• 瀏覽: 42,427
  • 回覆: 13

回覆 引用 TOP

感謝版主鼓勵,希望大家喜歡

回覆 引用 TOP

good.多謝分享。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chris90012863 於 2011-12-7 03:17 PM 發表

香港四十年代的平面廣告

.
咁正斗嘅料都比你搵到.

回覆 引用 TOP

好正的廣告,亦可粗略了解40年代(戰後)香港的物價。
一包麼利士香煙7毛半,到1973年才賣1元。
刁陀賣17x元,來回香港廣州機票75元。
反而覺得當時的食物比較貴,安樂園的曲奇餅要2元1磅?
相等當時大排檔2毛一碗叉燒飯,足足可吃十碗!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kallan 於 2011-12-13 17:24 發表

相等當時大排檔2毛一 ...
咁相對地而家d 曲奇咪抵食左. 如果計25蚊一碟叉飯 而家d 專門店的曲奇相信都唔駛250 蚊一磅~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ianchan3 於 2011-12-14 12:01 PM 發表

咁相對地而家d 曲奇咪抵食左. 如果計25蚊一碟叉飯 而家d 專門店的曲奇相信都唔駛250 蚊一磅~
係呀!我覺得由4x年到70年頭,物價基本上沒有貴很多。我在培正讀小三時,記得學校隔離的美連餐廳,一碟窩蛋牛肉飯賣1元,
當時是67年!
按4x年廣告的曲奇的確很貴,可能和當時戰後的牛油、麵粉來價有關!
樓主這個平面廣告可加深理解香港物價的變化。

回覆 引用 TOP

我從另一個角度去看 , 雖然係製作技巧上 , 比吾上今時 , 某幾個係用字既抵死 , 卻勝今時 .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kallan 於 2011-12-13 05:24 PM 發表

果然細心,我真沒什麽留意廣告的物價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chris90012863 於 2011-12-17 04:26 PM 發表

果然細心,我真沒什麽留意廣告的物價
kallan 大叔係老手尼架.

四十年代呢個 post vs 八十年代....

我對四十呢個合皮 d.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yu1an 於 2011-12-31 04:33 AM 發表

kallan 大叔係老手尼架.

四十年代呢個 post vs 八十年代....

我對四十呢個合皮 d.http://blog.roodo.com/on ...
變了大叔!真的是歲月人呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kallan 於 2011-12-13 05:24 PM 發表

乜當時原來有飛機來回香港至廣州?

回覆 引用 TOP

那時的播音皇帝~李我~。
早上在廣州電台播音,中午坐飛機落香港,黃昏在淺水灣嘆下午茶,認真富貴。

回覆 引用 TOP

香港四十年代的平面廣告

http://www.youtube.com/user/chris247472/

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]