• 瀏覽: 98,995
  • 回覆: 48

天下太平,係透過猜包剪揼進行嘅紙上遊戲之一,可以兩個人對玩。

玩家需要預備白紙、鉛筆同擦膠。喺紙上面劃方格,作為堡壘。然後就可以開始猜包剪揼。每猜贏一次就可以喺自己嘅領域入面新增設施,遊戲初段玩家喺方格入面寫上「天下太平」四個字,然後第二階段係插旗(最多三枝),第三階段係建立保護罩(最多五層),最後就可以加入大炮或者戰機,或者去攻擊對方嘅設施,又或者修復自己嘅設施。當其中一方嘅旗幟、保護罩及堡壘全部消滅,佢就算輸。

天下太平喺1980至1990年代香港嘅小學好興遊戲,每逢小息或者放學,就會有同學玩。亦都有啲比較曳嘅同學,仲會喺堂上同隔籬同學趁先生睇唔到果陣靜雞雞玩。

回覆 引用 TOP

http://www.youtube.com/watch?v=Vq_byFphAWo&feature=fvw

我就玩過 , 不過好似唔係好記得有冇飛機咁啫 !

另外 , 我嘅玩法係起 " 天下太平 " 中間仲有個皇帝.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yu1an 於 2011-2-1 06:47 AM 發表

我就玩過 , 不過好似唔係好記得有冇飛機咁啫 !

另外 , 我嘅玩法係起 " 天下太平 " 中間仲有個皇帝.
七十年代小學生都有玩,同樓主講既玩法九成似,都係有旗有機有防衛網。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 momotor 於 2011-2-1 07:12 AM 發表

七十年代小學生都有玩,同樓主講既玩法九成似,都係有旗有機有防衛網。
咁有冇皇帝起中間呀 ?

回覆 引用 TOP

" 天下太平 " 不是有件紙道具的嗎??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yu1an 於 2011-2-1 07:18 AM 發表

咁有冇皇帝起中間呀 ?
我玩個版本無皇帝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kinpicture 於 2011-2-1 07:45 PM 發表

" 天下太平 " 不是有件紙道具的嗎??
摺紙果個我都玩過,我地果時叫果樣做東南西北

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 momotor 於 2011-2-2 02:27 AM 發表

摺紙果個我都玩過,我地果時叫果樣做東南西北
係啦.

天下太平同東南西北 , 根本係兩回事 !

唔知點解 , 我玩果隻天下太平 , 係有皇帝的.

做低晒天下太平都末算輸.

要做低埋中間個皇帝先算贏.

話時話 , 我鐘意玩三六九多 d .

回覆 引用 TOP

有玩過呢種, 重有一種叫東南西北添

回覆 引用 TOP

小息通常玩唔耐的。最好就係有堂先生唔得閒,所以空左,個代課先生唔係勁惡個種,咁有番半個鐘就差唔多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大B小B 於 2011-2-3 03:54 AM 發表

有玩過呢種, 重有一種叫東南西北添
我覺得東南西北 , 冇天下太平咁好玩.
引用:
原帖由 司令官 於 2011-2-3 04:49 PM 發表

小息通常玩唔耐的。最好就係有堂先生唔得閒,所以空左,個代課先生唔係勁惡個種,咁有番半個鐘就差唔多。
係喎 , 其實代課果陣 , 好多都自由活動.

最常見係玩打井、天下太平、三六九...

仲有冇補充 ?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yu1an 於 2011-2-4 06:29 AM 發表

我覺得東南西北 , 冇天下太平咁好玩.

係喎 , 其實代課果陣 , 好多都自由活動.

最常見係玩打井、天下 ...
畫公仔囉,呢樣最文靜。

回覆 引用 TOP

我玩過天下太平係冇皇帝架喎
最後一次玩都差唔多十年前
其實都唔知會唔會失傳

東南西北以前細個返學玩多d
但講好玩,天下太平基本上係對戰game好玩好多

回覆 引用 TOP

家陣上網打機好過啦.

仲玩乜 q 天下太平吖.

回覆 引用 TOP