• 瀏覽: 47,842
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
請問你們有否於公立醫照過胃鏡?
過程是怎樣的?真的那麼辛苦嗎?(聽過幾個朋友說幾辛苦)
會否注射鎮靜劑?

熱賣及精選
Anyone can help?
thx

我幾年前照過,只係噴麻醉藥口腔入面,
再推你去照胃鏡房,有個牙膠塞入口中...
你要咬住,再有條喉嘅鏡慢慢塞入胃中...
過程都幾難受!私家醫院會好d,
佢哋全身麻醉,唔辛苦,但幾貴吓!!

引用:
原帖由 hssa 於 2010-9-14 09:56 PM 發表

我幾年前照過,只係噴麻醉藥口腔入面,
再推你去照胃鏡房,有個牙膠塞入口中...
你要咬住,再有條喉嘅鏡慢慢塞入胃中...
過程都幾難受!私家醫院會好d,
佢哋全身麻醉,唔辛苦,但幾貴吓!!
多謝你回覆,
想問下你點難受法?係作嘔定點?時間幾耐?

引用:
原帖由 MichaelLui 於 2010-9-15 09:45 AM 發表

多謝你回覆,
想問下你點難受法?係作嘔定點?時間幾耐?
你會不停作嘔同真係會嘔出黎,不過你照胃鏡前6~7個鐘無食過野,所以你會不停嘔空氣,嘔果時腎咁上下位會痛,d e生唔會理你,你點叫點辛苦都好,都唔理你,
之後e生會抽組織化驗,果時你個肚會好似有舊野係裡面郁下郁下,之後就完了。
成個過程,由胃鏡入口至拎返出黎只係分幾鐘
如果有$既話超強烈建議照c家,真係好辛苦,照完仲要等成2個月先有化驗報告覆診先有藥食(我就係,唔知其他係咪)
睇c家既話全身麻醉又舒服,化驗報告即日可有,藥當然一樣,報告又可以自己拎走,多過政府多多聲
睇政府由街症至食完藥好返可能要4~5個月,c家一定半個月至一個月ko
政府費用$2xx~$300,c家$3xxx~$4xxx,依d就係真正的一分錢一分貨

引用:
原帖由 明年聽日 於 2010-9-15 03:38 PM 發表

你會不停作嘔同真係會嘔出黎,不過你照胃鏡前6~7個鐘無食過野,所以你會不停嘔空氣,嘔果時腎咁上下位會痛,d e生唔會理你,你點叫點辛苦都好,都唔理你,
之後e生會抽組織化驗,果時你個肚會好似有舊野係裡面郁下 ...
比我就去私家照囉....橫掂可以簽咭慢慢還.....我上次去法X醫院照都系簽咭....如果照胃鏡唔駛住院架...照完就走得....

引用:
原帖由 kkwgm 於 2010-9-15 04:09 PM 發表

比我就去私家照囉....橫掂可以簽咭慢慢還.....我上次去法X醫院照都系簽咭....如果照胃鏡唔駛住院架...照完就走得....
無計
我依d低下階層的人,幾千蚊都比唔起,只可以睇政府

早2個月係政府到照過胃鏡, 一D 都唔辛苦BOR ~
都係姑娘比D 藥水我吞左SIN, 之後醫生幫我打左D 針..

跟我就已經無曬反應了, 過程都好快下..
收似都係收...$1XX 元左右 ~

過程完全唔知佢幫我照完,係醫生叫我起身SIN 知, 照完...

所以照胃鏡無人地講GE 咁辛苦~~~  而且好多人照TIM

我個REPORT 就等左6個星期

引用:
原帖由 babybabyiloveu 於 2010-9-15 04:24 PM 發表

都係姑娘比D 藥水我吞左SIN, 之後醫生幫我打左D 針..

過程完全唔知佢幫我照完,係醫生叫我起 ...
你有冇d特別情況@@?
點解你可以全身麻醉@@"

無WOW , 我地依邊間醫院照胃鏡同腸鏡都有打架,

個個都要打, 醫生講等佢可以順利完成個過程,

我地又唔洗痛, 本來我都想探下我個胃AND 12 指腸..

好可惜咩都睇唔到

引用:
原帖由 babybabyiloveu 於 2010-9-15 09:32 PM 發表

無WOW , 我地依邊間醫院照胃鏡同腸鏡都有打架,

個個都要打, 醫生講等佢可以順利完成個過程,

我地又唔洗痛, 本來我都想探下我個胃AND 12 指腸..

好可惜咩都睇唔到
你果邊係...

仲有我照完都唔覺暈,仲可以係醫院走黎走去.

仲讓張床比其他有需要的人....XDD

之後出院就去左飲茶, 勁食TIM 阿. 亦都好正常沒有吐阿...

之前我都想去C院照, 不過後尾都係去政府竟然有意外的驚喜 ~~ 不用痛.....

其實照胃鏡, 係好安全, 各位不用怕阿...

有事就快D 去照下!!!

引用:
原帖由 明年聽日 於 2010-9-15 09:36 PM 發表

你果邊係...
你係咪醫生要你去照? 如果唔係又排等, 有D人排成年都未到佢..

係港島區一間好出名的政府醫院....

引用:
原帖由 babybabyiloveu 於 2010-9-15 09:41 PM 發表

你係咪醫生要你去照? 如果唔係又排等, 有D人排成年都未到佢..

係港島區一間好出名的政府醫院....
名- -"?!

引用:
原帖由 babybabyiloveu 於 2010-9-15 04:24 PM 發表

過程完全唔知佢幫我照完,係醫生叫我起 ...
我個 FD 之前係 瑪X醫院做都係半身麻醉....呢間港島區咁出名都無

你可唔可以講你响邊間照?   我都想打去問下....因為我有家人都想照....如果真係有得全身麻醉仲要咁平就正呀

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]