港女為左隻狗係的士入面大吵大鬧,阻住人地搵食,司機慘被欺凌!

support Taxi driver ~~ !! +oil !!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 0c459 於 2010-8-27 08:59 PM 發表

我系個的士佬,你地知5知道,啲狗系部車上面流口水,丟毛,部車系好臭家,我地成晚點做生意,5同我又話一頭半個鐘去洗車啊,5通為咗你只狗仔果一百幾十蚊去浪費幾個鐘,果度會無咗幾多錢啊,我地要 ...
我係一個經常坐的士既人,
非常唔想坐到D污糟既的士

支持的士司機唔接載狗隻!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 care9394 於 2010-8-28 11:06 AM 發表

GOOD JOB, 要佢繼續比人民公審啦,現代文革式批鬥萬歲~~~~
冇人公審佢, 今次事件係要佢明白要認識多d法例尤其係帶狗坐交通工具上. 仲有最重要係就算自己0岩晒, 都唔使去到咁盡, 阻人做生意.

如果司機講明唔願意載狗, 佢改坐其他的士, 就唔會發生咁0既事, 如果佢要據理力爭搞大件事, 就唔該清楚了解左法例同埋自己0既位置有唔有利先去攪大佢. 亂咁黎發惡係無著數.

另外你有冇諗過的士司機果方面, 的士司機無錯俾人無理咁阻左搵錢0既黃金時間, 要追討又難又煩又係浪費佢地0既時間. 最後有冤無路訴之下只好咁做以作發洩及對該女子所做0既作出投訴.

如果你覺得咁樣叫做文革式批鬥, 咁你又覺得條女係土豪惡霸式阻人做生意呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 上官烈陽 於 2010-8-28 01:16 PM 發表

法例已經寫得好清楚, 個司機都仲有錯的話, 他朝君體也相同, 有強權 / 扮弱者 sure win.

根據 道路交通(公共服務車輛)規 第 42 條

條: 42 動物、鳥類等的運載 30/06/1997(1) 有關公共巴士或公共小巴或的士運載 ...
只睇狗例,唔睇交通例就咪係咁囉
連"完全"果2個字都睇唔到就真係唔知係選擇性失明定係有意扮無知

「只要人類相信神及正義,世界將永無寧日。 」
             -- 自由惑星同盟第十三艦隊提督楊威利中將
                              野望篇 第7章 屬於何人的勝利

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 taifei 於 2010-8-27 12:54 AM 發表

先唔理邊個對錯,法例無規定狗主隻帶隻狗搭的士要戴口罩,而的士司機有權選擇唔接載狗隻,當然接載了狗隻上車後就唔可以拒載...
閣下的行文似乎對司機拒載表示不滿,但從司機的描述,該女子是強行登車的,他在登車前已表示不接受,發言前請辨清事實。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 116660 於 2010-8-27 11:35 PM 發表

好恐怖,我投降喇 !由Youtube、X登到 U汪以至呢度,簡直一面倒,稍為有一兩個好似我咁話的士佬放人上網唔岩、要放就放晒成段片,咪淨係cut o個30秒出黎,即刻俾人屌到體無完膚 ,十足文革咁!點 ...
我想大家都是釐清事實而已。你批評司機放短片上網,並不代表港女的行為是對的。
老實說,我個人某程度支持人民公審,起碼對於一些不公平的事,法律保障不了,也可以用另一途徑還受害者一個公道。
例如雞巴男事件,雞巴男的行為的確令人髮指,但法例一定不會告他講粗口,恃富凌人的,對嗎?那由網民公開批判他,既大快人心,又還受害者一個公道,更重要是對其他會「恃富凌人」的人起阻嚇作用。
只是要起底、要誅九族等行為,我個人不支持,但要阻止網民這樣做也不容易。
既然如此,自己行得正企得正最好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mouse_cat 於 2010-8-28 09:18 AM 發表

男人唔怕得狗o既咩? 咁女人就可以怕昆蟲、蟑螂及貓狗又得呀?
又一名實實在在【港女】例證 。
我係怕狗既, 因為細個時試過係街比隻大狗(當年同我差唔多高)撲埋黎, 如果個主人唔係拉得切就比佢咬左(冇口罩).  不過大個左反而唔驚大狗驚細狗, 因為只要同大狗冇眼神接觸基本上佢都唔會留意我, 但d陌生細狗反而會主動吠叫和望住我, 感覺似想攻擊我.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TMac01 於 2010-8-28 03:16 PM 發表

我係怕狗既, 因為細個時試過係街比隻大狗(當年同我差唔多高)撲埋黎, 如果個主人唔係拉得切就比佢咬左(冇口罩).  不過大個左反而唔驚大狗驚細狗, 因為只要同大狗冇眼神接觸基本上佢都唔會留意我, 但d陌生 ...
我細個六七歲左 , 俾三四隻大狗圍咬過個 pat pat , 仲被咬到好傷好痛 , 但唔知點解我都冇怕大狗。
學樓主話齋 , 我反而怕細狗 , 因為細狗好多狗主唔拖狗繩任佢走 , 周不時俾隻細狗走埋我腳舐我 ,
有時出街著拖鞋又係咁舐濕漉漉好唔自在 , 但個狗主仲覺得好得意笑嘻嘻 , 最多扮下野叫隻狗唔
好 , 即係好多港父母港孩出街行鋪頭咁 , 港孩亂搞人鋪頭o的野 , 港父母最多都會話唔好 , 但唔
會拖實個港孩 , 到整爛人地野又話唔關佢地事 , 細路仔唔識野之嘛! 咁做監護人就有責任o架啦 ,
如果唔係我都帶隻狗亂去騷擾人 , 亂帶個港孩去破壞都冇事啦...唉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 0c459 於 2010-8-27 08:59 PM 發表

我系個的士佬,你地知5知道,啲狗系部車上面流口水,丟毛,部車系好臭家,我地成晚點做生意,5同我又話一頭半個鐘去洗車啊,5通為咗你只狗仔果一百幾十蚊去浪費幾個鐘,果度會無咗幾多錢啊,我地要 ...
既然係咁,立法禁止小巴,的士載寵物,入袋都要禁止接載,咁就最好

回覆 引用 TOP

支持的士司機大哥

大閆生.一路好走
本人為巴士迷專區吹水區會員

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 116660 於 2010-8-27 01:43 PM 發表

鬧人港女之前,諗下呢條的士佬咩心態,睇個勢係見人上車之後,支旗係短旗,乘機set D限制想趕人落車,Corgi唔係大狗,點會有口罩?講到咁撚委屈,又話D狗會搞到佢炒車乜乜乜,係人都知D的士佬最鐘意做炒車受害人 ...
有事搵你?嫌你唔夠nor咩?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。