• 瀏覽: 3,813
  • 回覆: 18
(法新社巴黎 23日電) 法國凡爾賽宮(Palace ofVersailles)保護團體與建造凡爾賽宮的路易14世後代希望取得法院禁制令,要求日本    流行藝術家村上隆(Takashi Murakami)的作品不要在這個宮殿展出。

「凡爾賽保護協調」(Versailles Defence Coordination)組織主席韋班斯奇(Arnaud Upinsky)提及這個9月14日開幕的藝術展說:「這是將村上作品展出所引發的辯論與反對轉變成司法途徑。」

48歲的村上隆,他的作品非常受到歡迎,目前正在洛可可華麗風格的凡爾賽宮展出,令人想起「漫畫」,內容常常以彩色金屬、碳纖維與壓克力形塑巨大的人物角色。

希斯特-亨利    王子(Sixte-Henri de Bourbon-Parme,波旁王朝巴馬支系子孫)提出這起訴訟,希望保護「凡爾賽宮與祖先的尊嚴」,而由6名訪客代表的「人民」提出告訴的目的在保護「參觀國家遺產的權利」。

這位王子說:「在凡爾賽宮展出,藝術家從而得到額外的利益。我們不反對現代藝術,但反對改變法國文化本質且無益於法國文化的思考方式。」

他的姪子「查爾斯-艾馬紐王子」(Charles-Emmanuel de Bourbon-Parme,波旁王朝巴馬支系子孫)2008年希望禁止美國    藝術家昆士(JeffKoons)的鮮豔詭異雕塑在凡爾賽宮展出,認為這些作品侮辱家族歷史,但法院駁回他的告訴。

本人甚為贊同該團體及法王後人的訴求,村上隆根本未夠資格登大雅之堂
作品雜亂無章,藝術觀賞價值令人懷疑,毫無深度及技法可言
用現代藝術角度去睇又未見突破創新
一字記之曰:

各位點睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mr.Robinson 於 2010-10-24 09:18 PM 發表

本人甚為贊同該團體及法王後人的訴求,村上隆根本未夠資格登大雅之堂
作品雜亂無章,藝術觀賞價值令人懷疑,毫無深度及技法可言

用現代藝術角度去睇又未見突破創新
一字記之曰:

各位點睇
嘩 , mr robinson 狠批一個 " 俗 " 字比 Takashi Murakami.

搞到我心思思走去八吓 Takashi Murakami 究竟擺左 d 乜嘢起凡爾賽宮果度曬 ?

各位點睇.

Exhibition by Takashi Murakami in the Château de Versailles
14 September to 12 December 2010

Hercules salon

Hercules Salon; 2003-2004; Fibreglass, iron, synthetic resin, oil paint and acrylic paint, 700cm (height) x 3.50m (circumference)

detail of Hercules salon

Oval Buddha silver

Silver; 135.5cm (height) x 80.5cm (width) x 78cm (depth)

Venus Salon

Venus Salon; 2000 – 2005; Fibreglass, iron, synthetic resin, oil paint and acrylic paint 222cm

Mercury Salon

Mercury Salon ; 2003 ; Fibreglass, steel and acrylic paint, 40cm (height) x 171.5cm (width) x 114

Apollo Salon

Work presented to the public for the first time ; Apollo Salon ; 2009 – 2010 ; Aluminium and gold

"Kawaii – Vacances Summer Vacation in the Kingdom of the Golden" ; 2008 ; acrylic painting and gold sheet on canvas ; private collection and "Untitled" (carpet) ; 2010 ; polyamide carpet.

