• 瀏覽: 146,028
  • 回覆: 782
  • 追帖: 9
尋 日 有 一 個 舊 年 畢 業 既 小 朋 友 黎 見 工 . . .

我 第 一 個 問 題 : 「 請 你 用 三 兩 分 鐘 簡 單 介 紹 下 自 己 。」

佢 居 然 笑 笑 口 咁 答 我 : 「 其 實 我 既 資 料 呢 . . . 已 經 寫 晒 響 我 份 CV 度 。 」

我 都 笑 笑 口 咁 答 : 「 哦 . . . 唔 該 晒 , 你 可 以 走 喇 , 有 消 息 會 通 知 你 。」

佢 見 咁 既 情 況 , 即 刻 串 串 貢 咁 問 : 「 我 講 得 唔 岩 咩 ? 你 其 實 有 冇 睇 我 既 資 料 ? 」

... 我 起 身 去 開 門 , 然 後 同 佢 講 : 「 小 朋 友 , 我 呢 條 問 題 既 真 正 目 的 係 睇 下 你 既 談 吐 同 埋 表 達 能 力 , 你 下 次 去 見 工 時 記 住 喇 ! 」

條 死 仔 仲 要 死 撐 : 「 你 話 睇 過 咪 睇 過 囉 . . . 」

我 遞 返 佢 份 CV 比 佢 , 同 佢 講 : 「 黃 先 生 , 你 全 名 叫 黃 X X , 英 文 名 X X X X X X X , 1988 年 出 世 , X X 大 學 X X 系 畢 業 , 中 學 響 X X 就 讀 , REPEAT 左 一 年 F.7 , 中 學 會 考 有 19 分 , 屋 企 住 響 沙 田 X X 苑 , 家 中 獨 子 , 興 趣 : 係 運 動 , 電 影 , 音 樂 。 要 求 人 工 係 HKD 10,000 . . . 好 喇 , 唔 送 喇 , 拜 拜 ! 」

跟 住 我 就 轉 身 走 左 . . . 亦 明 白 點 解 佢 畢 左 業 就 黎 一 年 都 未 搵 到 工 。

Receiption 冇 幾 耐 打 入 黎 八 卦 地 問 我 : 「 頭 先 你 同 果 個 男 仔 講 左 D 乜 ? 做 咩 佢 出 黎 果 陣 流 眼 淚 既 . . . 」

寄 語 求 識 既 朋 友 們 , 希 望 你 見 工 時 認 真 少 少 , 比 多 點 誠 意 , 否 則 你 只 會 浪 費 你 既 青 春 , 換 來 一 大 堆 既 抱 怨  話 人 唔 比 機 會 你  , 但 到 頭 來 自 己 衰 咩 都 未 知 。

Canon EOS 7D + EF-S 17-55mm F2.8 IS USM
引用:
原帖由 韋靈風 於 2012-3-31 11:15 AM 發表

尋 日 有 一 個 舊 年 畢 業 既 小 朋 友 黎 見 工 . . .

我 第 一 個 問 題 : 「 請 你 用 三 兩 分 鐘 簡 單 介 紹 下 自 己 。」

佢 居 然 笑 笑 口 咁 答 我 : 「 其 實 我 既 資 料 呢 . . . 已 經 寫  ...
佢地明既話就好,
只怕佢地係覺得被玩咋

雖然樓主可能係做好心想提下大家
但都有可能係想表顯出自己有幾勁,可以串喊個小朋友
隔左成年仲要拎返出黎講...真係得閑冇野做

引用:
原帖由 siulee喇叭 於 2012-3-31 12:35 PM 發表

你呢份人都幾八掛/是非。已經過咗去既事你而家仲喺度開post唱人? 你真係無撚聊。
有 睇 我 最 後 果 行 嘛 ? 睇 唔 到 我 POST 多 次 比 你 睇 吧 。

寄 語 求 識 既 朋 友 們 , 希 望 你 見 工 時 認 真 少 少 , 比 多 點 誠 意 , 否 則 你 只 會 浪 費 你 既 青 春 , 換 來 一 大 堆 既 抱 怨 話 人 唔 比 機 會 你 , 但 到 頭 來 自 己 衰 咩 都 未 知 。

引用:
原帖由 koey_man 於 2012-3-31 12:40 PM 發表

雖然樓主可能係做好心想提下大家
但都有可能係想表顯出自己有幾勁,可以串喊個小朋友
隔左成年仲要拎返出黎講...真係得閑冇野做
樓 上 果 位 就 睇 唔 到 最 後 一 行 , 你 就 睇 唔 到 第 一 行 . . .

佢 係 「 舊 年 」 畢 業 , 「 尋 日 」 黎 見 工 . . . .

引用:
原帖由 韋靈風 於 2012-3-31 12:47 PM 發表

樓 上 果 位 就 睇 唔 到 最 後 一 行 , 你 就 睇 唔 到 第 一 行 . . .

佢 係 「 舊 年 」 畢 業 , 「 尋 日 」 黎 見 工 . . . .
係wo!sorry呀
咁..你都係有可能想講緊自己串到個小朋友喊

Receiption 冇 幾 耐 打 入 黎 八 卦 地 問 我 : 「 頭 先 你 同 果 個 男 仔 講 左 D 乜 ? 做 咩 佢 出 黎 果 陣 流 眼 淚 既 . . . 」

呢句...都幾多餘

引用:
原帖由 koey_man 於 2012-3-31 12:49 PM 發表

係wo!sorry呀
咁..你都係有可能想講緊自己串到個小朋友喊
其 實 我 冇 串 佢 , 我 背 返 佢 段 野 出 黎 只 係 話 比 佢 知 , 職 場 並 唔 係 佢 想 像 中 咁 HEA 時 間 , 我 IN 佢 已 經 做 左 我 要 做 既 事 , 合 埋 佢 份 CV 我 都 背 得 出 佢 既 資 料 . . .

相 反 , 黎 求 職 既 佢 擺 個 咁 既 態 度 , 發 現 自 己 衰 就 流 馬 尿 . . . 第 時 點 樣 響 殘 酷 現 既 職 場 生 存 ?

引用:
原帖由 koey_man 於 2012-3-31 12:50 PM 發表

呢句...都幾多餘
因 為 我 都 唔 知 佢 喊 住 走 , 係 Receiption 打 黎 講 我 先 知 佢 喊 . . .

引用:
原帖由 韋靈風 於 2012-3-31 12:55 PM 發表

其 實 我 冇 串 佢 , 我 背 返 佢 段 野 出 黎 只 係 話 比 佢 知 , 職 場 並 唔 係 佢 想 像 中 咁 HEA 時 間 , 我 IN 佢 已 經 做 左 我 要 做 既 事 , 合 埋 佢 份 CV 我 都 背 得 出 佢 既 資 料 . . .
...
可能佢之前見幾份工d hr都冇睇cv
有d打去叫你in,到in個時先話,你學歷/經驗唔岩我地要求

不過我都幾欣賞個求職者幾有膽識

引用:
原帖由 韋靈風 於 2012-3-31 12:56 PM 發表

因 為 我 都 唔 知 佢 喊 住 走 , 係 Receiption 打 黎 講 我 先 知 佢 喊 . . .
咁你又打黎出?其實真係好多餘,更令人覺得你係想講到自己有幾勁

我唔打出黎點知佢

噤錯掣…我唔打出黎點知佢走果陣喊?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]