註冊 登入

[其他] 依家2手書好難搵

依家2手書好難搵 E-mail 此主題給朋友

一手書依家好貴.
我只會去大眾化書局.
因為不太知道邊度樓上書局好.
YAHOO拍賣少左好多.
又唔知邊度有2手書店.
唔知大家有冇去開的2手書店呢?

鐘意玩CUE多過玩波=.=

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 vampire719 於 2012-1-2 05:26 PM 發表

一手書依家好貴.
我只會去大眾化書局.
因為不太知道邊度樓上書局好.
YAHOO拍賣少左好多.
又唔知邊度有2手書店.
唔知大家有冇去開的2手書店呢?
二手書店:

香港:
神州書店  - 柴灣利眾街富誠工廈A座23字
立興書店 -  筲箕灣道209 號嘉兆大廈地下
青年書局 - 北角市政大廈對面
森記圖書公司
﹣英皇道191號英皇中心地庫19號
精神書局 - 西環屈地街28號地下B舖
精神書局 - 北角渣華道24號建業大廈地下7號舖
掏書館﹣北角英皇道278-288號新時代廣場157-158A
漫畫出租(忘記店名)- 英皇道294號五洲大廈地下
無名,二手CD(忘記店名) -英皇道191號英皇中心
校友書局﹣香港西營盤皇後大道西353號啓成大廈地下6號鋪
溢記舊書:灣仔道國泰88商場的三樓
藝鵠(ACO):香港灣仔軒尼詩道365號富德樓1樓

九龍:
新亞書店:
旺角好望角大廈16樓
梅馨書舍:
九龍旺角西洋菜南街66號7樓
序言書室:
旺角西洋菜南街68號7字樓
漢記書報社: 旺角通菜街
香山學社:旺角亞皆老街48號3字樓新輝大廈
實用書局:油麻地彌敦道497 號麗星大廈e 座3 樓
佳善:油麻地廟街
新天:深水埗青山道108號
深水埗街邊書檔:福華街近黃金商場

英文二手書:
Collectables (易手寶) 中環域多利皇後街11號2樓全層
流動風景(flow)中環擺花街40號2樓及3樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rfc54sa 於 2012-1-2 05:40 PM 發表

二手書店:

香港:
神州書店  - 柴灣利眾街富誠工廈A座23字
立興書店 -  筲箕灣道209 號嘉兆大廈地下
青年書局 - 北角市政大廈對面
森記圖書公司
﹣英皇道191號英皇中心地庫19號
精神書局 - 西環屈地街28號 ...
萬分感謝.

回覆 引用 TOP

想問樓上朋友,
邊一間會多英文二手書賣?
價錢又係原價既多少?

感謝.

珍惜眼前人

回覆 引用 TOP

上露天啦,露天同淘寶好多
HK幾乎無人買2手書
租又貴
實體二手書局都撐得好辛苦
擺本告白上yahoo一個月都無人要(已經係流行小說啦)
莫講話文史書

Psykhe 總務
老粒d資料當稿用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 張子房 於 2012-1-2 07:47 PM 發表

HK幾乎無人買2手書
租又貴
莫講話文史書
我都係想搵流行小說居多.

回覆 引用 TOP

但露天果個網台灣的喔.可以寄到香港嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 張子房 於 2012-1-2 07:47 PM 發表

HK幾乎無人買2手書
租又貴
莫講話文史書
係喎, 擺上拍賣都無人要...
蝕埋拍賣費

珍惜眼前人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vampire719 於 2012-1-2 08:10 PM 發表

但露天果個網台灣的喔.可以寄到香港嗎?
我都係幫人BIB然後寄返HK咋。
我自己都係咁。好少店家肯寄去HK。
露天個邊登記又要用證件,
SO,識人幫手最好。

Psykhe 總務
老粒d資料當稿用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkiden 於 2012-1-3 04:22 PM 發表

係喎, 擺上拍賣都無人要...
蝕埋拍賣費
都係撞手神.
我呢排想搵火鳳外傳小說同喬靖夫果幾本書都搵唔到><

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 張子房 於 2012-1-3 10:50 PM 發表

我都係幫人BIB然後寄返HK咋。
我自己都係咁。好少店家肯寄去HK。
露天個邊登記又要用證件,
SO,識人幫手最好。
N年前, 我試過係台灣雅虎BID左本書,
賣家包埋掛號寄過黎,
收到時好開心

珍惜眼前人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vampire719 於 2012-1-3 10:58 PM 發表

都係撞手神.
我呢排想搵火鳳外傳小說同喬靖夫果幾本書都搵唔到>
你試下隔一段時間就去搵下書名喇,
我自己本身都每隔一段時間先會擺上網賣

珍惜眼前人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkiden 於 2012-1-3 11:10 PM 發表

N年前, 我試過係台灣雅虎BID左本書,
賣家包埋掛號寄過黎,
收到時好開心
E.其實都可以試下台灣雅虎WOR.

回覆 引用 TOP

在香港的拍賣網,要bib經典舊書,真是難了!
是香港愛書人不肯放,還是這種藏書者太少?

回覆 引用 TOP

應該係冇乜人會儲經典舊書了.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。