註冊 登入



打印

駁髮Tim~尊為各位在駁髮上有任何疑問的網友解答難題^^

駁髮Tim~尊為各位在駁髮上有任何疑問的網友解答難題^^ E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
駁髮會否影響髮質本身健康?
駁髮是以外在添加的方法接駁, 通常不會影響本身髮質健康.
最常見情況是, 錯誤使用熱溶膠接方法去處理, 令接駁點過度受熱, 引致損害髮質.
如果情況嚴重, 會使本身髮質壞死. 所以駁髮前, 應選擇專業駁髮服務, 向專業顧問查詢.

如何分別馬毛、纖維髮及真髮?
馬毛本身比較粗糙, 一般沒太多光澤, 通常以手和肉眼已經可以分辨.
纖維髮會比馬毛幼細而帶點光澤, 但手感有別與真髮的柔軟和順滑程度 , 分辨時可與自己頭髮比較.何真髮會比馬毛及纖維髮更有光澤, 柔軟而順滑, 經日常洗護也不會出現變質情況.

想問駁完編織駁髮紮邊果時會唔會露果D膠(即係穿崩)?
編織駁髮是將真髮用三手辮"賓"住,再將駁髮挷上去,然後用彈力線挷實,之後再會將舊膠剪掉,所以駁完唔會有舊膠响到,唔會露果D膠出來

編織駁髮如何拆除?
只需將彈力線整斷,駁髮自然會掉下來

我個頭本身有色噤咪兩節色囉?
一定會佩番啱色先駁上去嘅,放心!

我的頭髮好幼好薄可否駁?
頭髮好幼好薄都可駁嘅,只要唔駁咁多就ok

駁髮方法邊種最好,有何分別?
熱溶膠駁髮是用熱鉗將駁髮和真髮溶在一起,好處是駁髮時間相對快,但睡覺時候會比較"銀",打理亦需非常小心否則會打餅
鐵圈駁髮是將鐵圈扣在真髮上,然後用鉗夾實,好處是駁髮時間相對快,客人可自行拆除,但鐵珠會於一段時間後會甩色
編織駁髮是將真髮用三手辮"賓"住,再將駁髮挷上去,然後用彈力線挷實,之後再會將舊膠剪掉,好處是扎辮無問題,不容易打結,由於這款駁髮將真髮"賓"住,而且沒有膠留在頭上






回覆 引用 TOP

聖誕願望誌
男仔短頭髮駁唔駁得咖?


回覆 引用 TOP

編織駁髮既話洗頭同梳頭應該點?
咪好易梳落辮仔度?咪會好易散?
Thanks.






回覆 引用 TOP

回覆 2# 的帖子

一般來說:頭髮只要有兩至三吋便可以編織方法去駁髮,如果用鐵珠方法,只需兩吋便可以駁髮,但當然效果就會無咁自然,頭髮越長,駁髮越自然,還有,頭髮不可太碎,否則會露出來的!






回覆 引用 TOP

回覆 3# 的帖子

[隱藏]
洗頭時要企响到洗,唔好烏底身洗,
因為烏响到洗會比較易打kick
梳頭時只可梳髮尾部份
辮仔位置不能用梳去梳,因為會整散佐
一般來說:跟著這幾點去搞個駁髮,玩幾個月一定無問題^^

[ 本帖最後由 timothy452 於 2011-7-25 01:25 AM 使用
編輯
]



回覆 引用 TOP

另外想問一下,,,駁髮的價錢是怎樣計算的?


回覆 引用 TOP

回覆 6# 的帖子

編織價目表

駁髮價目表
駁髮價錢是以頭髮長度計算,分為短、中長度及長髮的價錢。
從耳後向前放的頭髮長度作計算。
頭髮在搏頭以上或掂搏頭為短髮,頭髮掂鎖骨為中長度,頭髮掂胸或以下為長髮。

頭髮掂胸或以下 市面大約收$500-$600
頭髮掂鎖骨 市面大約收$600-$800
頭髮在搏頭以上或掂搏頭 市面大約收$800-$1000






回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

回覆 8# 的帖子

老實說,相信大約100個客只得一個客係男仔,

駁佐髮可以照游水㗎,

睇佢露唔露出來,視翻個頭本身幾長,

本身頭髮越長,就越唔會走光^^






回覆 引用 TOP

[隱藏]
upup


回覆 引用 TOP

用編織法, 洗頭果時系咪吾可以R編織果d位?
但如果吾R咪會洗吾到?
洗髮露應該應該點到d編織位?


我D頭髮同佢差吾多長, 同埋髮尾都系囂起,
而且髮質重好粗T^T

駁完下次1洗完頭, 我D真髮系咪都會囂起?
如果系, 咁咪變左2折, 有無方法令佢吾好咁囂?

[ 本帖最後由 waiyi406147 於 2011-8-13 11:05 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

我想駁髮 唔知邊間好? 有無好介紹?
同埋我劉海好薄 可唔可以駁厚佢



回覆 引用 TOP

回覆 11# 的帖子

編織駁髮後怎樣打理

1. 盡量不要梳到或拉扯駁口位 (因為會整鬆駁口位,就無Keep咁耐)

2. 駁口位最好用手指梳開,唔好一把梳咁梳落去,因為會扯到你D頭髮

3.使用風筒,直髮夾或曲髮夾時,不要掂到駁口位 (因為彈力線太熱會斷,但請放心,一般吹頭是無問題)

4.洗頭請順髮根生長方向由上至下咁洗(即是盡量不要"烏"底身洗),千祈不要搓頭髮,咁樣就冇咁容易打結!

5. 護髮素勿落在駁口位上 (因為會很難沖乾淨),而想髮質Keep得好D,最好洗完頭後,搽少少護髮素在駁髮髮尾

6. 其實只要跟住以上五點來做,編織駁髮最少可以維持半年以上的

只要駁完之後修剪,將頭髮剪番適量層次,如果頭髮真的後翹,就建議駁孿就會自然好多。






www.leungtimhair.com

回覆 引用 TOP

回覆 12# 的帖子

老實說..要駁厚個陰要本身個頭唔可以太薄先得嘅,
太薄會走光 ^^
你可以响yahoo 到打駁髮,其實都好多做駁髮架



www.leungtimhair.com

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。