註冊 登入

[車型及車務] 113

113 E-mail 此主題給朋友

今朝返工見到區議員派單張及收集居民簽名促請將113由彩虹延長至慈雲山, 區議員既理由係113係港島總站由堅尼地城搬到中環, 路線已經縮短左, 係九龍可以相應延長番, 同埋可以為慈雲山居民提供一條全日往返中區既路線, 唔知道大家對呢個提議有咩睇法, 巴士公司答應機會大唔大?

我個人睇法係而家113客量都唔係太好, 延長至慈雲山應該可以搞返起條線, 而且隨著慈雲山人口增加, 一條全日往返中區既路線亦係有需要

但假如113真係延長至慈雲山, 係唔係代表302既終結? 如果係咁就唔係太理想, 因為113本身係九龍區既路線極迂迴, 302特快線有保留必要

回覆 引用 TOP

精選樓盤
113條行車路線咁兜....
搭37M落去轉MTR會唔會仲快D?

Welcome to your wonderland
everyday I Knock Knock Knock Knock Knock Knock

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 64 於 10/4/2012 09:25 AM 發表

其實行落去搭地鐵都一定快過坐113陪兜啦...

前略,中略,下略

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 64 於 2012-4-10 09:25 AM 發表

快好多, 搭37M轉MTR去到灣仔/金鐘/中環只需要45分鐘左右, 我估113起碼要1個鐘, 但勝在一程過

不過老老實實, 如果係返慈雲山, 我會上111/101到九龍城轉3B/5C/116/E23, 唔會差得過MTR好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 just_play_it 於 2012-4-10 09:27 AM 發表

其實行落去搭地鐵都一定快過坐113陪兜啦...
除左一程過之外真係冇優點可言, 除非大改九龍行車路線, 但似乎冇咩可能

回覆 引用 TOP

其實點解唔諗下將111總站改到慈雲山, 而113總站就改到坪石

回覆 引用 TOP

典型廢青 如圖所示:
引用:
原帖由 stevechau 於 2012-4-10 10:03 AM 發表

113九龍係兜, 但係唔太塞, 最塞都係公主道同埋界限街呢D位~

反而講塞, 中區同灣仔果段路先令人卻步...

你話延長去慈雲山, 唔反對LOR, 不過無咩好處可言~

直D講, 唔好話咩37M轉MTR...116紅隧口轉車都可能差唔 ...
其實出港島區不如跟番104/115咁行, 總之, 要延長至慈雲山一定要大改行車路線, 否則只會浪費資源

回覆 引用 TOP

101/111/116 攪個免費BBI 就可解決慈雲山冇車去中環的問題!

回覆 引用 TOP

RIP..........SITA
引用:
原帖由 stevechau 於 2012-4-10 10:56 AM 發表

其實無車去中上環有時都唔係大問題...
同樣既問題, 我地CSW呢邊一樣有...102/112/118/171差唔多無條紅隧線去中環~
我都唔覺有太大問題, 但巴士公司需要加密朝早302特別車, 同埋係下繁提供埋302

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。