• 瀏覽: 28,646
  • 回覆: 74
  • 追帖: 5
行去羅湖商業城第一層有建設銀行!
行去佳寧那有工商銀行!
對面有中國銀行!
我在建行開戶,帶人、帶回鄉卡同現金最少$120大元。
$10係開戶、$60是買上網過戶用的U盾!因為U盾就等如一條匙!上網過戶找數都係用U 盾!$50是銀聯卡年費ATM機用的,建行深圳區內用ATM5不收費,離開深圳提現金每次收你$20大元,全中國百貨公司或超市銀聯過數買野不另收費,記回香港自己部腦先再做U盾認證。
另有要講就是活期存款,只是得0.5%利息,要高息3.25%就要存定期。

熱賣及精選
.

深圳工商銀行現在可以做到開戶免任何費用、免月費年費。使用網上理財也是免費的(沒有月費年費),包括轉帳及為支付寶充值等。
開戶和使用網上銀行無需大陸手機號碼。深圳工商銀行以前要有提款卡才可申請和使用網上銀行服務,現在已改為有存摺、沒有卡都可以。

使用工行的網上理財也是免月費年費,不一定要 U 盾。我沒有 U 盾、沒有提款卡,只使用工行的口令卡(免費),每次在家中(香港)的電腦登入工行的網上理財,要輸入兩個密碼,一個是自己預設的密碼,另一個是口令卡的密碼(每次不同),類似香港匯豐,此外,每次成功登入工行的之後,戶口會顯示一句你已自設的句語,一看就知道自己進入正確網站(不是釣魚網站/冒牌網站)。用慣了之後也覺得很方便、安全、快捷。

沒有 U 盾,也可以使用工行的網上理財,但轉帳限額較低。有 U 盾的話,轉帳限額會高許多。

在深圳的工商銀行開戶要帶

回鄉證、香港身份證、人民幣。

在深圳的工商銀行開戶無需帶

香港或深圳的住址證明。在開戶表格填寫香港的地址就可以了。影印本也不必帶備,銀行會免費幫你影的,如果你喜歡自己帶備影印本交給銀行可能亦 ok 。

深圳工行的開戶、收費、結餘要求的詳情可看這裡:
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7010121400689

我按照此網頁 提供的資料在今年一月到深圳工行(福田區福民支行)開人民幣戶口(與此網頁提及一模一樣的戶口),一切(包括銀行收費、開戶要求等)的確 100 % 如實,是完全免費的。現在是否有變我就不知道,不過想確定也不難,有問題可以透過電郵向工行查詢:
https://service.icbc.com.cn/bbs/index.jsp?

以上這個工商銀行網頁 ,專供現有客戶或非客戶向他們查詢關於開戶、收費、網上銀行等的問題,通常他們都可以於 30 分鐘之內回覆。此網頁是全國性的,因各地工商銀行的要求略有差異,所以查詢時最好說明關於深圳工行。

引用:
原帖由 royhaha 於 2011-4-19 01:13 AM 發表

記得回香港自己部腦先再做U盾認證。 ...
點解呀?  Thank you !

我用農行,可以開埋投資功能,買國債.

引用:
原帖由 dl0505 於 2011-4-18 04:05 PM 發表

我上星期去既,,,一定要大陸地址先開得,,,
但不用証明,,,寫上即可,,,
你可以是旦搵個深圳朋友地址寫上即可,,,

10蚊年費,無其他收費,,,
連購買一次性網上u盾60蚊,,,
全程70蚊攪掂晒,,,
師兄, 我去年在香港工行代辦開了深圳工行戶, 如你所言, 付了$60, 買了一隻U盾, 但系幾部電腦都入唔到, (總是說亂碼)

現在每次他人存錢入我深圳戶口, 我無法上網查看結餘, 迫著用提款卡在香港check, 每次收我幾蚊

開信用卡是否麻煩好多呢,
如果出到張卡,買大陸機票吾駛收手續費

引用:
原帖由 急姓盲搶鹽 於 2011-4-19 09:33 AM 發表

師兄, 我去年在香港工行代辦開了深圳工行戶, 如你所言, 付了$60, 買了一隻U盾, 但系幾部電腦都入唔到, (總是說亂碼)

現在每次他人存錢入我深圳戶口, 我無法上網查看結餘, 迫著用提款卡在香港check, 每次收 ...
C兄, 我同你個CASE一樣, 咁唔知你最後點搞呢? 又或者其他C兄有乜意見??
THX.

