註冊 登入

[車型及車務] 373/a討論

373/a討論 E-mail 此主題給朋友

客量討計373 1940         人數
1灣仔會展        0
2伊利莎伯大廈 2
3杜老誌道        1
4柯佈連道        1
5分域街           3
6海富中心        0
7利源東街        3
8永吉街           2
1957到伊利莎伯大廈,2015西隧,2045圍頭村,2105粉嶺名都

373a,1928灣仔開1956到伊利莎伯大廈

立場:本人係睇好北區既過海巴士線,認為北區係應該有非繁甚至全日既過海巴士線

一條平均有8x-9x人坐既巴士線改到得返12人,唔怪得九巴會話蝕錢,不過改左唔係太耐,暫時唔評論客量

個人認為373a回程開辦係好事,始終e加373做唔到上水,中上環-上水特快應該有一定作用,不過難以理解373要改行西隧......

1.唔明白點解行得內告士打道但係唔停景隆街/加寧街?經過匯豐又唔停?皇后街又係唔停......返正都塞左入內告士打道,係咪應該停埋景隆街/加寧街?個人認為以上兩站比伊利莎伯大廈更能夠服務銅鑼灣客......海富之後去到利源東街先有站會唔會遠左d?況且匯豐銀行附近人流都唔小,想快既不如海富都唔好停直接行海皮

2.373a半個鐘先出到伊莉沙伯大廈之後仲要拖住部373,原全起唔到聯合班次既作用......個人認為唔改好過改,一條東隧灣仔,銅鑼灣-粉嶺特快,一條西隧中上環-上水特快係最好,e加係兩線爭食,大家都兩頭唔到岸......個人認為373改返中上環開行東隧,加停維園,分流作用會大過e加
3.個人覺得灣仔會展做總站真係唔理想,銅鑼灣區冇位既,北角,太古,西灣河等都係一個選擇 ,總站之後上東區走廊,再入返內告士打道......又可以做多個客源

今次改動,個人覺得隨左上水多左架特快車搭之外其它北區地方都冇咩好處,甚至差左,路線既吸客能力亦唔見得會高左
個人覺得灣仔會展做總站真係唔理想,銅鑼灣區冇位既,北角,西灣河都係一個選擇

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 peter0987 於 2012-9-12 11:48 PM 發表

客量討計373 1940         人數
1灣仔會展        0
2伊利莎伯大廈 2
3杜老誌道        1
4柯佈連道        1
5分域街           3
6海富中心        0
7利源東街        3
8永吉街           2
1957到伊利 ...
應該正正係我尋晚8點半喺新城市見到嗰班, 其實佢改行西隧,灣仔客全部盡失,粉南客比起以前行東隧慢半個鐘,個個都104+東鐵啦
以前就算尾車,客量都冇咁樣衰啦!佢正線同A線行西隧,係咪想D客全部喺晒一邊等?但唔WORK囉,經既地方又全部塞到HIHI,一係就唔停站...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mojopan 於 2012-9-13 09:16 PM 發表

應該正正係我尋晚8點半喺新城市見到嗰班, 其實佢改行西隧,灣仔客全部盡失,粉南客比起以前行東隧慢半個鐘,個個都104+東鐵啦
以前就算尾車,客量都冇咁樣衰啦!佢正線同A線行西隧,係咪想D客全部U ...
個人認為北區來往港島既客係有,不過聯合班次12分鐘真係太密,而且路經塞車位,容易拖卡
行西隧可以話流失晒灣仔客,灣仔客大可以渡輪/隧巴轉270a/東鐵or 村巴 甚至小巴......銅鑼灣個站位又唔靚吸客未必理想......行得入內街又唔停匯豐,

回覆 引用 TOP

吊帶連身工人褲有好多種著法,
"裡面唔著衫" 係其中一種.
夏天的時候, 這種著法有它的好處;
秋天出面加件薄薄地的外套已經好好睇.

但係,
唔知點解D人一見到吊帶工人褲裡面唔著衫,
就要眼甘甘望住人?
其實373港島回程正正就係個別停站既好例
伊莉沙伯大廈都係比景隆街前一個街口
而下繁好多巴士線都要停景隆街,基本上無能力塞多條

本身373係建議下繁全部改做373A既
不過區議員反對,所以最尾留幾班373

如果373唔多客,有藉口將373僅餘班次比晒373A

回覆 引用 TOP

其實如果373或373a是但一條
港島跟307相同路線
到粉嶺開始跟270a相同路線
會唔會仲好客過九巴而家搞咁多野

回覆 引用 TOP

真係無諗過上水做尾站會無左咁多華明客

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GA2387@40 於 14/9/2012 20:38 發表

真係無諗過上水做尾站會無左咁多華明客

行法問題其一,
其二停站個問題...

景隆街冇再塞多條線空間係真,
不過咁樣玩CWB同趕客走係冇分別...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvinalex1230 於 2012-9-14 08:26 PM 發表

其實如果373或373a是但一條
港島跟307相同路線
到粉嶺開始跟270a相同路線
會唔會仲好客過九巴而家搞咁多野

港島段跟307,中上環金鐘客會流失,得返銅鑼灣
而以未來沙中線通車,新界東巴士最有競爭力係經3幹8幹往返中上環特快

銅鑼灣開始向西走唔一定慢,但港島只能個別停站

回覆 引用 TOP

而家373a係非繁唔應該係多過373?有咁多客源…只係做唔到聯和墟同天平

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GA2387@40 於 14/9/2012 20:57 發表

而家373a係非繁唔應該係多過373?有咁多客源…只係做唔到聯和墟同天平

非繁港島段373個行法反而唔差...
但373衰北區段太兜搞到要用多資源...
而373A個行法要玩全日就好難...

回覆 引用 TOP

373a個行法有乜問題

冷澀的我坐在車上
真希望我可更耐寒
節日怎麼過才浪漫
若看不清到哪一站

You'll always be in my heart
Ellen Joyce Loo (1986 Mar 27 - 2018 Aug 5)

回覆 引用 TOP

25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。