• 瀏覽: 27,119
  • 回覆: 129
"幸x金魚店"位於九龍旺角水渠道,是一間標榜出售東莞東x金魚的專門店,老板是一個自大、脾氣暴躁的市井之徒,EQ甚低,常常會因小事而與顧客發生爭執,特別是看不起那些只買平價金魚但又問題多多的客人。我親眼見過有一家大細及一位中年女人因上述原因而被當眾辱罵,說: "金魚難養就唔好養,唔啱你養”、 ”麻x煩,呢缸金魚係唔賣嘅,唔好再問”、 ”我呢度冇條金魚靚,冇條啱你養 "," 價錢是由我定嘅,我話幾多就幾多,唔好再講,唔買就走 ”香港金魚街是一處國際知名的特色景點,居然還有這種低劣的老板,聽起來實在令人難以置信。

我是金魚愛好者,也是該店的新客人,在這三個月內已在該店購入接近萬元的金魚,老板每次進魚向我推銷我每次都有買,直到上星期他又向我推介一條五花獅頭金魚,開價$2500,價錢本身是沒有問題,是合理的,但問題是在於我並不喜歡該條魚的顏色,也發現該魚其中一條胸鰭是斷骨的,我看來看去也不合心水,再加上在前一次在沒有細心檢查下跟他買了一條有缺陷的虎紋獅頭金魚,於是我便有禮貌地拒絕他了,跟他說:”不是價錢問題,如果是心頭好就算再貴我也會買,但我是真的不喜歡這條金魚,等兩星期後你再進新貨時我再買吧!”誰知他聽了之後突然變臉,跟我說:”這條魚這麼漂亮你也不買就證明你不懂得金魚,人地玩魚你就係魚玩你,未學行就學飛但又飛唔起,口氣大就去擦牙啦!”大家聽了後有甚麼感覺?作為顧客由此至終我都充份顯示我有心買魚的誠意,基本上我已經是打開錢包任他取了,但我只是第一次拒絕他就遇到這樣的"禮待”,真不敢想像如果我下次去只看不買,店住會否當場殺了我。做生意之道除了要貨品質素好,服務態度也很重要,與客人關係好,財源就自然滾滾來,這麼簡單的道理也不明白,店主的文化水平實在連小學生也不如。

奉勸各位朋友千萬不要到這間"幸x金魚店”買魚,以免貼錢買難受!

回覆 引用 TOP

算啦ching
下次唔好去佢到買魚就ok
其實魚街好多間店舖d服務態度真係好差

回覆 引用 TOP

從不去這店, 去樓上好過,

回覆 引用 TOP

呢d咪點解咁多老香港消失嘅原因囉
果d士多啊 大排檔啊 我不知受左幾多年氣
家下被人取諦啦 又話集體回憶 我不知幾心涼啊
不過家下我又受大超市氣 真係..... 唯有....睇開d啦 

回覆 引用 TOP

好,又好似寶x灣錦black list 佢,yeah!

回覆 引用 TOP

佢遲早番屋企睇佢d金魚,一面睇 一面喊

回覆 引用 TOP

估五到,金魚都可以咁貴! 以為龍已經係極度敗家,金魚都可以!失敬!
咁q 串,無下次啦! 金魚街得佢一間咩!

回覆 引用 TOP

幸x金魚店老板是一個病態賭徒

回覆 引用 TOP

我已經認定賣魚嘅多數都係老粗, 冇文化, 冇家教...以後我去到金魚街哩d 地方唔會再當嗰道d 老闆係人看待. 只會當佢係一頭連豬狗都不如嘅生物.

草+黑群,噴火燈,扯旗..等等
24吋ADA水晶+2215+GLOT5HO

花羅漢
20 P & P 少少石春+cheap cheap紅白 LED 燈 + DYNA 頂濾

紅宝石
24吋K 牌缸+511+AA UVC

黑白刀背蛋龜苗
14吋 K牌缸+ 海利潛濾+Spot light & UVB

回覆 引用 TOP

坦白講
事實係你呢種打開銀包任取5嬲的客人造成,既然見到佢之辱罵客人,咁都仲去幫趁???佢以為你爭左佢ar

未生我時誰是我?我出生後我是誰?
股帝晉為勝帝,只色勝利,5G個by字點寫|

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leva288 於 2011-7-29 04:50 AM 發表

幸x金魚店老板是一個病態賭徒
師兄,何以見得?願聞其詳。thx.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2011-7-29 08:28 AM 發表

坦白講
事實係你呢種打開銀包任取5嬲的客人造成,既然見到佢之辱罵客人,咁都仲去幫趁???佢以為你爭左佢ar

師兄,因為他代理的金魚是獨家的,而這間漁場的質素很好,香港其他魚店買不到。當然我現在唔會再比錢佢洗,流失客戶就是對他最大的懲罰。

回覆 引用 TOP

幸x金魚店老板真是一個冇文化的老粗,每次我比錢時他都老細前老細後咁,成隻哈巴狗,又話我係好客云云。相反一唔買就媽媽聲又乜又七。佢真係以為自己做緊咩大生意,其實只喺在街邊賣金魚維生,不知羞恥!

回覆 引用 TOP

真係想搬番劉華嗰句話出來..今時今日咁既服務態度係唔得噶..

嗰嘀咁既人..賣住金魚 '禁'水魚..

呢嘀情況只有一個解決辦法.. 冇交易

回覆 引用 TOP

條友係好賤,冇魚番嗰陣時就叫你玩魚唔好咁心急,逐步逐步嚟,靚魚係要等...一有魚番就自己好心急咁叫我買,你而家吾買就吾知幾時先會再有....睇黎佢真係好唔掂好等錢洗!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]