Hall of Mirrors

Hall of Mirrors ; 2001 – 2006 ; Fibreglass, iron, oil paint and acrylic paint ; 315cm (height) x 204.7cm (width) x 263cm (depth)

Oval Buddha
Water Parterre ; 2007 – 2010 ; Bronze, steel and gold leaf 568cm (height) x 318.9cm (width) x 311.5cm (depth)

artist : Takashi Murakami

回覆 引用 TOP

法國已廢除帝制,
呢 d 所謂後裔, 都唔知同最後法國皇帝, 隔左幾遠的"親戚"啦

回覆 引用 TOP

冇計啦, 俗人多, 要向現實低頭了.

從前有個人叫阿爽。
他死掉了。 。 。
出殯那天。
他的家人哭喊:爽阿……爽阿。
路人不解。問道:你們爽什麼啊 ?

家人痛哭流涕:爽死了……爽死了!!
^3^

回覆 引用 TOP

樓主點評價當然有佢品味,但用"俗"字又太不敬,大家都是搞藝術,互相尊重吓好!

至於果個乜鬼法王後代,明顯借題抽水搏出位,佢有牙力就未展之前應該出面阻止,而家d作品都擺晒出黎了先黎嘈,而且關個藝術家乜事,咪以為佢自己想擺就擺,佢地要靠公司及經理人做野架.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yu1an 於 2010-10-26 07:02 AM 發表

嘩 , mr robinson 狠批一個 " 俗 " 字比 Takashi Murakami.

搞到我心思思走去八吓 Takashi Murakami 究竟擺左 d 乜嘢起凡爾賽宮果度曬 ?

各位點睇.

...
個日本人有無擺這件作品起凡宮出展呢?

My lonesome cowboy

回覆 引用 TOP

更係冇 ,"My lonesome cowboy " 好似賣左16億円比人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kinpicture 於 2010-10-26 03:47 PM 發表

樓主點評價當然有佢品味,但用"俗"字又太不敬,大家都是搞藝術,互相尊重吓好!

至於果個乜鬼法王後代,明顯借題抽水搏出位,佢有牙力就未展之前應該出面阻止,而家d作品都擺晒出黎了先黎嘈,而且關個藝術家乜事,咪 ...
point 1 , 堅叔點知樓主係搞藝術咁呢 ?

point 2 , 堅叔對 Takashi Murakami 的作品有咩看法 ?

以前如果你著住對施鞋 , 大丸百貨係唔會比你入的.

而家著住對施鞋 , 去搭飛機都得、去飲又得 ....

以前去飲宴 , 人人西裝領呔、長衫高鞋....

而家去飲宴 , T 恤牛仔褲、著波鞋都得...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yu1an 於 2010-10-27 05:07 AM 發表

point 2 , 堅叔對 Takashi Murakami 的作品有咩看法 ?

估吓咋,妳夠好似話過我搞藝術啦,都係講吓姐.

無乜特別看法,這些潮物,與我等耆英無關呢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 讓我慢慢告訴你 於 2010-10-26 06:12 PM 發表

個日本人有無擺這件作品起凡宮出展呢?

唔知有無擺這件作品起凡宮出展呢?

盼退而不休。喜好逸惡勞。怕天災橫禍。願遊戲人間。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ahmei 於 2010-11-4 10:48 PM 發表

唔知有無擺這件作品起凡宮出展呢?
在凡爾賽宮的官網中,已列有村上先生的展品。

回覆 引用 TOP

其實係咪也野藝術品都適合在凡爾塞宮做展覽呢?
地點本身已金碧輝煌,看了樓主提供的圖片,實在有眼花繚亂之感。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ahmei 於 2010-11-5 10:58 PM 發表

其實係咪也野藝術品都適合在凡爾塞宮做展覽呢?
地點本身已金碧輝煌,看了樓主提供的圖片,實在有眼花繚亂之感。
乜樓主有提供圖片咩 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yu1an 於 2010-11-5 11:02 PM 發表

乜樓主有提供圖片咩 !
有人講錯野...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yu1an 於 2010-11-5 11:02 PM 發表

乜樓主有提供圖片咩 !
哦,失覺失覺,原來係死野提供圖片。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]