註冊 登入

[其他] 「說不出的委屈, 說出來」~~~~GK9141@42C-S01 尾單私走真相~~~~

「說不出的委屈, 說出來」~~~~GK9141@42C-S01 尾單私走真相~~~~ E-mail 此主題給朋友

見咁多人幫狗巴護短, 我忍唔住連我唔想講的內幕都打埋出黎~

1. 42C-S01 GK 9141 翻查公司電腦顯示私走原因:  GK9141阻塞中坑42A-01,  私走長安中途起載

2. 直到周生拍卡前一刻, 電腦原訂班次顯示為 GK 9141@ 42C: 開18:52, 班次調整提早

3. GK 9141 18:30 已到達長亨, 早於18:52, 絕不存在過鐘情況, 亦不存在私牌須要

4. GK 9141 1840 私走, 查當天42A-01派車PX 1440, 18:36已開出,  本人無照片記載, 依照同行友人憶述當時PX 1440 泊於42A外坑最前方
    -衍生疑團1:  1440泊42A專屬外坑, 9141泊蛇車/柯打車專屬中坑, 互不干擾, 何來發生「GK9141阻塞中坑42A-01,  私走長安中途起載」之情況?!
    -衍生疑團2:  若9141果真阻礙1440開車, 理應9141比1440更早私走, 何以1440駛離長亨時間反而早於9141?
    -衍生疑團3:  倘發生阻塞情況, 站長慣例乃安排前方車輛U TURN折返讓出空位, 而非順勢安排私牌

5.  小觀察:  

A. 周生1830到達長亨, 站長立即與周生交頭接耳....之後周生取出「暫停服務」牌放於車頭, 隨即站長再度跟周生低聲說話, 周生神秘兮兮收回「暫停服務」牌
B. 直到1840, 周生才將9141車廂光管關掉, 私牌離開
C. 推測:  站長早於1830已決定將9141踢私, 惟怕1830將之公開會顯露端倪, 令在場巴迷有機可乘, 以42M/小巴/飛奔/飛的 等途徑, 利用1830至1840期間10分鐘空檔時間到長安截停9141, 故採取最絕一招, 直到1839:59秒 才允許周生露出私牌馬腳, 令巴迷欲以上述途徑到長安攔截9141, 也舉步維艱...

D. GA 5505@ 43C-S01 柯打42C, 原訂時間16:26, 熒光幕顯示時間為16:20 KV _ _ _ _ 亞歷山大車身歐三躉
E. 惟站長走到5505駕駛室車窗旁跟蔡生交頭接耳, 蔡生隨即於16:20開門上客, 上客完畢16:23開車
F. 推測:  是次打大乃由站長親自指使打大, 否則蔡生斷然不敢; 又何以42C長亨能做到3分鐘一班班次?!; 站長想令部份巴迷撲空, 惟柯打首單不宜踢私, 當時車務要找藉口一開工即踢私亦頗為牽強, 故特意無須要下提早班次6分鐘, 令"蚊水"巴迷與5505擦身而過...

延伸思考:

1. 平時站長與車長大男人說話皆高談闊論, 什少低聲鬼鬼祟祟咬耳仔, 其動機....? 自行推斷吧
2. 依照多於一名友人過往經歷, 該位站長對巴迷態度向來深具敵意...
3. 當天有部份友人親耳聽見該位站長明言:「d巴迷圍住站長室騷擾我工作, 好憎佢地, 要打發佢地走」
4. 當時GK 9141@ 42C @ 長亨中坑後面只有GA 5505@ 42C............

莫非GA 5505就是傳說中的那慘被堵塞無法開出的 42A-01?????!!!!!!!!!
莫非5505是43C-S01柯打42C再臨時拉車42A-01.....私往長康開特班, 總站渡華路改為維港灣, 如此趣怪?
或「車型不配調走別線(42A→42C)」?
(e.g. GY 4032@ 73 臨時調走273A by 顏師傅)
或42A-01 正字軌破天荒熱代冷??

