• 瀏覽: 9,697
  • 回覆: 104
引用:
原帖由 orzing_me 於 2010-7-15 01:25 AM 發表

會唔會夾定時間係沙市開車..
未夠鐘就打直泊係沙市,299個位附近
夠鐘先返站頭

我估249X個站係同49X一樣..
話晒都係去青衣~
應該係每個鐘既00,30分開出掛...

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
長亨開出最好
青衣城開搶左49X

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkoobb123 於 2010-7-15 01:43 AM 發表

長亨開出最好
青衣城開搶左49X
242X個位用黎泊左42A,42C,如果唔係都有位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Snoopy@S3BL 於 2010-7-14 11:12 PM 發表

車咩隊咩Quota?
乜無車隊Quota 呢樣野咩??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blueplanet1 於 2010-7-15 01:02 AM 發表

好期待249x 的首航…話唔定會好似279x 甘成功

唔係咁睇好,因為對長亨長宏批客應該無乜吸引力,得返長青長康撐住.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 discoverer 於 2010-7-15 10:36 AM 發表

唔係咁睇好,因為對長亨長宏批客應該無乜吸引力,得返長青長康撐住.
青衣北去大圍 因為冇E42 所以我諗249X會吸引到佢地直接坐去大圍
唔使再同荃灣人迫49X先轉到46X

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一w一v 於 2010-7-15 01:40 發表

應該係每個鐘既00,30分開出掛...
根據區議員海報內容
應該係逢15,45分開出

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 discoverer 於 2010-7-15 10:36 AM 發表

未必,因為轉車會貴D同埋難就時間
相反249X有固定班次先可以就到乘客既出門時間
引用:
原帖由 kemp 於 2010-7-15 11:12 AM 發表

根據區議員海報內容
應該係逢15,45分開出
@@"又好像係(根本就係

回覆 引用 TOP

我認為呢條線方便到以下幾類人(in case要雙向和全日):

1. 係大圍/火炭工廠區返工既青衣居民。
2. 青衣IVE返學而又住沙田大圍既學生。
3. 去沙中消閒既青衣南人(亨宏人會較多單向沙田返青衣,因為沙田方向可搭貴$2但快一截既E42)。
4. 去青衣城消閒/接駁機鐵/東涌線既沙田人(尤其係冇E42服務既田心區)。
5. 東鐵線和馬鐵線沿線既乘客(只限向北,過境客應該只限長青和美景人,因為279X唔入上述兩個地區)。
6. 可能吸引到部分搭開403系/481系出荃灣轉車/各沙田城隧線轉車既青衣居民改搭呢條線(當然要睇地區啦!火炭既如果唔近港鐵站就可能搭番481)。

但條線如果全日到,應該有機拍得住279X,唔係指客量,而係模式,相信大圍鐵路站會好似上水鐵路站咁成為一個重點車站。

OT:講真,如果九巴有心拆線/開線,未有青沙甚至279X果陣都搞左啦!如果話係因為滿足青衣人過境既需求(未有279X時,青衣人係先搭49X/44去東鐵線沿線轉乘東鐵),279X某程度係塞住青衣區議員把口。如果話滿足去新界東既沙田大埔既需求,就會話現有49X都做到。但49X始終要兼顧荃灣客,青衣區服務範圍又唔係大。

回覆 引用 TOP

其實279X成功係因為佢啲客量其實都有唔小荃灣人/第2區人
因為279X第一個站就係上水
278X兜到你痴根都仲係粉嶺
所以279X唔係靠晒青衣人去維持
但係呢條249X呢
冇左279X堆其他區嘅人,,得返青衣人
我都想睇吓最後搞成點

回覆 引用 TOP

我屋企青太苑,有寫條路會經車公廟

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 perfectlifepanA 於 2010-7-15 09:26 PM 發表

青衣都有廿萬人
你當青衣流架?
]
咁你夠唔夠膽講279X冇其他區幫拖只係得青衣人會唔會咁旺場先????
我唔係話青衣人咩
我只係話呢條線定線太好
吸引到其他區乘客,,所以先咁爆

回覆 引用 TOP

我覺得呢條線咁疏真係可有可無,我情願撘243m轉49x/ 43A轉47X=.=

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 snake-007 於 2010-7-15 09:27 PM 發表

咁你夠唔夠膽講279X冇其他區幫拖只係得青衣人會唔會咁旺場先????
我唔係話青衣人咩
我只係話呢條線定線太好
吸引到其他區乘客,,所以先咁爆
我就見279X絕大多數都係青衣上落,
欖隧上落既比率不高,
至於青衣上落果班人係唔係住青衣既就不得而知了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]