註冊 登入

耶穌與石頭..

耶穌與石頭.. E-mail 此主題給朋友

唔知有冇人post過或者討論過...
題目係..「耶穌可唔可以整到一舊自己搬唔起既可頭呢?」

回覆 引用 TOP

精選樓盤
一個人再白痴都唔會做d明知自己做唔到ge野出黎啦,何況係神-,=

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~小小烽~ 於 2006-8-11 12:58 AM 發表
一個人再白痴都唔會做d明知自己做唔到ge野出黎啦,何況係神-,=
不明你想說的意思
請指教

回覆 引用 TOP

對神一定吾會蠢到做一件連自己都控制吾到的事或物,
所以人跟本就吾系神做的佢只系咁啱行過地球見到人幾得意
就擺底十誡想睇下我地點?之後有班傻瓜真系跟住做,從此
佢就玩到吾停得手,搞本摩西五書出黎,又整個耶穌出黎,跟
住再搞落去乜經物經,人類這班石頭終有一日會自行分裂,重搬
乜鬼,大風D都吹走啦,

回覆 引用 TOP

冇記錯ge話呢個應該係李天命提出ge問題~
"神唔可以製造自己搬唔起ge石頭"~
證明"全能"呢樣野係唔可能~

引用:
原帖由 ltlily 於 2006-8-11 04:00 AM 發表
冇記錯ge話呢個應該係李天命提出ge問題~
"神唔可以製造自己搬唔起ge石頭"~
證明"全能"呢樣野係唔可能~
咁你記錯左la,係至少百幾年前已經有人提出

回覆 引用 TOP

可笑可笑!!!

暫不去討論上帝的全能與否,

先去研究問題本身是否成立:

你能否拿起一些你拿不起的東西?

你能否做到一些你做不到的事?

答案當然時否定,

因為問題本身在邏輯上不成立。

那樣的問題上討論神,或許只會給人你沒有思考能力的無知之輩的感覺!!!

引用:
原帖由 siuhonng 於 2006-8-11 01:23 PM 發表
可笑可笑!!!

答案當然時否定,

那樣的 ...
唉....我都廢時同你嘈,廢時比人"辨論"ge感覺....
希望上帝保佑你或許唔會"給人你沒有思考能力的無知之輩的感覺" la
阿門

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 先峰 於 2006-8-11 01:55 PM 發表

希望上帝保佑你或許唔會"給人你沒有思考能力的無知之輩的感覺" la
阿門
討論呢個問題只會得個吉 !!!!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 七。eleven 於 2006-8-11 05:18 PM 發表

討論呢個問題只會得個吉 !!!!!!!!!!!!!!!!
因為呢個世界就係太多沒有思考能力的無知之輩(我?)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siuhonng 於 2006-8-11 01:23 PM 發表
可笑可笑!!!

答案當然時否定,

那樣的 ...
問題就係講..
全能呢一個字語本身就已經矛盾

回覆 引用 TOP

這個問題曾經聽過,不過是沒有答案的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 先峰 於 2006-8-11 06:00 PM 發表

因為呢個世界就係太多沒有思考能力的無知之輩(我?)
不是沒有思考能力 ~
教會有很多聰明絕頂, 學歷好高既信徒 !!!

只是信者與不信者, 不會接受對方的見解 !!!

引用:
可笑可笑!!!

答案當然時否定,

那樣的 ...
閣下在造稻草人?

問題是「創造」「舉起」
引用:
原帖由 先峰 於 2006-8-11 01:55 PM 發表

阿門
其實「辯論」有什麼問題?
雖然,通常也做不到「真理越辯越明」

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。