• 瀏覽: 20,574
  • 回覆: 56
  • 追帖: 7
我地 21/10 去到 25/10, 完全唔想 join local tour, 所以 hea 到不得了 :

Day 1 : 坐飛機, 到酒店, 上網.

Day 2 : 成11點先出門, 仲要去到 kk ferry 先壞相機, taxi回酒店攞另一部相機, 落得船都 12點. 去馬奴干島到玩左降落傘, 食飯盒, 浮潛一小陣, 4點又搭船走. 返酒店 hea 到六點, 行商場. 但無乜好行+ 野又唔平, 提早食海鮮. 8點回酒店就上網, 上網再上網.

Day 3 : 10 點到 KK ferry, 加埋等船到馬慕敵島11點, 浮潛到1點倒. 帶左魚bread放入膠樽餵魚, 好好玩. 一開始佢地 sense 倒陣味已經湧埋黎, 我即刻閂蓋, 佢地見無野食, 過一陣就散左. 我又黎過....真係幾好玩. 之後去酒店樓下食 lunch, 返上酒店訓晏覺. 好爽. 夜晚行下海旁, 食 dinner, 未能 8點就回酒店, 上網, 英超, 上網, 英超, 正掛!

Day 4 : 成10點幾先到 sunday market + 掃街 (一間飲野, 一間雞飯, 一間溂沙). 回酒店取行李轉去 resort. 去到 resort 第一件事, 就係訓晏覺, 又係咁過左兩個鐘, 落去 resort 行下, 睇下夕陽, 同個仔去 kids club 玩下, 就係去食 buffet 既時候, buffet 完既節目 : 上網, 上網加英超.

Day 5 : 早上食個靚 buffet breadfast, 游水, checkout, 上機. 玩完 lu.

雖然 hea 爆, 不過又幾好. 總結就係一定要帶notebook去上網, 而且夾定個旅程有英超睇, 咁夜晚會充實 d.

今晚加 d 相先.

熱賣及精選
雖然好似好無聊﹐但你成個旅程都無join local tour﹐一定便宜好多﹗其實只要過的悠閑自在﹐就是一個好假期﹗

悠閑自在﹐就是一個好假期

其實你唔join local tour 真係唔知有咩做
小弟半年前都去過5日4夜,
join左兩日local tour,
一個係去睇螢火蟲----過千隻D螢火蟲係D樹上面,攪到好似聖誕樹咁~好靚,
一日就去左孖島玩浮潛& 海上漢堡 ---好貴15分鐘就玩左$2XX港幣/2ppl
玩浮潛仲要遇岩水母季節.....

因為我地仲要去左好Q入果間香格里X酒店,
距離市中心2個鐘車程,
所以餐餐要係酒店食,
有時仲要係早餐buffet撻D野食做宵夜......

睇英超都真係每晚指定節目呀~~~哈哈

我都有D相~遲D post上黎岩
沙巴係我去旅行hea 得最開心O既地方!

引用:
原帖由 菠蘿公 於 2010-10-27 12:52 PM 發表

我地 21/10 去到 25/10, 完全唔想 join local tour, 所以 hea 到不得了 :

Day 1 : 坐飛機, 到酒店, 上網.

Day 2 : 成11點先出門, 仲要去到 kk ferry 先壞相機, taxi回酒店攞另一部相機, 落得船都 12點. 去馬奴 ...
kk生活跟本就是悶.

如果無帶nb, 肯定想悶到發癲.

5-10-2011 金百利 http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=15606996&extra=page%3D1&frombbs=1
5-10-2011 漁喜小菜皇 http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=15610060
相來了!
先來馬干奴島

附件

DSCF0370.JPG(172.07 KB)

2010-10-28 12:09 AM

碼頭好多魚

DSCF0395.JPG(101.35 KB)

d 水唔太清, 游到好出都無魚

DSCF0436.JPG(168 KB)

不過可以海灘拾貝....仲有隻係度扮貝, 哈!

DSCF0465.JPG(76.61 KB)

戰利品, 會放入魚缸

再來商場+海鮮

附件

DSCF0444.JPG(195.77 KB)

2010-10-28 12:16 AM

果度 d 商場有幾正, 睇下就知, 不過 d 野一d 唔平

DSCF0611.JPG(221.76 KB)

佢地好鐘意 d 古靈精怪既喇叭.

DSCF0456.JPG(148.09 KB)

珍珠既唔知乜雞, 好好味!

DSCF0460.JPG(136.74 KB)

奶油虎蝦, 不能不試.

DSCF0463.JPG(99.36 KB)

我個仔好似食四方果咁用飲管吮, 佢話好正.

