港女為左隻狗係的士入面大吵大鬧,阻住人地搵食,司機慘被欺凌!

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 大眾情人 於 2010-8-27 03:12 PM 發表

我又想講

隻狗係法例黎講毋須帶口罩
但根據香港法例 - 第374D章第42條
司機係車上亦有權訂下接載動物既規則
即係話司機有權要求主人為其狗隻戴口罩
主人唔肯接受既話 司機亦有權拒絕接載

你咁鐘意玩條例 ...
我知道的士係有權唔載佢
我冇講過司機有問題
我只係話隻狗可以唔需要帶口罩
樓主係話隻狗咁大隻
應該帶口罩
我一直都係講緊佢呢個問題

回覆 引用 TOP

哥基算唔算大狗就好見仁見智,我隔離屋都有一隻哥基,佢身型唔大,不過佢撲過嚟個陣一樣好有力。同埋狗無論大細,如果主人教得唔好,一樣都可能會攻擊陌生人。咁個司機要求佢戴口罩都好正常。而且個司機之前撞過比狗嚇,攻擊過既事,咁多少都有陰影,就算細狗,佢有咁既要求都人之常情啫!

至於個司機應唔應該放條女段片上網,又係好見仁見智,的士司機都係人,佢哋重要長期係架車裡面,有時撞到呢啲冤屈氣既嘢,一時間想發洩同人分享吓都好正常啫。至於會唔會攪到欺凌,講句主觀啲,條女唔係衰先,邊個會得閒嚟搞佢先?

香港的士佬係出名黑人憎多,但唔好一竹桿打成船人,我自己好少搭的士,但係都有撞過啲好黑人憎既的士佬,不過亦都撞過唔少好好既的士佬。

我無養狗,但有養貓,都試過帶住隻貓搭的士,個的士佬見到我個寵物袋都第一時間問我係貓定狗,我話係貓,佢都同我講明係狗就要帶口罩,係貓就要我一定唔可以放佢出嚟,因為驚行車中途隻貓仔騷擾到佢,會有危險。咁做乘客,都要盡乘客既義務啫,帶翻個口罩有幾難呀?

我無偏幫的士佬定個女人,只係覺得條女唔係咁野蠻,人哋的士佬又有咩機會影佢片放上網比人睇呀?

平日條頸硬過鐵,但對住啲貓仔狗仔就好似鄰家父親:仔呀仔,囡呀囡,命根呀!!比埋條命"你哋"都無所謂!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬到功成 於 2010-8-27 03:52 PM 發表

我知道的士係有權唔載佢
我冇講過司機有問題
我只係話隻狗可以唔需要帶口罩
樓主係話隻狗咁大隻
應該帶口罩
我一直都係講緊佢呢個問題
我覺得閣下現在既態度好好多

回覆 引用 TOP

http://evchk.wikia.com/wiki/Peterchan
為香港討論區知名紅人,但經常缺乏會員的支持。電腦講場區之分區版主,亦是多個版塊之版主。
總是關帖後再指責會員,令有機會獨裁而會員無機會反駁。
喜歡在會員教學及意見&投訴版打壓會員
引用:
原帖由 taifei 於 2010-8-27 12:27 PM 發表

呢個存在灰色地帶,司機的確有酌情權決定運載與否,但並不能凌架法例,既然這狗並不在大型狗隻條例規範,
而司機根本唔係因為怕狗而作出此行為。

再者,如果該狗隻對該的士有造成任何損壞,司機絕對有權追討 ...
法例冇灰色地帶, 司機無叫狗主以後都要隻狗帶口罩, 佢只係行使法例俾佢0既酌情權, 如果佢隻狗帶口罩佢就接載佢同埋隻狗. 佢冇凌駕法例, 只係你將兩條法例混埋一齊黎講0者.

而司機都有解釋點解佢有咁0既要求, 咁仲唔夠?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 116660 於 2010-8-27 01:43 PM 發表

鬧人港女之前,諗下呢條的士佬咩心態,睇個勢係見人上車之後,支旗係短旗,乘機set D限制想趕人落車,Corgi唔係大狗,點會有口罩?講到咁撚委屈,又話D狗會搞到佢炒車乜乜乜,係人都知D的士佬最鐘意做炒車受害人 ...
呢個係你自己諗0者, 唔好以已度人啦.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovelybbpig 於 2010-8-27 02:16 PM 發表

個司機真係好唔岩

男人老狗係度蝦女人, 拍人喊緊既樣放上網

男人怕狗已經羞家, 仲學人講法律, 我bf 就係律師, 有乜同佢講啦
拍片放上網有冇侵犯私穩你就要問下你bf, 但條例係咁, 唔會因為你bf係律師而改變.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 116660 於 2010-8-27 02:32 PM 發表

放證物上youtube?咩道理?
唔好理果條係咪證物, 但司機係佢自己0既空間拍片, 而拍前亦同個女仔講左, 女仔有冇反抗? 咁樣條片個版權就屬拍攝者, 當然, 個女仔有權出禁制令, 亦有權追究放上網0既責任. 但係放自己拍0既片上網有乜野問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 116660 於 2010-8-27 02:46 PM 發表

雞巴男、趙燕平引起公憤,姑且當講得過,兩個人既糾紛,都肯定邊個岩,就係唔係都鬥快放上網?第日我你佢,響街、響茶樓、anywhere,一同人就嘈就同人鬥快放上youtube俾人公審?睇你個名應該係22歲既成年人,係咪 ...
放自己拍0既片上網係自由黎0既, 對方覺得唔0岩, 大可以去法庭申請禁制令同追究. 但冇權阻止別人行使佢0既權利.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 116660 於 2010-8-27 02:52 PM 發表

阿的士先生,幾歲呀你?得四個留言都咁快唔記得?你自己講架,我套用你既用詞咋!
有片為證未必一定係講係上庭果d證物, 可以係證據or證明, 唔使一定要上庭. 而係咪證物要睇法庭接唔接納先得, 唔係你講or佢講就係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 116660 於 2010-8-27 03:20 PM 發表

係囉,點解無人話佢地呢D行為唔係事實呢?因為香港的士佬D蠱惑野已經聞名世界,渣的士渣到放個客個樣上網,係咪黐線架?難為呢度重咁多人撐佢,同樣情形發生響我身上,條的士佬一定雞犬不寧,不過我暫時未試過, ...
係你歧視人地0者, 香港d的士司機都有人拾金不味, 有d仲可以攞優質司機奬. 唔好一竹干打一船人.

回覆 引用 TOP

回覆 74# 的帖子

賤狗婦100% 港女,無事大家姐、有事第一時間辦弱者、港女本色

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。