註冊 登入

[其他] 邊度有紫玉手鐲 買 ??

邊度有紫玉手鐲 買 ?? E-mail 此主題給朋友

好想買一對 紫玉手鐲

大人小童 各一

行過廣東道玉器市場

發覺多數都不是真品
難怪他們做游客生意多了

希望有好心人介紹信譽良好的店吧

thx

回覆 引用 TOP

精選樓盤

回覆 1# 的帖子

好多地方都有, 但係好多地方都貴

想買較經濟的? 買種質較好? 預算$ ?
就算賣真品,  熟客同生客價格上都好大分別,  

舉個例, 一對賣生客5000, 熟客2000或以下
好人難做  

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

樓主,其實廣東道玉器市埸都有真嘅玉(A貨)賣 ,約有兩成賣A貨,有的係A,B,C放係一齊賣,有的淨係賣B,C貨,自己要小心買,行多幾檔,通常A貨 (真色真玉)價錢都較貴。
而家紫玉手鐲都好少,有都紫色唔係太深,質又粗,呢啲係紫玉本身玉質嘅特質,如果紫色深又玉質細膩嘅玉鐲,一定過萬蚊,小小意見,謝謝

回覆 引用 TOP

回覆 2# 的帖子

Ching,講得有理。

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

樓主,其實廣東道玉器市埸都有真嘅玉(A貨)賣 ,約有兩成賣A貨,有的係A,B,C放係一齊賣,有的淨係賣B,C貨,自己要小心買,行多幾檔,通常A貨 (真色真玉)價錢都較貴。
而家紫玉手鐲都好少,有都紫色唔係太深,質又粗,呢啲係紫玉本身玉質嘅特質,如果紫色深又玉質細膩嘅玉鐲,一定過萬蚊,小小意見,謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wbwb199406 於 2011-7-20 01:29 AM 發表

而家紫玉手鐲都好少,有都紫色唔係太深, ...
覺得兩成都冇..  CHING 有冇係玉石市場相熟店鋪介紹俾小弟?

上星期去, 見有人買手鐲4隻收3000元, 明顯熟客,
等人地買完走左, 自己返轉頭問同一手貨,
話賣淨最後一隻, $2000 唔肯減 , 只好放棄

玉器市場裡面好熱,  一身汗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelly821 於 2011-7-19 01:41 AM 發表

好想買一對 紫玉手鐲

大人小童 各一

行過廣東道玉器市場

發覺多數都不是真品
難怪他們做游客生意多了

thx
紫玉童鐲應該難求了

貨源短缺, 自己相熟的玉器店大部都留晒比熟客,
只能係買入價 俾少少意見

色淡種粗       $2000 以下
色淡種較好   $5000 以下
色豔              $8000 以上

如果色好好, 價格又便宜, 好大機會假, 建議唔識揀唔好買紫色太濃, 易被騙
純紫色一般較貴,  
紫色帶綠色一般較便宜 約15%-40%,
因雙色都色正較難, 紫綠色是否色好, 佔色比例影響價格

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fw201008 於 2011-7-20 11:22 AM 發表

覺得兩成都冇..  CHING 有冇係玉石市場相熟店鋪介紹俾小弟?

上星期去, 見有人買手鐲4隻收3000元, 明顯熟客,
等人地買完走左, 自己返轉頭問同一手貨,
話賣淨最後一隻, $2000 唔肯減 , 只好放棄

玉器市 ...
會不會一起分攤批發貨呀!

回覆 引用 TOP

回覆 6# 的帖子

fw201008 Ching, 如果咁平, 一係的玉質好普通, 一係果個係行家來攞貨返去賣,你睇玉鐲既至質如何? 如果不差既話就差唔多啦, 因為而家的玉鈪好貴, 如冇乜色又冇乜質的玉鈪都要3,4佰蚊,當然係無裂紋計.

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

樓主, 紫色玉鈪唔係冇, 只係色好的好少, 都要碰運氣, 玉器市場內的檔口, 如果妳同佢地買熟咗, 價錢一定會比生客平, 同佢地會攞一的靚貨比你睇, 但妳要記住, A玉(真色真玉)通常都會價錢貴一點.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wbwb199406 於 2011-7-20 05:39 PM 發表

fw201008 Ching, 如果咁平, 一係的玉質好普通, 一係果個係行家來攞貨返去賣,你睇玉鐲既至質如何? 如果不差既話就差唔多啦, 因為而家的玉鈪好貴, 如冇乜色又冇乜質的玉鈪都要3,4佰蚊,當然係無裂紋計 ...
玉質好好, 色較差,  係見個女士試過晒岩戴先買, 感覺唔似攞貨,  不過都有可能

回覆 引用 TOP

回覆 11# 的帖子

Ching, 佃女仕應該係買貨返自己舖頭賣,有時我路過都聽到有D外面舖頭D人黎玉器市場入貨,而且好多大珠寶行都係到入货貨的。謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wbwb199406 於 2011-7-21 12:29 AM 發表

Ching, 佃女仕應該係買貨返自己舖頭賣,有時我路過都聽到有D外面舖頭D人黎玉器市場入貨,而且好多大珠寶行都係到入货貨的。謝謝
玉器市場做批發一點也不奇!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelly821 於 2011-7-19 01:41 AM 發表

好想買一對 紫玉手鐲

大人小童 各一

行過廣東道玉器市場

發覺多數都不是真品
難怪他們做游客生意多了

thx
照片分享
你是指這種紫色玉手鐲嗎?

另外, 想問一下其他師兄,
為什麼我這隻手鐲紫色得嚟帶幾點綠色咁奇嘅?

如果唔係太識分 A, B, C 貨,
最好叫你玩開玉器的朋友陪你一起買,
好多奸商會當你係阿 "壽",
把 B,C 貨話成 A 貨賣比你,
在玉器市場,
好多檔的玉望上去好假,

之前有師兄講得啱,
A 貨賣比生客你預咗一定貴,
d 老板對生客平極都有限,
但對熟客就好好多,
價錢平好多

附件

2011-7-21 08:23 AM

2011-7-21 08:23 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 littlefl 於 2011-7-21 08:23 AM 發表

你是指這種紫色玉手鐲嗎?

另外, 想問一下其他師兄,
為什麼我這隻手鐲紫色得嚟帶幾點綠色咁奇嘅?

如果唔係太識分 A, B, C 貨,
最好叫你玩開玉器的朋友陪你一起買,
好多奸商會當你係阿 "壽" ...
littlefl 姐, 你隻鐲戴到好靚啊 ,現市場屬中高檔貨

緬甸地方好大, 紫玉出現係幾個唔同礦場, 玉質各有不同,
主要分為 純紫色 和 紫+綠  兩種
呢隻手鐲係紫+綠,  一大舊原石本來就有紫綠雙色, 又名春帶彩
較難出現兩種色都好, 如果你呢種綠色部份係翠綠就不得了啦
另外, 春帶彩多數出豆種, 種好的都只到冰糯,
而純紫色的玉, 種好的可以到高冰種

紫色又有分粉紫、茄紫、藍紫,  市場以粉紫為最好, 次為茄紫, 藍紫色較差
自己個人覺得粉紫色最好係事實, 但茄紫和藍紫各有好貨,

呢隻手鐲似係糯種, 圖片睇唔真,
茄紫, 帶藍綠色, 亦有人叫飄花或飄綠
可能綠色部份化開左落紫玉底, 眼睇整個手鐲茄紫色來又有點帶藍

紫玉種好就難有色濃, 呢隻咁濃色算玉質好好啊
美中不足水頭較短, 眼睇覺得玉質較乾

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。