• 瀏覽: 290,380
  • 回覆: 166
  • 追帖: 6

本帖隱藏的內容需要積分高於 999999999999999 才可瀏覽

自從法律版開版以來
有唔少對law有興趣的朋友
常常在此版提出日常生活中會遭遇到的問題
不管是切身的法律問題也好
或是有關法律就學方面的問題 (CPE,JD, PCLL, LLB, LLM等課程)
或是如何入行等問題
顯示出大家對呢行都有著極大的興趣
而見到不少行家及前輩等師兄師姐慷慨無私的提供法律意見
本人更加體會到law版實在是個臥虎藏龍之地~

再加上見到風力發電版主在上班一族區所舉辦的
[齊分享,有分加] 七十二行,誰也可作王 --- 你的自傳
搞的很成功
因此跟風力兄取經
也在law版開個類似的分享區以方便大家交流~

有鑑於此
在此開此加分區
以大家自我介紹的方式
促進彼此的交流
希望大家能彼此多多認識

P.S.
請各位在介紹自己的時候
如果是行家的話緊記不要公開自己律師行名稱

各位可以隨意介紹自己
一人只限發一帖

歡迎大家加入law版這個大家庭

繼續佛系持股 & 忘記買入擺床下底
小弟先開個頭喇~

我係毛毛,法律工作者,執業範圍一般民事刑事都有….
當初懵懵懂懂入左Law School 之後,又辛辛苦苦捱完兩年traineeship
現在仍然好努力咁practice law…..
見前排幾個律師與大狀被人convict  o左
好彩自己o既牌仲未俾人釘….

呢行唔易搵食
希望幫client之餘又可以搵多d錢喇

我本身係CPA, 以前係某big 4做過,
而家係一間上市公司做會計,
亦有幫手做公司秘書既工作,
一部份既announcementd同埋circular, 仲有trade mark都會搵律師幫手.
而簡單既會自己出番.

n年前大學畢業時, 以為一個ACCA/CPA既專業資格就夠,
但後來發覺唔夠用, D同學個個走去讀書, 唔係MBA就係CFA. 我都唔可以執輸.
攞完ICSA, 跟手又讀個London U既LLB,
讀左先知死.....
Year 1都還好, 只係上星期五六日,
Year 2 開始, 嘩, 唔係星期六日上6個鐘, 就係一連幾日weekday上堂.
再加上做筆記, 上revision, 疲倦不特止, 直頭係斷六親.
而且做會計出名多OT, 有時未必可以上足咁多堂.
唯有同學之間互相幫助, 今日我幫你錄音, 下次輪到你幫我錄.
幸好我算係一個幾disciplined既人,
係工作同讀書之間算是取得平衡.

之前兩次考試總算符符碌碌過左, 成績算是OK
同其他一部份讀law既朋友不同, 我就由始至終都無想過要考PCLL.
所以係呢方面既壓力無咁大.

八月底就會出埋final year results, 希望可以順利畢業.

多謝分享你的心歷路程
你的奮鬥與毅力是值得大家學習的~
祝你順利畢業~

引用:
原帖由 ~☆毛毛大師☆~ 於 2006-8-9 16:50 發表
自從law版開版以來
小弟見到有唔少對law有興趣的朋友
常常幫襯此版提出日常生活中會遭遇到的問題
不管是切身的法律問題也好
或是有關法律就學方面的問題 (CPE, PCLL, LLB, LLM等課程)
或是如何入行等問題
顯 ...
好啦, 支持吓毛主版先, 小弟菲獵渣, 三十幾歲,未婚, 做緊百佳經理一個(唔係行家唔好介意), 當年暑期工加入百佳,一做做到而家(呃到而家), 小時候立志當差, 但越做越難走, 因為同同事相處很容洽, 所以立志做經理, 可惜現在大不如前, 一個字~~~唉.....

