註冊 登入

[車型及車務] 請問大家遊河會比錢坐定相熟車長的路線

請問大家遊河會比錢坐定相熟車長的路線 E-mail 此主題給朋友

我有時比錢又時坐相熟車長的路線

回覆 引用 TOP

精選樓盤
始終俾錢坐,反而車長叫我唔使俾錢既話,會有少少唔好意思...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 B737-700 於 2010-9-24 04:36 PM 發表

始終俾錢坐,反而車長叫我唔使俾錢既話,會有少少唔好意思...
我都明,不過個車長姐住個錢箱.......

我的愛車列表
1: S3M245 (EL 6774)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 S3M245-EL6774 於 2010-9-24 04:55 PM 發表

我都明,不過個車長姐住個錢箱.......

我係鐵巴家屬,我牛河坐鐵巴唔駛錢,我試過影鐵巴,有3次車長同我影合照

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~東鐵站長~ 於 2010-9-24 08:54 PM 發表

我係鐵巴家屬,我牛河坐鐵巴唔駛錢,我試過影鐵巴,有3次車長同我影合照
你就好LA..........

我的愛車列表

回覆 引用 TOP

熟既都會入錢,以免俾"神祕人/職員"見到,累左個車長

回覆 引用 TOP

唔該..
你識車長既話就算唔比錢都唔該敲敲個錢箱..........

回覆 引用 TOP

根據香港法例第210章《盜竊罪條例》第18C條 (不付款而離去),

(1) 除第(3)款另有規定外,任何人明知須為任何已供應的貨品或已提供的服務即場付款,或明知被預期須為該等貨品或服務即場付款,而不誠實地離去,並無如所須般或被預期般付款,意圖逃避支付應付的款項,即屬犯罪,循公訴程序定罪後,可處監禁3年。
(2) 就本條而言,“即場付款”(payment on the spot) 包括在收取已予施工或提供服務的貨品時的付款。
(3) 凡貨品的供應或服務的提供是違法的,或提供服務所須付款是不能夠依法追討的,則第(1)款概不適用。

六國破滅,非兵不利,戰不善,弊在賂秦。賂秦而力虧,破滅之道也...
--> (六國)咁膚淺既?
--> 我(秦始皇)既意見代表秦國人整體意見!

回覆 引用 TOP

搭車俾錢
天經地義

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 自由騎士 於 2010-9-24 11:39 PM 發表

根據香港法例第210章《盜竊罪條例》第18C條 (不付款而離去),

(1) 除第(3)款另有規定外,任何人明知須為任何已供應的貨品或已提供的服務即場付款,或明知被預期須為該等貨品或服務即場付款,而不誠實地離去,並無如 ...
柑大把用職員證及家屬證都係咁LA,好多車長站長都知,但係出示證件放幾毛錢落錢箱照人坐車又點計先

我的愛車列表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 行開啦 於 2010-9-24 10:50 PM 發表

唔該..
係禁易入個1蚊落去咪得囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 行開啦 於 2010-9-24 10:50 PM 發表

唔該..
當然要俾錢. 唔好以為熟就唔洗!

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=+
14260441 台灣有用資料
25010468 台幣兌換發問專區
24996025 台灣入境資料
21638703 sample台北行程任你抄
記得移走"+"號

記得台灣旅前, 留意簽証同需入境所需文件.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nov012006 於 2010-9-25 06:55 AM 發表

當然要俾錢. 唔好以為熟就唔洗!
之前系某壇講呢單野
d人話我呢d野冇影衰巴迷喎
雖然我明白有陣時車長隻眼開隻眼閉..

Welcome to your wonderland
everyday I Knock Knock Knock Knock Knock Knock

回覆 引用 TOP

80K 81C 87D 281A 170 182 680 681

AVBWU
引用:
原帖由 自由騎士 於 2010-9-24 11:39 PM 發表

(1) 除第(3)款另有規定外,任何人明知須為任何已供應的貨品或已提供的服務即場付款,或明知被預期須為該等貨品或服務即場付款,而不誠實地離去,並無如 ...
又講法例

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。