5.  是否有部份巴迷衝出馬路影車, 或作出所謂其他「巴敗」行為,  
就代表站長可大條道理, 理所當然, fully justify 地刻意用車務調動中之私牌技倆,
以戲弄, 以挑釁, 以懲罰所有在場巴迷, 包括嚴守紀律的巴迷?!
掃他們興, 以牙還牙, 滿足自己報復的心態?

至今仍有很多當時根本不在場的人, 唔知頭唔知路下, 在冷嘲熱諷, 幫站長辯護, 塗脂抹粉, 或詐傻扮慒誤信/支持 "過鐘私牌"的理據.................欲指鹿為馬
在當時在場失望而還的巴迷的傷口上撒鹽.....

ps1....糟糕了, 本人僥倖搭中傳說中的42A-01熱狗,  卻被前面那架9141擋住去路, 無法正常開出, 真倒楣, 幸好有站長的英明決定, 站長絕對正確~! 站長萬歲萬歲萬萬歲!!
ps2....不過本人都唔知自己坐緊果架, 系GA 5505, 定PX 1440...乾脆叫GA 1440吧, 定還是叫PX 5505好呢??

我的話即此為止...

回覆 引用 TOP

精選樓盤
不過話時話, 長亨42C坑當時係full架, 似乎係set up, 當架9141入站, 無得埋42C坑要入左佢左手邊條坑, 咁清客後順手就私牌踢長安, 5505就掛返43C, 咁呢層又算吾算係長亨站長既陰謀論~?!?

回覆 引用 TOP

小弟於1820-1830的時候,在長亨等侯影9141上斜的相時,曾經目擊有一名稽查同站長,係42C坑前指指點點,仲指住一些在埸等侯的巴迷,可能有關.
P.S:當時只有十多名巴迷

回覆 引用 TOP

引用:
D. GA 5505@ 43C-S01 柯打42C, 原訂時間16:26, 熒光幕顯示時間為16:20 KV _ _ _ _ 亞歷山大車身歐三躉
E. 惟站長走到5505駕駛室車窗旁跟蔡生交頭接耳, 蔡生隨即於16:20開門上客, 上完完畢16:23開車
F. 推測:  是次打大乃由站長親自指使打大, 否則蔡生斷然不敢; 又何以42C長亨能做到3分鐘一班班次?!; 站長想令部份巴迷撲空, 惟柯打首單不宜踢私, 以當時車務要找藉口一開工即踢私亦頗為牽強, 故特意無須要下提早班次6分鐘, 令"蚊水"巴迷與5505擦身而過...
呢點唔認同,對上一次出GA5505行43C-S01 order 42C果陣,果陣仲係張師傅操車,
但已經前後總共有5部42C,你話16:20開1部,16:23開1部係有可能既...
對上一次出GA5505,車準時16:25開,但下一部開出已經係約3-4分鐘內,如果唔係冇可能會做成5部車拖住行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 longlive_hotdog 於 2012-2-5 12:19 AM 發表

見咁多人幫狗巴護短, 我忍唔住連我唔想講的內幕都打埋出黎~

1. 42C-S01 GK 9141 翻查公司電腦顯示私走原因:  GK9141阻塞中坑42A-01,  私走長安中途起載

2. 直到周生拍卡前一刻, 電腦原訂班次顯示為 GK 9141@ 4 ...
感謝樓主分享~~
如果這是真相的說,呢個長亨站長真係......