多謝版主入來支持
職業無分貴賤
最緊要忠於職守
為呢個社會貢獻一己之力~

毛主版你好呀

我係中國讀法律,畢業回港後入左一間小型律師行做lit. clerk。之後到左而家呢間中型firm做clerk+師爺仔,主要負責中國公證文書,而家除左準備考國家練金術師...呀唔係,係國家司法考試,仲會今年9月開始讀space既DLS希望可以跟住上cpe>pcll考埋香港牌啦(因為我d英文真係平平過太平公主,不敢直去cpe)。各位師兄多多指教

師兄你太過謙虛了
china law响九七回歸之後是越來越重要了
尤其CEPA簽署之後,更為兩地的貿易經濟文化法律等交流扮演著重要的角色
祝你司法考試成功 & 順便順利考到香港牌

小弟係一名律師行文員 入行二十年 好辛苦先完成 LE 個 course 自問唔係讀 law 人才

係呢行二十年 最主要係做樓宇買賣 不過除左會計同老細個位 番番都係咁倚做過下

做到今時今日係律師樓工作只係一份職業 個人認為如果抱住幫人的心態去做法律呢一行 除非你大把錢唔至在 否則好難係呢行揾到口好飯食

多謝師兄分享
conveyancing呢範自從取消scale fee 之後就無以前咁賺錢
幾千蚊cost但係一lei野就....
師兄講的好o岩~呢行搵食唔易
大家唯有努力d捱喇

嘩.........等我又講下先~
本小姐算得上初到社會報到~不過已經第2年啦~
依家係BAR FIRM做SECRETARY~
見到上面咁多位同行都有抱住幫人的心態做呢行~
我就抱住搵2餐心態~ 因為岩岩畢業時學校介紹左我去IN
於是傻下傻下入左黎~ 不過做開就覺得幾有意思~可以學到好多野~

多謝師姐分享~
响chamber做secretary都係一種唔同o既挑戰
要服侍唔同大狀都唔係一件易事
俾心機做呀師姐~

小生大膽, 望各位多多指教.

小弟為七十年代初產物, 小時矢志投身法律界, 典型寫"我的自願"的都市小人物. 慶幸, 終能實踐當年志願, 惟當新鮮人的第一天, 就給教授一個當頭棒喝, 學會法律與公理乃兩回完全沾不上邊的兩碼子事, 自此失魂落魄, 庸庸碌碌, 明真理常有圓缺, 懷憤世嫉俗之心. 畢業後捨自少當大狀之願, 投身In-house, 一去八載.....
在能顧及自己肚子的同時, 希望能而己所知的皮毛, 在不錯誤引導別人的情形下, 為世人發一點光, 那怕只是一點燈火, 希望別人明白: "Law is a shield rather than a sword".

多謝師兄的分享
師兄太謙虛了, in-house 的路可以是另一番的精彩...
大一時教授也曾告戒我及同學們"法律與公理並非絕對的"
當時以為是句玩笑話,但之後的學習我才明白箇中真意...

師兄這句"Law is a shield rather than a sword"
心有戚戚焉....

大家好,我係二年級自修生。

我由細到而家都係唔識讀書,會考都無14分,無讀過預科...只係"買"咗個Engine High Dip.,入唔到行,之後好彩考到政府工(所謂既紀律部隊...),多年黎都只係一件small potato...反而開始發現自己既興趣係響法律度...

個底咁差勁,曾多次苦問自己個目標同現實係咪差太遠?

