註冊 登入

給一個地盤工人稱呼"同學", 我覺得很難受

給一個地盤工人稱呼"同學", 我覺得很難受 E-mail 此主題給朋友

剛剛在校園無原無故有一個地盤工人走過來,
他一開口就說: "同學, 請問........."
我當場呆了,
後面說話內容也忘掉了,
他又不是在這兒讀書,
他怎有資格稱呼我同學,
平時在餐廳他們污漕邋遢坐在附近都算了,
工作時又弄到沙塵滾滾和很大聲音,
我是好好成績考進來的,
他們有些連小學程度都無,
英文可能26個字母都數不全,
難道連 "先生" "小姐" 都不懂得稱呼嗎!?
他們要好好弄清楚來香港大學是要做什麼的.
不要走近來我身邊.........

回覆 引用 TOP

精選樓盤
Stiff upper lip.

回覆 引用 TOP

你估你係邊個呀??
人地叫你做同學叫你做先生都係一個稱呼姐
你唔好以為自己入了港大就高高在上....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小bkt 於 2011-8-20 12:21 PM 發表

你去食_X_啦,連基本對人既尊重都冇,有你依種學生只會污染HKU

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marymok 於 2011-8-20 12:24 PM 發表

just quote, no reply?

回覆 引用 TOP

認真就輸了
呢個人分明係玩野啦= =

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小bkt 於 2011-8-20 12:21 PM 發表

你去食_X_啦,連基本對人既尊重都冇,有你依種學生只會污染HKU
連校長也不懂尊重,呼呼喝喝,還會尊重一個地盤佬嗎?

回覆 引用 TOP

不要將自己放到放得太高。
人地點叫自己,都係一個稱呼姐,唔係用D侮辱性字眼,咪算囉!
人地都係為我地班師生工作嘅人,要日曬雨淋,反而,我地要尊重下人地多D呀!

回覆 引用 TOP

-[]-"
人地叫你同學炸喎,,咁都話難受--"
入到港大就睇唔起人?
你係e度同人講,,你覺得有人會同情你?想比人插--?
hku咁多學生,,如果個個好似你咁......死得la-_-"
係地盤佬又點?待人的態度,,,他可能比你好...

回覆 引用 TOP

地盤佬做到好多你做唔到GE野,唔好睇得自己咁高

回覆 引用 TOP

你係唔係真係港大生黎架.
講d咁既野真係影衰學校!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Skyshr 於 2011-8-20 07:52 PM 發表

你係唔係真係港大生黎架.
講d咁既野真係影衰學校!
我反而覺得似網上欺凌多d,睇下佢nickame...

回覆 引用 TOP

如果無佢地起間大學俾你,你有地方讀書嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkpluto88 於 2011-8-20 08:26 PM 發表

我反而覺得似網上欺凌多d,睇下佢nickame...
我都諗過呢個可能性, 不過 check 返佢d舊 post 又無咩特別

Divine Fung
Computer Science; Finance
The University of Hong Kong

回覆 引用 TOP

57 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。