今天我沒有時間送42C熱狗最後一程的人路過,但知道了有今次事件,我下次只好放棄搭最後一單了~~

回覆 引用 TOP

打大小小..都冇計,有時間就應該早到

其他我都同意,我問過人有人同我講9141過鐘..我真係唔信
好彩臨急有部42M打救我同另一位同行新朋友

ps 乜入站果陣,42C出d果行唔係有位泊架咩?
泊左埋去外排後面個位,郁下郁下咪開得返正常..
家陣部車得半滿..(因有ATR係前面清客)

GL 390  。  ATS94
為巴士迷專區吹水區會員

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 orzing_me 於 2012-2-5 00:46 發表

打大小小..都冇計,有時間就應該早到

其他我都同意,我問過人有人同我講9141過鐘..我真係唔信
好彩臨急有部42M打救我同另一位同行新朋友

ps 乜入站果陣,42C出d果行唔係有位泊架咩?
泊左埋去外排後面個位,郁下郁 ...
其實上唔到42M..仲有部小巴....都趕得切..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 longlive_hotdog 於 2012-2-5 12:19 AM 發表

C. 推測:  站長早於1830已決定將9141踢私, 惟怕1830將之公開會顯露端倪, 令在場巴迷有機可乘, 以42M/小巴/飛奔/飛的 等途徑, 利用1830至1840期間10分鐘空檔時間到長安截停9141, 故採取最絕一招, 直到1839:59秒 才允許周生露出私牌馬腳, 令巴迷欲以上述到長安途徑攔截9141, 也舉步維艱...
係有心唔畀人追影o既咁點解淨係呢轉先私走?
同埋又會計準時間?莫非站長都係行家?
似乎有人自行腦補喎
所謂「真相」咪又係你個人加鹽加醋,
將你自己主觀得出o既陰謀論加埋落去
咁你同你口中偏幫站長o既人有咩分別

回覆 引用 TOP

我一早就覺得自己唔好采.....堵塞問題我就覺得可以安排前方車輛U TURN折返讓出空位
或者可以調整下班次問題

今日係藍田or青衣個邊...都有好多人..我覺得一定有其他乘客投訴..推測
而且有'巴敗'衝出馬路影車  有又幾十人咁跑來跑去 係人都怕啦

下次都係搭最早個班算啦

回覆 引用 TOP

樓主分享很重要
因為正常情況下,我(甚至大部分人)認為私牌是車務決定
無需特別通知就算last day都係咁話,9記冇錯
但如果真係站長玩野,咁就真係9記(嚴格黎講可以話係長亨站長)ge問題

說再見不要坐近 不糾纏 不慰問

回覆 引用 TOP

再補充,電腦顯示1620係開KV4192(我親眼睇到)
結果正常開1626 ge 43C order,都早咗開(約兩三分鐘)

說再見不要坐近 不糾纏 不慰問

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

點講都好
都不合情理
大家行家點都寫封信去交通投訴組
九記投訴左先
睇下佢點答
比D壓力佢
咪下次又係咁
羅班巴迷黎玩咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KC8460 於 2012-2-5 12:49 AM 發表

係有心唔畀人追影o既咁點解淨係呢轉先私走?
同埋又會計準時間?莫非站長都係行家?
似乎有人自行腦補喎
所謂「真相」咪又係你個人加鹽加醋,
將你自己主觀得出o既陰謀論加埋落去
咁你同你口中偏幫站長o既人有咩 ...
拿...呢度都只係樓主將所觀察到/知到既同大家分享分析, 而你第一句劈頭就challenge人地既立場, 咁試問你同樓主口中既九記護短又有咩分別先?
唔好大隻講, 做鍵盤戰士一味批評人地, 有實例唔該拎出黎講囉

回覆 引用 TOP

看來熱狗退役前定會發生一場熱狗風暴了。
話時話,眼見好多時前線人員會在電腦紀錄前做小動作,無他的,為了自己利益。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一w一v 於 2012-2-5 12:48 AM 發表

其實上唔到42M..仲有部小巴....都趕得切..
before that,我問左部埋左站既409
我問: 經唔經青衣西路落長安
佢話: 我要轉返去果邊(指長康)經青衣村喎

由頭到尾我淨係得42m呢個option
的士又冇乜,同冇乜人一齊飛 要飛既飛晒
248M又行咁遠,小巴唔熟
咁岩有部42M
死都跑落去...如果搭唔到真係唔知點算

GL 390  。  ATS94
為巴士迷專區吹水區會員

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。