反復思索後,結論係:1.某程度上,讀法律同做法律工作既人天生已需要擁有某d條件...即是唔係讀書考試全A頭就必然適合投身法律界。2.我深信自己天生已擁有上述既某條件。3.我本來就一文不值,亦身無一"蚊",所以不論現在或將來無野係輸唔起。

之前已講過,我take咗3年4科,無上任何堂,無人教(反而只得多位e度出現既前輩教我野...感慨又感激)。咁亦係對我一個好考驗﹗

多謝師兄的分享
英雄莫問出處
其實師兄唔駛太過灰心
自修有自修的方法
師兄對走法律這條路的那份堅持是值得學習與敬佩的

小弟為某上市公司的小經理. 大學畢業後加入了該公司的MT program, 一做7年. 和其他大大不一樣, 小弟的人生都無咩大目標, 但鍾意solve problem, 所以係公司都係做埋d幫人補鑊野. 7年間任何繞口’慘’手野一聲不响全部照做. 捱到今日才有少少少少少回報.
1年前誤打誤撞下看了份朋友的tort notes, 讀得津津有味, 今年二話不說報讀了LLB.
讀LLB純為興趣, 無計劃做律師大狀, 一切隨緣. 可是對現在的公司是有雄心壯志, 眼見全個director board入面accountant底的大把, 但一個LLB底的都無. 讀LLB的點點私心便是想憑此優勢, 加上個人努力, 有機會入board.
各位請多多指教

師兄守公司龍門的角色唔易做呀
係需要有經驗同埋對公司運作好熟o既先可以拆鑊
其實呢行唔係個個都係由大學LLB學生哥咁樣入讀o既
有唔少師兄師姐係自己做第二行之後對法律有興趣先至入來呢行
反而咁樣有咁樣o既優勢
對law  o既體驗都會唔同d
祝你順利入board
多謝師兄的分享

小弟first degree係起澳洲讀 Maths, 之後返嚟HK讀 London External LLB 攞2:1, 仲攞左 external 既 Brigid Cotter Prize (b). 但冇唸過入行, 所以去左UK讀LLM,而家起某UK大學做Research, 主要係human rights.

知道呢到好多堅既前輩, 所以專程上來睇睇! 哈哈, 果然聞名不如見面. 小弟對一些大家經常遇到的法律並不熟識, 但就對國際人權法, 兒童法, 難民法同歧視法等等都略知一二, 希望能夠在這論壇上出一分力吧. 此外, 我對 Jurisprudence 亦是非常有興趣, 所以亦希望可以跟各位討論討論.

我起初讀 law, 並沒有抱著什麼目的. 現在, 就希望能將自己所學的, 為世界上的貧苦大眾出一分力.

很欣賞師兄講的最後果句:"希望能將自己所學的, 為世界上的貧苦大眾出一分力."
小弟愚見:其實學得法律係應該要回饋社會幫助有需要幫助o既人的,但可惜的是在呢個現實的社會,世事往往不如我們所願,當你真正出來practice之後,係唔同情況,很多時候係身不由己o既,只能心中默默堅持那理想了....
以後如果會員們有國際法及人權法,法理學方面的問題還請師兄您多d指教,多謝先~

毛毛大師

小弟細細個時冇打算過讀籮
大大下人地說我把口衰
跟著到讀完書想讀電腦唔成去左讀籮
唔知點解懶一懶都畢埋業更連甚麼四個英文字母既都pass埋...
就咁就入左行... ... ... ... ... ... ... ...
近來更人有我有... 真係...

現時雖然幾忙, 但除左最近給佢衰秘書教壞左識上來這個網站外,
仍會去香港某個bbs 參觀參觀 (以前成日去)

現時上這個網站是去看下的電玩東西... 最近才望埋其他...

多謝師兄分享
師兄太過謙了
日後還希望師兄多d上來指導下
大家多d交流

大家好,小弟去年U Grad,現在在 Law Firm 做 Company Secretarial Assistant,現在努力應付公會的8張papers,但我可能本身不是Business and Law 的人,故讀得都好辛苦,而且又沒有人可以問,使我感到有少許困難,現在只希望可以拿到公司秘書的資格,跟著才想想是否讀法律,望請大家賜教。

多謝你的分享
萬事起頭難
只要你肯努力去學相信會有心得的
呢度有很多高人希望大家交流下
歡迎你

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]