[車型及車務] 點解74X大埔方向零零舍舍要入鑽石山?

點解74X大埔方向零零舍舍要入鑽石山? E-mail 此主題給朋友

1、好多觀塘經大隧去新界東的路線都係停完龍翔道後直上大隧
2、鑽石山已經有條75X
3、高峰時間觀塘九龍灣已經頂閘d客仲要陪兜鑽石山實屬擾民
所以我想問74X仲要兜上鑽石山的原因。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 5five6six0405 於 2012-8-20 04:53 PM 發表

1、好多觀塘經大隧去新界東的路線都係停完龍翔道後直上大隧
2、鑽石山已經有條75X
3、高峰時間觀塘九龍灣已經頂閘d客仲要陪兜鑽石山實屬擾民
所以我想問74X仲要兜上鑽石山的原因。
非繁忙時間 , 74X 有剩餘運力接載鑽石山乘客

回覆 引用 TOP

主要協助75x做生意

向運輸署建議過74x部分班次不經四美鑽鐵
但回覆係暫不考慮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jcfeel 於 2012-8-20 05:26 PM 發表

主要協助75x做生意

向運輸署建議過74x部分班次不經四美鑽鐵
但回覆係暫不考慮
係大部分時間 , 個情況似乎係 75X 協助 74X 做生意

回覆 引用 TOP

所以話大埔主線同北區主線比一樣係咁唔直接,
75x,74x兜到暈,遊車河,大埔線根本冇優勢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 claudt 於 2012-8-20 17:39 發表

點唔直接先
74X出觀塘/75X出黃大仙港鐵拍馬都追唔上
74X回程開特班先再考慮連埋74A一起搞搞佢
去九龍城...轉85X啦

光になろう 未来を照らしたい

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 claudt 於 2012-8-20 05:39 PM 發表

74X都唔直接?
入大埔都話有得嘈下姐
唔直接個個搭港鐵啦,74X洗用39部車?
72X,73X,74X,75X,271五條特快線,邊條冇個位數字班次?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 claudt 於 2012-8-20 05:39 PM 發表

你係咪住北區

NTTdocomo Xperia Z1 f SO-02F
NTTdocomo Xperia A SO-04E

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nds825 於 2012-8-20 05:47 PM 發表

點唔直接先
74X出觀塘/75X出黃大仙港鐵拍馬都追唔上
74X回程開特班先再考慮連埋74A一起搞搞佢
去九龍城...轉85X啦
如期這些,不如坐鐵路啦......

XD

回覆 引用 TOP

引用:

真係遊車河咁個個保鐵啦
駛鬼個位數字班次

從來未愛妳 但永遠為任何人奉獻

回覆 引用 TOP

返大埔果又要75X入新蒲崗?咪玩啦,好唔順路架

其實74X咁行都用多左時間,但又真係無計,若然九巴分拆74X,班次又唔夠密
講真,好多人放工坐返大埔果程都係訓架啦,用多兩個字入四美街都唔算太大問題(最少班撘客唔多詐型)
事實上鑽石山地鐵站勁多客架,單靠75X唔夠做

回覆 引用 TOP

74X要入鑽石山既原因咪就係要入四美街囉

回覆 引用 TOP

一係好似20年前咁行, 四美街之後直上大老山

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mingjack 於 2012-8-21 01:10 AM 發表

返大埔果又要75X入新蒲崗?咪玩啦,好唔順路架

其實74X咁行都用多左時間,但又真係無計,若然九巴分拆74X,班次又唔夠密
講真,好多人放工坐返大埔果程都係訓架啦,用多兩個字入四美街都唔算太大問題(最少班撘客唔 ...
不如講經驗
一年前我係新蒲崗上班
由6PM至7PM呢段時間約有十幾部74X經過
當中有一半係可以上到10-20個人 並唔係好多人所諗 未到九龍灣就"架架頂閘"

回覆 引用 TOP

62 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。