[香港鐵路] 東西鐵列車討論(1)

想了解我愛恨車嗎,按我了解

3AV1@276A巴士或地鐵車務資料室即將分拆  總網域名用3AV1
熱賣及精選

3AV1@276A巴士或地鐵車務資料室即將分拆  總網域名用3AV1

引用:
原帖由 doraemon000 於 2011-7-26 09:33 AM 發表

Post番昨日的先啦

ERL
03----E205/E207
19----E213/E215
29----E217/E219  →落馬洲
02----E90/E78
08----E3/E75
30----E94/E60
14----E112/E26
06----E2/E28
15----E106/E27
23 ...
由六月十二日起,西鐵線最大下繁車序係34。

請問你知不知道下繁西鐵線係怎樣編排﹖

另外,ERL部份車序中午或下午出廠後可能會換車。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 david1989 於 2011-7-26 06:44 PM 發表

由六月十二日起,西鐵線最大下繁車序係34。

請問你知不知道下繁西鐵線係怎樣編排﹖

另外,ERL部份車序中午或下午出廠後可能會換車。
星期一至五,3點45分左右會有抽002的班次列車會在落馬洲收車回廠吾再出或者
會大約4點30分(01班次),或大約5點鐘(028班次)響何東廠北行車廠門口出車,再吾係會做旺角特車,
由02變025班次,跟直通車後面......
而另外1點10分同3幾幾都好似會有班車做沙田特車,一係收車吾再出,一係好似上面咁.....
只係調動或者收左架車佢換其他車出廠......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~得得地~ 於 2011-7-26 09:13 PM 發表

星期一至五,3點45分左右會有抽002的班次列車會在落馬洲收車回廠吾再出或者
會大約4點30分(01班次),或大約5點鐘(028班次)響何東廠北行車廠門口出車,再吾係會做旺角特車,
由02變025班次,跟直通車後面......
...
三點幾沒有往沙田特車,我記得下午一點十五分和兩點幾往沙田特車分別是21和13。

平日008會在朝早九點半收車,之後在大約十一點幾在何東廠北行車廠門口出車
001朝早十點幾做沙田特車後回廠。

而018在朝早九點二十分做火炭開出的特車時,006在同一時間在何東廠北行車廠門口回廠。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 david1989 於 2011-7-26 09:30 PM 發表

三點幾沒有往沙田特車,我記得下午一點十五分和兩點幾往沙田特車分別是21和13。

平日008會在朝早九點半收車,之後在大約十一點幾在何東廠北行車廠門口出車
001朝早十點幾做沙田特車後回廠。

而018在朝早九點 ...
哦....
不過星期一至六的008列車會係落馬洲尾車,之後收車回廠.....
星期日則是022班次的車做落馬洲尾班車,之後收車回廠......

話時話,大家覺得咁多千九最勤力係D231???

回覆 引用 TOP

好頂唔順d mlr,嘈到pk....
岩岩起步 過隧道果陣嘈到呢.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 seeseeleedog 於 2011-7-26 10:10 PM 發表

好頂唔順d mlr,嘈到pk....
岩岩起步 過隧道果陣嘈到呢.....
M-train仲嘈得恐怖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~得得地~ 於 2011-7-26 10:49 PM 發表

M-train仲嘈得恐怖
你大錯特錯喇

M-Train 面臨唔夠車用問題,有得出就盡出

邊似ERL 咁,幾抽唔出

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KTLA257-282 於 2011-7-26 10:54 PM 發表

你大錯特錯喇

M-Train 面臨唔夠車用問題,有得出就盡出

邊似ERL 咁,幾抽唔出
咁其寅你港鐵車廠的問題....
佢地出咩車,吾出咩車我都地奈吾到佢咩何.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~得得地~ 於 2011-7-26 10:56 PM 發表

咁其寅你港鐵車廠的問題....
佢地出咩車,吾出咩車我都地奈吾到佢咩何.....
你地ERL 有足夠車輛

但M車就冇晒喇
條條線都不斷拉人車

PS : 不過咁就造就左大量特見出現

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KTLA257-282 於 2011-7-26 11:02 PM 發表

你地ERL 有足夠車輛

但M車就冇晒喇
條條線都不斷拉人車

PS : 不過咁就造就左大量特見出現
如果出多車的話又會係咁停係咁停,響中途時....
出小車時,月台又塞爆哂人,之後實好多人上吾到車,上到都要同人友排迫......
所以出到適適中中就ok了....
如有需要在上早繁上班/上學及下繁下班/放學時車廠出多些車以疏導多些乘客....
但港鐵車廠會咁做?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。