• 瀏覽: 9,940
  • 回覆: 42
公司再請人
請多個acc clerks

眼見佢28歲......

都只係填8k

引用:
原帖由 豪油仔 於 2011-3-28 12:20 AM 發表
公司再請人
請多個acc clerks

眼見佢28歲......

都只係填8k
請問有乜問題呢, 除非你係acc manager, 而你的人工又比佢少,咁就話有問題姐.

點解係要把年紀同薪金一齊對號入座呢? 我睇唔你的憂慮是什麼喎

引用:
原帖由 samball1974 於 28-3-2011 04:37 AM 發表

請問有乜問題呢, 除非你係acc manager, 而你的人工又比佢少,咁就話有問題姐.

點解係要把年紀同薪金一齊對號入座呢? 我睇唔你的憂慮是什麼喎
ching, 樓主係咪擔心緊就到30都仲係a/c clerk只可以搵到8k 咁樣呀.......??
事關都唔係好明樓主個pt 0係邊, 齋估~

引用:
原帖由 紅蓮 於 2011-3-28 07:28 AM 發表

ching, 樓主係咪擔心緊就到30都仲係a/c clerk只可以搵到8k 咁樣呀.......??
事關都唔係好明樓主個pt 0係邊, 齋估~
師姐, 我都唔係好明嫁, 不過就算係,為何要為自己定下一個時限呢,假設佢今年廿九,呢個事實好難改寫,但如果佢係今年才廿多d,仲有大把時間可以改寫.無謂自己定一個期限,難道唔駛搵食嗎.

引用:
原帖由 samball1974 於 28-3-2011 10:45 AM 發表

師姐, 我都唔係好明嫁, 不過就算係,為何要為自己定下一個時限呢,假設佢今年廿九,呢個事實好難改寫,但如果佢係今年才廿多d,仲有大把時間可以改寫.無謂自己定一個期限,難道唔駛搵食嗎.
c妹黎jor

btw, 感覺上而+既fresh grad一般都唔信/唔願意得8k 一個月,
大部份仲係以為有degree就好威, 其實都唔知dep.左幾多啦~
唔知樓主係想道出呢種無奈定還是感同身受~

引用:
原帖由 紅蓮 於 2011-3-28 10:57 AM 發表

c妹黎jor

btw, 感覺上而+既fresh grad一般都唔信/唔願意得8k 一個月,
大部份仲係以為有degree就好威, 其實都唔知dep.左幾多啦~
唔知樓主係想道出呢種無奈定還是感同身受~
師妹 我得7k一個月咋 有8k未好好啦,我身同感受

引用:
原帖由 percyng 於 28-3-2011 12:35 PM 發表

師妹 我得7k一個月咋 有8k未好好啦,我身同感受
駛唔駛咁surprise呀??
咁我確實係c妹ma.... 呢道出聲得最多0個幾個都叻我幾皮,
咁我唔係c妹係咩wor=.="

ching你7k一個月咪玩啦~

師妹????真定假呀........哈哈.
其實大家著眼只係一個特定時間要有特定的物質,已經失去了量入為出的實事實幹工作態度.
其實剛畢業人工多少,係視乎行業的慣性及供求而定,就算真係略少,但人生好命的話都要做十多年,唔好命要做到六十,我們不是先知,又點知到最後一日我們會有乜野成績.
急功可以係progressive, 但當我地未做到proactive 時就先比較他人的起跑線, 咪未到終點就先同自己過意唔去, 何必呢.

引用:
原帖由 紅蓮 於 2011-3-28 01:19 PM 發表

駛唔駛咁surprise呀??
咁我確實係c妹ma.... 呢道出聲得最多0個幾個都叻我幾皮,
咁我唔係c妹係咩wor=.="

ching你7k一個月咪玩啦~
我確實係7k一個月第一份/第二份及第三份工
其實我只係師弟,所以你應該係師姐,我仲有好多東西都未學,要請教一眾師兄師姐們

咁就梗係c妹啦 ching, 呃你做咩jei.....

不過話時話, 點解樓主知道人地"都只係填8k" 呢??
係咪做in人0個個??

引用:
原帖由 吾話你知BLOG 於 28-3-2011 02:36 PM 發表

師妹,師姐,師姑,師太都好啦,都係一個稱呼.

不個我估Miss Red Lotus小師妹而家最想做既係快D做師奶.
吾兄真係知我心意既jei~
引用:
假設明天我Resign, 0 收入,我咪只可以做師bb?
aiya.....我係based on年資唔係based on年薪~

引用:
原帖由 紅蓮 於 2011-3-28 02:35 PM 發表
咁就梗係c妹啦 ching, 呃你做咩jei.....

不過話時話, 點解樓主知道人地"都只係填8k" 呢??
係咪做in人0個個??
如我無記錯樓主係在一間一腳踢的公司仔,可能佢老闆懶得打電話,叫佢照份cv contact 人,咪知佢expected 係幾多
又或者佢咁o岩, interview 當日做reception,人地填表,佢收form 時多手又望下咁囉.

引用:
原帖由 吾話你知BLOG 於 2011-3-28 02:39 PM 發表

上網大家咁高咁大,稱呼求其啦.

假設明天我Resign, 0 收入,我咪只可以做師bb?
吾兄當然想做bb, 不過你老婆制唔制先.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]