• 瀏覽: 9,541
  • 回覆: 116
多番考慮, 終於都買左新拍,
最後都係揀左 Tecnifibre Carboflex 130

本來都仲周旋係SUPREME RUBY 同佢之間
但試過SUPREME 雖然係拎得輕鬆D
但CARBOFLEX 的拍頭真係0係力度上幫到我好多
我自問力度真係較弱, 所以好BUY 呢支拍的效果~!
BALANCE 雖然係拍頭重DD, 但發球的力度去得好順,
擊球果下十分清脆, 手感一流!

同埋唔識講原因, 但就個人地覺得CARBOFLEX GE 紅線比SUPREME GE 綠線好打~~ : )

同埋 T記D 拍GE DESIGN 真係好令!
佢全個品牌D拍GE 色同PATTERN 都各有特別
我呢支係光面白底, 紅線, 黑同銀灰色 PATTERN,
以一隻鳥形GE IMAGE 做呢個SERIES GE ICON (DYNERGY 係蠍子, SUPREME 係皇冠, 都好得! ><)
D PATTERN 好TATTOO FEEL, 型到漏哂油~!

有錢真係想買埋支 SUPREME RUBY:
MATT 面, 黑底, VIVID PINK 花紋~~仲令~!!!><
但理智D, 以用途出發去買好D ~~KAKA!
就係咁, 用左7百幾大元~~
算係一個唔錯GE 折頭咯~! : P

回覆 引用 TOP

如果有興趣, 可以回看以下先前發GE討論啊~~^^

Technifibre 拍 - 壁球 -
(香港討論區 Discuss.com.hk)
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=14199055

回覆 引用 TOP

外型好似幾令呀,130g 7百零蚊, 好抵呀.
不過太輕我就用唔到啦,
一般我要用150-160g 的拍,
因太輕的話,
我用起來有少少飄,
唔係太用到力.

有錢有享受, 無錢要忍受!!
唔該少買名牌或少高消費, 多儲錢!!
機會只會留給有準備的人!!
抱怨只會抱憾終生, 一世都不開心!!
多接受他人善意意見及批評, 咁先有進步!!
要快樂好簡單, 知足常樂呀!!
追求心靈上滿足啦!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garyxxxx 於 2011-5-19 11:57 AM 發表

外型好似幾令呀,130g 7百零蚊, 好抵呀.
不過太輕我就用唔到啦,
一般我要用150-160g 的拍,
因太輕的話,
我用起來有少少飄,
唔係太用到力.
其實我試SUPREME 果時就係有你所講咁GE情況,雖然拍同重量,但SUPREME 係BALANCE上,
連自己都試得出係拍頭偏輕的,所以雖然拎得輕鬆,長打都未會見累,
但當想出力打GE時候就有OVERSWING GE感覺... ...
D力好似唔知去左邊咁...

不過T記都仲有其他重型拍選擇,我相信都不錯的~
(有需要知 WHERE買會抵,可以話我知~)

不過我之前支登粒就算重到185GM,個BALANCE都係 HEAD-LIGHT的,
所以而家都需要少少時間去熟習支新拍,雖然整體輕左好多,但因為拍頭稍重,
所以都仍然會打得一陣,手腕稍累而有鎖得唔夠緊GE情況出現~~
買左新拍反而更要加把勁耶~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yuyuhkd 於 2011-5-19 13:43 發表

其實我試SUPREME 果時就係有你所講咁GE情況,雖然拍同重量,但SUPREME 係BALANCE上,
連自己都試得出係拍頭偏輕的,所以雖然拎得輕鬆,長打都未會見累,
但當想出力打GE時候就有OVERSWING ...
185g 對女仔算幾重,
買支輕少少會好些,
不過都係要多做練習.
打波好唔好,
基本技術9成, 工貝(即支拍)只佔1成咋.

追求心靈上滿足啦!!

回覆 引用 TOP

睇落去應該會幾好打~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mixer 於 2011-5-19 19:45 發表

睇落去應該會幾好打~~
外表未必可靠,
最重要有內涵,
試用過才知適當與否.

追求心靈上滿足啦!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mixer 於 2011-5-19 07:45 PM 發表

睇落去應該會幾好打~~
係睇落去幾令, 打落都幾好打~~!HEHE~!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garyxxxx 於 2011-5-20 12:47 AM 發表

外表未必可靠,
最重要有內涵,
試用過才知適當與否.
呢個真~! 因為如果原本無得試CARBOFLEX, 我係會買SUPREME 的~~
只有試得多才可以比較得到~!^^

回覆 引用 TOP

支racket幾令喎,請問係邊度買架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommy719 於 2011-5-20 11:30 PM 發表

支racket幾令喎,請問係邊度買架
我應該點樣話你知好呢? @@
(我似乎PM 唔到你~~)

ANYWAY, 我係葵涌一間WHOLESALE + 零售GE 體育用品公司買的

回覆 引用 TOP

的確係好好用, 打落去手感超超超好~

回覆 引用 TOP

可吾可以話我聽係邊埋?塊舊板有裂痕
PM 吾到我可以send去我谷歌電郵,同我個acc name 一樣(算吾算犯版規)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 碓~KENNY~冰 於 2011-5-23 02:35 AM 發表

的確係好好用, 打落去手感超超超好~
無錯!呢個真係佢GE賣點~!!
我第一晚用佢上完兩個鐘堂,果晚D手癮都仲未退~!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wlwchung 於 2011-5-23 10:13 AM 發表

可吾可以話我聽係邊埋?塊舊板有裂痕
PM 吾到我可以send去我谷歌電郵,同我個acc name 一樣(算吾算犯版規)

我SEND左啦~~CHECK下收唔收到??:)

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]