• 瀏覽: 4,944
  • 回覆: 28
本主題由 brianso198 於 2020-12-10 07:39 PM 關閉
那時香港人口應該不少,新界的菜應不夠港人食用,
那時都吃什麼,從哪進口?

熱賣及精選
60年代未算多,70年代80年代嬰兒潮成人才對糧食構成壓力,60年代內地副糧產品該有進口

回覆 引用 TOP

60年代香港人口唔算多可以自給自足

60年代d人係咪食緊d麵包皮 同d豬油渣面?

回覆 引用 TOP

香港係二次大戰後人口不斷增加, 當時政府就漁農等各方面都極積推行 "合作社" 以增加產量

不過由此至終, 香港的糧食大都是依靠大陸進口, 在50年代初, 周恩來也就下令, 授權予五豐行作為國內鮮活冷凍食品在港的獨家代理, 以穩定數量及價錢

50年代尾至60年代年度初在國內是有大饑荒, 不過為左充大頭鬼, 証明三面紅旗的成功, 中國的糧食出口卻是屢創新高 ... 國內人為了生存, 這亦是他們偷渡來港的其中一個高峰期, 大家可以翻翻資料, 呢個時間, 好多香港人就帶著一袋二袋的食物, 運到邊境來送交予國內的親友

回覆 引用 TOP

我都豆生於50年代,小童時期要執垃圾搵野食,1年都食唔到2次肉,要挨到60年代中期先有改善,當時的生活水準,原來有得食肉,已經係最高享受

回覆 引用 TOP

樓主如果有興趣搵資料的話,可以去中央圖書館搵下d舊報紙,

回覆 引用 TOP

你o地咪亂講, 幾時都有食大陸糧. 不過你真係唔好誤會, 大陸唔係D人唔食俾香港人食咁錫你o地, 而係為o左外匯咋.  對中共呢挺集體主義o黎講, 餓死幾多人有咩關係? 冇外匯點搞國外間諜網同統戰呢? 點入口外國戰略物資呢?

上面o個位, 你唔好斷估啦, 以前窮到冇食得o既垃圾, 點執呀. 酒樓食剩D o野都有價, 你估可以任執咁大方.

唔識經濟, 唔識自由主義, 唔識個人主義o既人, 講到尾就係暴民思想, 想用人多迫害異見.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 米高奧雲 於 2011-2-13 09:00 PM 發表

我都豆生於50年代,小童時期要執垃圾搵野食,1年都食唔到2次肉,要挨到60年代中期先有改善,當時的生活水準,原來有得食肉,已經係最高享受
不符事實,60年代係香港慢慢起步中,好多人攞野返屋企做,膠花就係個陣啦,到60年中,假髮更帶動經濟。

自反而縮雖千萬人吾往矣

回覆 引用 TOP

係咪鼠患果個年代???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 女神卡涅 於 2011-2-19 06:43 AM 發表

係咪鼠患果個年代???
鼠患係戰前既事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陳炯明 於 2011-2-17 01:39 AM 發表

你o地咪亂講, 幾時都有食大陸糧. 不過你真係唔好誤會, 大陸唔係D人唔食俾香港人食咁錫你o地, 而係為o左外匯咋.  對中共呢挺集體主義o黎講, 餓死幾多人有咩關係? 冇外匯點搞國外間諜網同統戰呢? 點入口外國戰略物資呢 ...
長期打算,充分利用 果時很多港人會攞返啲糧食衣物接濟鄉下既親朋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 獨孤遊俠 於 2011-2-17 04:54 PM 發表

不符事實,60年代係香港慢慢起步中,好多人攞野返屋企做,膠花就係個陣啦,到60年中,假髮更帶動經濟。
其實由1945開始計,香港應該經過好多個不同階段.
剛剛打完外戰果時,應該幾難搵野做,因為真係好多人落左黎香港,
去到六七十年代,就真係多左好多山寨廠,會外判d野出去比人做,
咁果時d人生活開始有改善,起碼都搵到兩餐先.

回覆 引用 TOP

好多大陸人被別有用心傳媒誤導中央向香港「供應」食水、大米糧油副食品。其實這是普通公平貿易,當時中央向香港輸出各類食用品,賺回寶貴的外匯。到現在還有大部份大陸人卻誤認為係免費供港呢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]