• 瀏覽: 23,342
  • 回覆: 51
你真係好攪笑
介唔介意講你讀咩科

熱賣及精選
if you think that you don't like to take it.Then don't take it but please don't forget you should bear the consequence.

引用:
原帖由 00110 於 2010-12-5 06:06 PM 發表

你真係好攪笑
介唔介意講你讀咩科
我不覺得我攪笑,我反而有興趣知你為什麽問:

有冇聽過人fyp 因為plagrism(串錯字) 而fail?

如果人家說沒聽過,你會怎樣?

引用:
原帖由 nofatdon 於 2010-12-5 07:47 AM 發表

我倒很有興趣聼一聼你認爲ftp無用的理據,不要想當然,然後用甚麼“價值觀唔同”,“對牛彈琴”做藉口。
我真心覺得你好攪笑

ftp(串錯字)

攪到我個post 變左gag post~~~

其實真係好少見到上網上到咁認真ge 人

我看不到你的不認真,你既然認,那你就是不認真罷。
我倒是懷疑你的誠信,和判別是非的能力。

引用:
原帖由 nofatdon 於 2010-12-5 08:55 PM 發表

哈哈

隨便......

引用:
原帖由 nofatdon 於 2010-12-5 08:55 PM 發表

你同佢認真你就輸了, 每人有自己嘅選擇, 佢認為冇用咪冇用囉.......
何況佢只係針對你論點而唔講出自己睇法, 根本冇討論嘅必要
FYP有冇用就真係人人答法唔同, 佢日後會有答案

引用:
原帖由 nofatdon 於 2010-12-3 17:48 發表

是的,畢業項目報告或畢業論文也沒寫過,帶四方帽也於心有愧。
倒有興趣知道哪一個課程是完全沒有fyp或dissertation的選項給同學;要是有,那課程不讀也罷。
SOSAD...
小弟major acct
冇fyp 做
難道學你話齋...那課程不讀也罷-.-???????

fyp 係有價值ge~
但唔付出的話....又點會有收獲丫
大家都唔好諗得太偏激啦

引用:
原帖由 joego1023 於 2010-12-6 12:39 AM 發表

SOSAD...
小弟major acct
冇fyp 做
難道學你話齋...那課程不讀也罷-.-???????

fyp 係有價值ge~
但唔付出的話....又點會有收獲丫
大家都唔好諗得太偏激啦
major acct 冇fyp 做,我是尊重acct dept的。fyp的作用,建基於acct的特性,可透過final year其它的3-credit科目的essays達至。正式的project,就留待master的dissertation實踐罷。

引用:
原帖由 joetcw 於 2010-12-6 12:22 AM 發表

你同佢認真你就輸了, 每人有自己嘅選擇, 佢認為冇用咪冇用囉.......
何況佢只係針對你論點而唔講出自己睇法, 根本冇討論嘅必要
FYP有冇用就真係人人答法唔同, 佢日後會有答案
我沒有興趣要贏他;我是要把一個沒誠信又無知的人的嘴臉暴露於人前,讓大家看一看時下的年輕人可以是如此不堪;讓大家有則改之,無則加勉。
我亦想把我知的事實告訴大家,好讓大家作出有利自己的決定;畢竟這社會是會給機會予肯努力懂謙卑的聰明人。

