• 瀏覽: 126,990
  • 回覆: 82
小弟五歲搬入柴灣,一住廿幾年,都叫睇住此區變遷,現時家母還住緊柴灣,所以對這地還有感情!

附件

CW1.jpg(206.15 KB)

2011-3-9 11:42 PM

連城道口之新舊變化,上圖是70年代.

CW2.jpg(151.83 KB)

柴灣村24座則之球場,已是最主要康樂設施

CW3.jpg(70.76 KB)

這條路是現在環翠村一部份,我家正正對著此

CW4.jpg(150.3 KB)

舊日的柴灣道,右則山腰處,就是現在的東區醫院

CW5.jpg(151.41 KB)

柴灣村,小弟就住25座

CW6.jpg(163.66 KB)

這巴士站現時是柴灣港鐵站之處

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kinpicture 於 2011-3-9 11:42 PM 發表

小弟五歲搬入柴灣,一住廿幾年,都叫睇住此區變遷,現時家母還住緊柴灣,所以對這地還有感情!
哦 , 原來肥仔堅以前住起柴灣.

咁你家陣聚埋老婆啦....

你而家住起邊 ?

見你發帖我就嗱嗱聲去鼠左幾張相返尼撐你場.

柴灣1930

柴灣1930

柴灣1960

柴灣1960

賽馬會診所1960

柴灣道1960

柴灣道1964

柴灣道筲箕灣官立學校1964

柴灣1970

興華邨1971

柴灣道1972

柴灣道1983

柴灣道1984

回覆 引用 TOP

講起柴灣,諗起長命斜。有年一架車由上一直衝落下面間餐廳..................

我非生而知之者  占得人間一味愚
         君子生非異也善假於物也

回覆 引用 TOP

喂!講起柴灣我都唔陌生架,我都係柴灣做有十幾年野,當時都幾雜下,每當出糧日子都會有人係樓下等劏死牛

回覆 引用 TOP

這裡我都熟。哈哈。試過坐很舊的巴士,那架巴士的機器在車頭,那時細個,一上斜好大聲,行得又慢,夏天又熱,機器上鋪塵,個陣超唔鍾意。

回覆 引用 TOP

玉蘭妹真低錫... ,我現住將軍澳,都住左十幾年了,遲吓又搵d將軍澳資.
其實柴灣長命斜之頭,我認為算係"筲簊灣"而唔算柴灣囉,

條長命斜的確經常有d大車禍,好可怕吓...

劏死牛.....這個都好耐無聽過了!

柴灣成個山頭都是墓場,所以都有好多鬼故流傳!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kinpicture 於 2011-3-10 06:55 PM 發表

玉蘭妹真低錫... ,我現住將軍澳,都住左十幾年了,遲吓又搵d將軍澳資.
其實柴灣長命斜之頭,我認為算係"筲簊灣"而唔算柴灣囉,

條長命斜的確經常有d大車禍,好可怕吓...

...
長命斜真係咁嚇人咩.
引用:
原帖由 驀然回首 於 2011-3-10 09:12 AM 發表

講起柴灣,諗起長命斜。有年一架車由上一直衝落下面間餐廳..................
又關你事 ?

你唔係起慈雲山浦嘅咩.
引用:
原帖由 小狗bibi 於 2011-3-10 09:19 AM 發表

喂!講起柴灣我都唔陌生架,我都係柴灣做有十幾年野,當時都幾雜下,每當出糧日子都會有人係樓下等劏死牛
柴灣返北角當年要幾耐時間 ?
引用:
原帖由 司令官 於 2011-3-10 06:18 PM 發表

這裡我都熟。哈哈。試過坐很舊的巴士,那架巴士的機器在車頭,那時細個,一上斜好大聲,行得又慢,夏天又熱,機器上鋪塵,個陣超唔鍾意。

我起鹿頸都試揸過果隻巴士.

佢老味 , 轉灣要成個人企起身....大力秋個呔盤先轉到架車.

回覆 引用 TOP

肥仔堅接埋亞媽返去將軍澳住啦.

柴灣木屋區1953

柴灣道1972

柴灣十七座街市

柴灣邨近新廈街

徙置平房區

回覆 引用 TOP

柴灣返北角20至30分鐘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小狗bibi 於 2011-3-15 12:10 PM 發表

柴灣返北角20至30分鐘
大叔你起柴灣做乜工 ?

回覆 引用 TOP

記得果時柴彎天台係幼稚園,地下就係小學.
我記得好讀果間小學好似叫李星小學.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yu1an 於 2011-3-17 05:56 AM 發表

大叔你起柴灣做乜工 ?
辛苦工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大師freeman 於 2011-3-17 09:38 PM 發表

記得果時柴彎天台係幼稚園,地下就係小學.
我記得好讀果間小學好似叫李星小學.
海星?
係咪高威閣對面?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yu1an 於 2011-3-15 04:12 AM 發表

我起鹿頸都試揸過果隻巴士.

佢老味 , 轉灣要成個人企起身....大力秋個呔盤先轉到架車.
識揸咁勁?
但係冇咁跨丫嘛,你唔夠力姐?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 司令官 於 2011-3-19 01:33 PM 發表

海星?
係咪高威閣對面?
讀到一年級就無讀,搬走左啦.
所以都唔係好記得,記得果時天台係糼稚園,
地下就係小學,真係好方便,一年級就可以自己返學.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]