註冊 登入

[其他]  最 後 的 3,3A,6A,6B,13K,68,70..... 16(熱九)  

引用:
原帖由 lo_ben 於 2012-6-11 12:08 PM 發表

呢度係咪慈雲山邨? 會唔會係早期的慈雲山總站?

我第一次睇呢幅相

呢幅相係由慈雲山25座影30,31,32座
停車場可能是最早期既慈雲山總站
不過現時無人可証實

小弟翻閱一些九巴不完整文件
1966年至1967年初
只有3A及3B通往慈雲山

而文件不明顯指出
1967年4月17日慈雲山線有改動
似乎是慈雲山搬總站(3B搬上永久總站)

小弟估計3A或3B
在1964至1967年4月曾以此停車場為總站

STANLEY YUNG

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 lo_ben 於 2012-6-8 12:02 PM 發表

係咪呢個「堂 食 園 竹」?
http://news.hkheadline.com/figure/index.asp?page_f_id=8&id=252

睇幅相太陽唔係好低由西面晒過黎,有可能係 ...
就係呢個茶水站喇,好珍貴既一張相,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 n281 於 2012-6-12 10:54 PM 發表

我第一次睇呢幅相

呢幅相係由慈雲山25座影30,31,32座
停車場可能是最早期既慈雲山總站
不過現時無人可証實

小弟翻閱一些九巴不完整文件
1966年至1967年初
只有3A及3B通往慈雲山

而文件不明顯 ...
除左之前幅相,下面兩幅相都係喺圖書館網搵,3張相年份都係寫1965,標題都係寫「黃大仙新區」,有可能係同一批相。睇下面兩幅相,當時47座仲未起好,對出的慈雲山道都唔知通車未,慈雲山北總站就應該未有,可能都係求其搵塊平地放車同埋掉頭。

回覆 引用 TOP

回覆 108# 的帖子

最後呢張仲正,睇晒黃大仙同埋慈雲山,東南西北座都仲起緊。
唔知由邊度影落嚟嘅呢?

Intel i5-4460
ASUS Z97M-Plus
Team DDR3-1600 32GB
Samsung 850Pro 512GB SSD
Seagate HDD (2TB)
Toshiba HDD (3TB + 4TB)
Zotac Nvidia GTX-1050Ti 4GB GDDR5
Cooler Master V650
EIZO EV2450
Windows 10 Professional 64-bit
Sony Xperia XZ Premium

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Loft 於 2012-6-15 07:51 AM 發表

最後呢張仲正,睇晒黃大仙同埋慈雲山,東南西北座都仲起緊。
唔知由邊度影落嚟嘅呢?
我諗幅相都係喺鑽石山影喇, 以前鑽石山應該幾高吓

你好似好掛住舊居喎, 轉貼多幅黃大仙高空舊照

回覆 引用 TOP

回覆 110# 的帖子

嘩 原來條鐵橋甘早之前已經有,我仲以為封左沙田拗道之後先有
呢張相應該係直昇機影

回覆 引用 TOP

係呀,我真係好懷念以前住嗰度,唔知係咪人老咗呢。 所以好多謝你張相。
條鐵橋係好早就有,不過未斷開沙田坳道時係好少人用,過馬路仲方便嘛。

Zotac Nvidia GTX-1050Ti 4GB GDDR5
EIZO EV2450
Windows 10 Professional 64-bit

回覆 引用 TOP

回覆 112# 的帖子

個條橋以前只有斜路上落  設計十分白痴   
樓梯係後加既

回覆 引用 TOP

.

3A

↓ 摘 自 1964 年 華 僑 日 報

↓ 摘 自 1968 年 憲 報

.

STANLEY YUNG

回覆 引用 TOP

條「未命名道」會唔會係雲華街?

EIZO EV2450

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。