今次到馬慕敵島.

附件

DSCF0485.JPG(190.75 KB)

2010-10-28 12:19 AM

個島真係好細

DSCF0484.JPG(94.01 KB)

2010-10-28 12:19 AM

不過水幾清同好多魚, 睇下 d 水幾綠就知.

跟住到雞飯 + 意大利餐

附件

DSCF0487.JPG(199.53 KB)

2010-10-28 12:26 AM

Sorry, 雞飯見唔倒雞同飯, 因為太餓唔記得影相. 不過呢個餐具兜幾特別, 呢間係我地係亞庇食過最好食既

DSCF0535.JPG(142.47 KB)

意餐, 水準同香港差唔多

DSCF0536.JPG(117.15 KB)

DSCF0537.JPG(156.62 KB)

DSCF0554.JPG(111.77 KB)

個環境幾舒服

Sunday Market, 熱到呢....

附件

DSCF0575.JPG(148.84 KB)

2010-10-28 12:35 AM

有個細路俾 $ 玩蛇拍照, 個老板仲有個6歲倒既孫女/女玩蛇, 好大膽!

DSCF0581.JPG(193.02 KB)

打不死, 勁!

DSCF0587.JPG(212.82 KB)

榴槤都可以自己買返去種.

DSCF0593.JPG(220.16 KB)

寵物檔都有雞同白鴿賣, 令我想起二三十年前既香港.

DSCF0596.JPG(91.29 KB)

看刀!

DSCF0610.JPG(53.91 KB)

又見飛碟!

DSCF0603.JPG(173.58 KB)

怡豐喇沙, 名不虛傳, 不過米粉好味 d.

Sutera Pacific Resort + 夕陽美景

附件

DSCF0624.JPG(131.33 KB)

2010-10-28 12:51 AM

呢個 resort 好騎呢, 好有徙置區 FEEL

DSCF0638.JPG(141.81 KB)

酒店沙灘的黃昏

DSCF0649.JPG(137.27 KB)

DSCF0655.JPG(124.6 KB)

DSCF0660.JPG(154.41 KB)

酒店與遊艇碼頭間的水道有好多海膽

DSCF0662.JPG(89.58 KB)

佢地好似有兩隻眼咁, 令我想起龍貓中的煤屎怪.

DSCF0688.JPG(96.67 KB)

夕陽...回家了...

DSCF0690.JPG(106.83 KB)

DSCF0695.JPG(133.73 KB)

DSCF0699.JPG(188.65 KB)

在酒店中的 buffet, 見倒有龍蝦, 唸住正啦, 點知又梅又超鹹, 但隔離檯D韓國人攞完一碟又一碟

最後...機場

附件

DSCF0710.JPG(161.95 KB)

2010-10-28 12:55 AM

真估唔到, 機場 d 喇沙一樣咁好味, 佢仲有d豆腐 pop 吸埋 d 汁, 正到呢~~~

鍾意煲韓劇, 超級利物浦FANS既靚太太
亞庇的生活係無吉隆坡咁多資多彩咯﹗沙巴人比較純朴﹐生活簡單。所以沙巴並沒完全發展﹐仍然保留大自然的豐采。選擇來沙巴玩的遊客﹐就係中意它的悠閑自在﹐陽光與海灘﹗雖然我地生活水平與收入不平衡﹐但沙巴人都活的好自在﹗無大城市的生活壓力。所以你任然可以見到一家人開開心心去海邊野餐的情景架﹗

引用:
原帖由 TsenKaiLi 於 2010-10-28 09:44 AM 發表

亞庇的生活係無吉隆坡咁多資多彩咯﹗沙巴人比較純朴﹐生活簡單。所以沙巴並沒完全發展﹐仍然保留大自然的豐采。選擇來沙巴玩的遊客﹐就係中意它的悠閑自在﹐陽光與海灘﹗雖然我地生活水平與收入不平衡﹐但沙巴人都活 ...
你是沙巴人嗎? 相信亞庇的生活是不錯的, 同埋家庭關係應該幾好 (因為無乜晚間娛樂). 而且治安好好, d 野放在沙灘都唔怕有人拿走, 而且 d 人都幾忠厚. 就係物價同賣果 d 野同香港太接近, 引唔起行街和購物慾. 相比下, 布吉 shopping 就較好(因為 d 野平 d 同有特色 d), 但治安就一般, 而且 d 島俾人玩到殘晒.

不過係酒店 buffet 試過 d 正宗馬拉菜 (我估) , 個人唔係覺得好啱口味, 尤其有個深啡色既湯, 飲左一啖飲唔落去. 不過始終叫做試過.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]