註冊 登入

[車型及車務] 點樣可以將九巴92起死回生?

點樣可以將九巴92起死回生? E-mail 此主題給朋友

而家92越做越頹
班次攪到3,4個字先一班
但係小巴又貴又載得少
如果執下條92既話我相信可以做到又密車又多客
唔知各位有咩建議可以改善92既服務?

我覺得如果92改特快
起碼飛左清水灣道d站
同埋來回都經新西貢公路
咁樣可唔可以減少行車時間黎吸引乘客?

回覆 引用 TOP

精選樓盤
減價,skip順利

回覆 引用 TOP

加車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobbycheng 於 2012-4-5 12:30 PM 發表

而家92越做越頹
但係小巴又貴又載得少

我覺得如果92改特快
起碼飛左清水灣道d站
同埋來回都經新西貢 ...
好簡單 , 取消所有 92 既轉乘優惠
咁就已經好好多 (假設所有轉乘客係無轉乘既情況下 , 都會繼續乘搭 92 )

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobbycheng 於 2012-4-5 12:30 PM 發表

而家92越做越頹
但係小巴又貴又載得少

我覺得如果92改特快
起碼飛左清水灣道d站
92我覺得最重要係停番四順/彩雲/彩虹/鑽石山
清水灣道既站可以飛(補償措施係加密DD 91/91M既班次)
之後宣傳下改左特快其實都已經夠
始終行山路,巴士點睇都係蝕底過小巴
果次搭92番四順,部AV頂閘,上新西貢公路龜速上
有幾個阿叔話:挑!!如果唔係果條1A咁鬼多人真係唔搭92,又要企,仲要行左咁耐都未出到市區

回覆 引用 TOP

如果行順利邨道、協和道延長到觀塘碼頭 ,得唔得呢?

回覆 引用 TOP

引用:

而家92越做越頹
但係小巴又貴又載得少

我覺得如果92改特快
起碼飛左清水灣道d站
其實最好CUT左96R得唔得?
96R本身只在星期日及公眾假期提供服務(每年農曆年初一及年初二亦暫停服務),平日不設服務。
搭96R要付出昂貴的車費,可選擇乘搭92線到西貢,然後轉乘94線,車費總和只需$12.2($6.1$6.1,未計算92的八達通轉車優惠)比96R($17.3)為便宜。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MTRC-425362 於 2012-4-5 01:11 PM 發表

96R本身只在星期日及公眾假期提供服務(每年農曆年初一及年初二亦暫停服務),平日不設服務。
搭96R要付出昂貴的車費,可選擇乘搭92線到西貢,然後轉乘94線,車費總和只需$12.2($6.1+$ ...
其實點解要 Cut 貴線?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MTRC-425362 於 2012-4-5 01:11 PM 發表

搭96R要付出昂貴的車費,可選擇乘搭92線到西貢,然後轉乘94線,車費總和只需$12.2($6.1+$ ...
每逢星期日肯定有唔小人去北潭涌同黃石一帶bbq受行山,佢地多數都帶好多野,無理由仲要佢地左轉右轉

大閆生.一路好走
本人為巴士迷專區吹水區會員

回覆 引用 TOP

引用:

一條96R假日咁好搵,
你估九巴真係會唔會咁蝕底取消96R呀??

由HKBDB,直到現在既香港討論區,已經做o左(二十年)左右既巴士迷!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YY487 於 2012-4-5 12:37 PM 發表

好簡單 , 取消所有 92 既轉乘優惠
咁就已經好好多 (假設所有轉乘客係無轉乘既情況下 , 都會繼續乘搭 92 )
其實,計落新界東既居民都唔會出到鑽石山,彩虹轉92去西貢,
始終,新界東既居民大多數都係搭完港鐵東鐵線係沙田市中心轉搭299去西貢居多,
故此,係鑽石山,彩虹搭92既客都係偏向市區客居多,
照計,92蝕錢都唔關轉乘客既事呀!!

由HKBDB,直到現在既香港討論區,已經做o左(二十年)左右既巴士迷!!

回覆 引用 TOP

叫92飛晒d站就一定冇可能,
你最多只可以cut咁一部份冇乜人用ge站走,
咁我相信個行車時間已經可以短好多。

例如清水灣道可以留返井欄樹同璧屋,
四順就淨係要消防局個站,
咁已經快o左起碼5至10分鐘以上,
因為你依家咁多個站停下停下咁,
會好徙時間。

再加上如果佢可以抽部份班次出o黎係兩味開特班,
飛晒清水灣道d站就已經好夠。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEMON3 於 2012-4-5 01:41 PM 發表

其實,計落新界東既居民都唔會出到鑽石山,彩虹轉92去西貢,
始終,新界東既居民大多數都係搭完港鐵東鐵線係沙田市中心轉搭299去西貢居多,
故此,係鑽石山,彩虹搭92既客都係偏向市區客居多,
照計,92蝕錢都唔關轉乘 ...
你講笑?
你估條東鐵下下都咁好用?

92 係講緊同 35 條路線有轉乘優惠
蝕錢唔關轉乘客事?
唔好玩啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lok11111 於 2012-4-5 01:43 PM 發表

叫92飛晒d站就一定冇可能,
你最多只可以cut咁一部份冇乜人用ge站走,
咁我相信個行車時間已經可以短好多。

例如清水灣道可以留返井欄樹同璧屋,
四順就淨係要消防局個站,
咁已經快o左起碼5至10分鐘以上,
...
四順真係唔好CUT
尋日先見到一大班行山友係四順搭92去西貢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Michael96 於 2012-4-5 01:03 PM 發表

如果行順利邨道、協和道延長到觀塘碼頭 ,得唔得呢?

係唔得既,因為條紅小好好賺,你睇下條292P要減星期六班次你就知得唔得啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。