註冊 登入

city reg day會做d咩??

city reg day會做d咩?? E-mail 此主題給朋友

city reg day會做d咩??
除左報o camp外,入乜soc乜會果d係咪都要果日報?申請住hall係咪都係果日搞?

回覆 引用 TOP

精選樓盤
我都想知 推~~~~~~~~~~~``

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

1. QC(Quali Checking): 一般手續, 即場整學生證
2a. LASSI (Learning and Study Strategy Inventory): 我個人希望你可以比心機做半個鐘嘅問卷, 出到黎嘅結果幫到你日後讀書 - 搵出自己讀書心態/技巧等等問題嘅長處短處
2b. 木人巷: 學生會-->學科聯會(dept)-->學科屬會(affiliated clubs/socities)-->SDS/SRO etc.: 比你報迎新活動
3. 走人~~~

[2a, 2b年年有機會對掉, 視乎安排]

回覆 引用 TOP

sorry~wt is SDS/SRO?

Although my university life is busy, I really enjoy it~

回覆 引用 TOP

回覆 4# 的帖子

student development service
student residence office

回覆 引用 TOP

how about master degree?
need to go through 木人巷 ??

回覆 引用 TOP

回覆 6# 的帖子

master? 都係呢幾日註冊?
似乎我未聽見master有咩迎新活動
可能要自己(如果有興趣)自行走入木人巷報名:
不過要同木人巷門口SU D人解釋

回覆 引用 TOP

我4號先reg....咁到時d ocamp咪爆晒?.?
同埋d clubs/socities係咪可以開左學先報?
申請住hall既話有冇咩方法會易d申請到?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yuen23 於 2010-7-29 10:26 PM 發表

我4號先reg....咁到時d ocamp咪爆晒?.?
同埋d clubs/socities係咪可以開左學先報?
申請住hall既話有冇咩方法會易d申請到?
驚嘅可以唔理個時間自己早d去註冊

開學之後只會有部分學者會晒莊, (喺4/F podium);
否則你要自行搵莊員; 或者等佢地搞活動果陣即場報名.

回覆 引用 TOP

master冇得做學生會會員,學生會d人唔會俾佢地入木人巷
但係SDS既活動(管弦樂團、中樂團、合唱團、中英辯、校隊、學生大使、朋輩大使、精神大使)可以俾研究生參加
可以向工作人員解釋,叫佢地俾你從出口進入

另外申請hall要上AIMS(網上系統)自己申請
木人巷入面有部分hall莊,可以要求莊員帶你做hall visit
但最後有冇得住,派住乜野hall,係SRO決定

回覆 引用 TOP

回覆 10# 的帖子

但係應該好似派位咁, 自己有得先揀hall同hall-mate, 對嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空氣流動 於 2010-7-30 12:03 AM 發表

但係應該好似派位咁, 自己有得先揀hall同hall-mate, 對嗎?
我記得既係,有offer之後先可以揀hall同hallmate?
我冇住hall啦 (正確來說係SRO唔俾我住,tutor冇保我)
N年前既野我驚記錯

話說揀hall得兩個志願揀(按次序,唔係求其排)
但最後有機會派到呢兩個志願以外既

回覆 引用 TOP

回覆 3# 的帖子

今年REG DAY係整學生證先...
如無意外,張證會 KEEP 3年
如果想張相靚D就建議你執好少少自己個儀容...XD
之後就做(LASSI)問卷,都要30-50MINS...麻煩認真做...
因為佢會評估你學習態度等方面既野..
最後當然就係報O CAMP LA...係4樓紫區..
請帶夠$$$ ($500-2000不等.....視乎你想玩幾多個O CAMP)

註:大家唔駛驚要自己一個人行去搞....到時會有工作人員帶住你行(唔係1對1..==)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Louis彬 於 2010-7-30 12:37 AM 發表

大家唔駛驚要自己一個人行去搞....到時會有工作人員帶住你行(唔係1對1..==)
LASSI會有人帶
木人巷以往既做法,係學生會既工作人員會根據你既課程派一個貼紙(代表你所屬的學科聯會)
你所屬既學科聯會見到對應既貼紙就會去拉人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ZackL 於 2010-7-30 12:09 AM 發表

我記得既係,有offer之後先可以揀hall同hallmate?
我冇住hall啦 (正確來說係SRO唔俾我住,tutor冇保我)
N年前既野我驚記錯

話說揀hall得兩個志願揀(按次序,唔係求其排)
但最後有機會派到呢兩個志願以外既
原來如此, 因為冇去過聽佢果d talk...

回覆 引用 TOP

43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。