連FYP都唔知有咩用,唉……我無野好講。

大家都好學術性, 好事好事

我目標好簡單, 拎到張cert 出黎搵啖飯食only

大家目標, 價值觀咁唔同, 其實冇咩好討論

我自己就根本花唔起時間去做research ge 工作

因為出黎冇諗過做本行, 同時都好少聽身邊朋友見工會問佢fyp

令我lee 個咁現實ge 人, 更冇興趣投資起lee 個咁ge 工作上面

屋企經濟壓力大, 我基本上番工時間多過番學, 冇咩時間理學校野

而家fyp 對我負擔真係好重

只能講句, 如果有幸可以唔洗有咁大經濟壓力, 有咁多時間去大學生活

我諗我都會有心機去做下research, academic ge 工作ge

我都好想學一d 人可以冇其他野去影響佢, 咁享受3年大學

我就恨唔到喇

拎到張cert 出黎搵"到"啖飯食,是一個很危險的假切。
搵"到"啖飯食是建基於你的能力,目光。
你事業的發展是建基於你的經驗和成熟程度,那張cert第一天已不是很有用,而且會一天一天的變得更沒用。
一個課程要畢業就一定要讀夠學分;在固定的學分下,你讀什麽科目跟本對你需要付出的時間影響不大。
fyp 對你負擔重,就是一個警號,反映你能力不足。
不要用經濟壓力大做藉口,比你窮的人多的是。讀書是要用心的,你問自己有沒有用過心?

希望你覺得啖飯不好吃,或沒有別人的那麽好吃時,不會想些旁門左道的鬼技倆。

引用:
原帖由 00110 於 2010-12-6 12:22 PM 發表

大家都好學術性, 好事好事
我目標好簡單, 拎到張cert 出黎搵啖飯食only
大家目標, 價值觀咁唔同, 其實冇咩好討論
我自己就根本花唔起時間去做research ge 工作
因為出黎冇諗過做本行, 同時都好少聽身邊朋友見工會問佢fyp
令我lee 個咁現實ge 人, 更冇興趣投資起lee 個咁ge 工作上面
屋企經濟壓力大, 我基本上番工時間多過番學, 冇咩時間理學校野
而家fyp 對我負擔真係好重

只能講句, 如果有幸可以唔洗有咁大經濟壓力, 有咁多時間去大學生活
我諗我都會有心機去做下research, academic ge 工作ge

我都好想學一d 人可以冇其他野去影響佢, 咁享受3年大學
我就恨唔到喇
容許我回應一下嘛?
首先, 我講一講我背景先
我係polyu double degree畢業的
Electrical Engineering (有做FYP), Major in Accountancy (冇做FYP)

假設你讀computing/ engineering related programmes

由programme design開始講
將來工作上, engineering/ pure science工好多都係project base. 有人提出問題, 你就要搵個solution, 正正就係將來工作常遇到的. 亦由於有external body governs 住大學programme拎accreditation, FYP係必揀的 (但如果你唔想拎accreditation from external body, 你都可以by pass左FYP)
BBA等的工就冇呢個限制

由工作層面講
工程工作好多theories個d都唔多人用, 好多野都standardize 晒. 基本上你會發現所有野都係新的. 不過因為你有基礎, 有解難能力, 就可以應付到工作需要.
BBA之類的工都係project base, 不過d 野好散, 將來的工作亦會breakdown到好細, 所以FYP基本上對工作上幫助不大. 但係FYP當中的解難process對同學將來工作都係好事, 因為in general, 你老細俾個問題你, 你解唔到, 點算?

我知道同學家境有困難. 同時你老細(FYP supervisor)都會明白. 試試同佢傾一傾丫. 仲有, 時間都係自己manage的, 如果你太多時間返工, 有冇考慮過係因為你時薪過低, 定係家庭好大需要? 有冇申請學費減免? 資助辦事處一向都有考慮同學的需要而批出呢個款項, 所以其實應該夠使 (一係你家底厚, 但total家庭收入低, 所以你先覺得咁苦. 二係你過份擔心家庭經濟, 自己俾壓力自己.). Anyway, 如果你覺得唔夠錢使, 就defer一年囉. 問題多樣化, 總有解決方法的~

唔關事既...
如果真係吃力, 唔做fyp 都唔算太差. 不過就唔可以講做fyp 冇用.

就算你係唔係做番degree 既本行, 都可以訓練到你獨自hold 一個project 既能力. 係有得著既. 當然你係做番本行既話, fyp 緊係你既show off 工具啦

當然如果屋企擔子真係問題, 當然要開飯先啦. 第時second degree 黎過囉. 又係一條好漢right

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]