引用:
原帖由 timothy52 於 2011-4-19 10:41 AM 發表

C兄, 我同你個CASE一樣, 咁唔知你最後點搞呢? 又或者其他C兄有乜意見??
THX.
我點搞? 正如我剛才說, 上唔到網check balance或使用其網上銀行服務, 一系去開深圳東門時在當地櫃員機check balance 或 存款, 取款. 如果趕住check balance概, 只有在香港工行的櫃員機check, 但每次都要比佢扣幾元手續費.  無奈. 早知我唔要比$60買那個U盾

另我試過用window vista OR window 7都唔得

引用:
原帖由 急姓盲搶鹽 於 2011-4-19 10:53 AM 發表

我點搞? 正如我剛才說, 上唔到網check balance或使用其網上銀行服務, 一系去開深圳東門時在當地櫃員機check balance 或 存款, 取款. 如果趕住check balance概, 只有在香港工行的櫃員機check, 但每次都要比佢扣幾 ...
我個戶口成一年前在香港開, 當時佢好似話要去深圳某分行正式開通, 我當時無咁做, 唔知C兄有無照做呢?
另外, 仲記唔記得係去邊間分行同地址?
如果仲搞唔掂, 我諗住一陣過深圳開多一個戶口, 順便問問

引用:
原帖由 timothy52 於 2011-4-19 10:57 AM 發表

我個戶口成一年前在香港開, 當時佢好似話要去深圳某分行正式開通, 我當時無咁做, 唔知C兄有無照做呢?
另外, 仲記唔記得係去邊間分行同地址?
如果仲搞唔掂, 我諗住一陣過深圳開多一個戶口, 順便問問
我個case跟你一樣, 在香港開(代辦國內戶口開戶).  至於地址是:
深圳市深南東路金融中心北座一樓 郵編: 518015
香港工商銀行沒有給我深圳此分行電話, 你最好同香港工商銀行確認是否正確, 以免白行一趟.

但我從沒有去過這深圳分行, 我一般只在深圳其他工商銀行分行的櫃員機查數, 取款, 存款.

我個深圳戶口其實已經開通了, 存款 / 取款已用了多次, 基本上是沒有問題.  唯一不便是用不到網上銀行的服務.

引用:
原帖由 急姓盲搶鹽 於 2011-4-19 11:10 AM 發表

我個case跟你一樣, 在香港開(代辦國內戶口開戶).  至於地址是:
深圳市深南東路金融中心北座一樓 郵編: 518015
香港工商銀行沒有給我深圳此分行電話, 你最好同香港工商銀行確認是否正確, 以免白行一趟.

但我 ...
無網上理財對我來講就太唔方便啦, 之前有c兄貼左條link, c兄試過未呀?
https://service.icbc.com.cn/bbs/article.jsp?boardid=2&bbsid=3525925&pages=1

引用:
原帖由 timothy52 於 2011-4-19 11:20 AM 發表

無網上理財對我來講就太唔方便啦, 之前有c兄貼左條link, c兄試過未呀?
https://service.icbc.com.cn/bbs/article.jsp?boardid=2&bbsid=3525925&pages=1
Thank you.

我未詳細看.  但是我系跟住嗰隻U盾同埋佢嗰本使用手冊, 一步一步跟著做, 但都系亂碼不能完成.

電腦上出現了這句 "安裝支援檔案"出現錯誤 後, 跟著便不能再裝下去了.

引用:
原帖由 急姓盲搶鹽 於 2011-4-19 11:25 AM 發表

Thank you.

我未詳細看.  但是我系跟住嗰隻U盾同埋佢嗰本使用手冊, 一步一步跟著做, 但都系亂碼不能完成.
我完全明白, 因為我都係咁, 等我再試多次先, THX.

可以

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]