• 瀏覽: 23,967
  • 回覆: 32
  • 追帖: 6
新做既廚櫃有好多木蝨, 請問ching 有無辦法呀?
入親廚房都見有成5,6隻
入伙前用過煙霧滅蚤旦, 炸左一次, 不過都無乜效...
thanks

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
影張相黎睇下~~

回覆 引用 TOP

請問個廚櫃係邊度做架?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingban 於 2012-8-27 11:29 PM 發表

新做既廚櫃有好多木蝨, 請問ching 有無辦法呀?
入親廚房都見有成5,6隻
入伙前用過煙霧滅蚤旦, 炸左一次, 不過都無乜效...
thanks
木蝨會咬人架! 係唔係真係木蝨呢架? 唔會唔係卜泥?

回覆 引用 TOP

木蝨係會吸人血, 通常晚間活動, 如果你熄左燈, 佢出黎O既機會好大
而且滅蝨旦對木蝨成蟲係完全無效, 你買幾貴O既都無用, 焗幾日都唔會死
而本人試用最有效而又對人體最無害的方法如下

1. 用肥皂 + 熱水, 利用噴壼, 將肥皂水噴灑入所有隙位, 因為 PH 值關係, 蟲類係鹼性下, 係不能生存
2. 利用高溫高壓蒸氣清潔機 ( 在淘寶購買連運費約 400-500 人仔 ), 噴蒸氣到隙位, 令其空間溫度提升至高於 47 度, 因為木蝨於 47 或以上就只能生存幾秒, 如再高溫, 就更快將其殺死, 可以的話, 將所有懷疑有的地方, 都用高溫蒸氣提高至燙手溫度, 咁樣就可以連木蝨的卵都蒸死
PS: 看一下地方有沒有黑點, 黑點其實係木蝨的糞, 通常有的話, 就代表著牠們有著活動範圍, 若多黑點而又在相約範圍, 該區可能係木蝨的聚腳地或有卵, 必需以蒸氣殺死

本人之經驗, 係經過近一個月, 與百多至數百隻木蝨的戰鬥經驗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kendalfung 於 2012-8-28 11:23 AM 發表

木蝨係會吸人血, 通常晚間活動, 如果你熄左燈, 佢出黎O既機會好大
而且滅蝨旦對木蝨成蟲係完全無效, 你買幾貴O既都無用, 焗幾日都唔會死
而本人試用最有效而又對人體最無害的方法如下

1. 用肥皂 + 熱水, 利用噴 ...
ching甘請問對付卜泥得唔得呀?另外想問下肥皂可唔可以改用沐浴露呀?

回覆 引用 TOP

如果係卜泥, 係百佳買支 Biokill 應該都ok, 佢無木蝨咁難清除
另外, 沐浴露應該唔可以代替肥皂, 因為沐浴露不一定係鹼性
用肥皂的原因係因為佢係鹼性, 而翻查有關文件, 滴露好似係 PH 值 10
昆蟲/蟲類, 係依啲值下, 好少機會生存到, 溫度高都唔會生存到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kendalfung 於 2012-8-28 01:52 PM 發表

如果係卜泥, 係百佳買支 Biokill 應該都ok, 佢無木蝨咁難清除
另外, 沐浴露應該唔可以代替肥皂, 因為沐浴露不一定係鹼性
用肥皂的原因係因為佢係鹼性, 而翻查有關文件, 滴露好似係 PH 值 10
昆蟲/蟲類, 係依U ...
唔該晒呀ching.

回覆 引用 TOP

橱柜邊度做?

回覆 引用 TOP

其實你個柜可以吾要得...因為木板無導虫..做咩都無用./.

回覆 引用 TOP

kendalfung CHing 好野, 我同你用既方法差唔多, 仲要每間兩三日就噴一次, 噴咗兩三個星期,情況真係改善咗, 過咗一年都無見到D木蝨LU

回覆 引用 TOP

其實廚櫃好多都係CF現場做,佢地D木板應該冇問題?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garyfung223 於 2012-8-28 11:01 PM 發表

kendalfung CHing 好野, 我同你用既方法差唔多, 仲要每間兩三日就噴一次, 噴咗兩三個星期,情況真係改善咗, 過咗一年都無見到D木蝨LU
吾見吾代表無..

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]