• 瀏覽: 11,853
  • 回覆: 33
收生「生態失衡」 自資大專超收掠水

自資專上院校超額收生,引發的問題越揭越多。教育局昨首次全面披露28所今學年有提供自資副學位及學位課程的院校預期及實際收生人數,帶出嚴重的收生「貧富懸殊」問題。單是香港大學轄下兩所社區學院,便取錄近8,000名學生,較原先預計「收爆」2,500人,以每人一年學費約5萬元計,兩校平白增添1億元「橫財」收入。具大學「後台」或有名氣的院校「收到盡」吸去大量生源,卻令其他較弱勢院校紛紛失利,3所因應新推副學位課程的院校「十位九空」,剩餘學額比率超過九成,更有院校提供40個副學士學位,卻只收到1名學生,生態極端失衡。

http://paper.wenweipo.com/2012/11/08/ED1211080002.htm
http://paper.wenweipo.com/2012/11/08/ED1211080006.htm

------------------------------------------------------------------------------------------
珠海學院原預計收生人數若1450人,現收931人,剩餘學額519人(36.8%)

e.g. 具大學背景或有名氣自資校「收到盡」,也變相吸去其餘小型自資院校生源,引發嚴重收生不足問題。包括公開大學、恒生管理學院、樹仁大學有超收問題,反而有六十幾年歷史珠海學院收生人數減少。

難怪jupas放了榜之後,珠海學院還有位
過往有沒有這個情況?

正常市場運作,不過明德都不足,HKU照不住!!!!???

其實超收對現時的同學更不公平
因為人多左 設備不足 教員不足 課室都不足
edb 應該要正視呢問題
有咩理由任由d 校院超收咁多人
如果係咁就不如唔好set quota la 任收唔嬲...
edb應該要有d punishment 否則會影響學生...好似前排上大報果d 院校

大學附屬學院收生不足都有水喉照住問題不大,獨立的珠海學院收生不足真係死啦

引用:
原帖由 oppo 於 2012-11-9 11:34 PM 發表 正常市場運作,不過明德都不足,HKU照不住!!!!???
佢唔係講緊佢超收咩?

老老實實,,,珠海應該快d升格,,,唔好年年都話下年有得升,,,asso除左睇師資之外,,,名氣都好重要,,,apply non Jup 都係睇gpa之餘你係黎自邊間cc,,,比起有名氣ge u,,,珠海asso真係有d輸蝕,,,加上佢係新辦,,,真係比人收更少d,,,

引用:
原帖由 副特首 於 2012-11-10 12:38 AM 發表
大學附屬學院收生不足都有水喉照住問題不大,獨立的珠海學院收生不足真係死啦
冇selling point,得60多年歷史有咩用?
加上正名問題、新校舍冇hall住,真係輸蝕

冇外人捐款更不在下話

引用:
原帖由 chenbros 於 2012-11-10 12:18 AM 發表
其實超收對現時的同學更不公平
因為人多左 設備不足 教員不足 課室都不足
edb 應該要正視呢問題
有咩理由任由d 校院超收咁多人
如果係咁就不如唔好set quota la 任收唔嬲...
edb應該要有d punishment 否則會影 ...
呢d就係教育產業了

冇監管,學店通街都係

引用:
原帖由 fun_crazy 於 2012-11-10 10:37 AM 發表
佢唔係講緊佢超收咩?

老老實實,,,珠海應該快d升格,,,唔好年年都話下年有得升,,,asso除左睇師資之外,,,名氣都好重要,,,apply non Jup 都係睇gpa之餘你係黎自邊間cc,,,比起有名氣ge u,,,珠海asso真係 ...
我是說明德在HKU的庇護下都收不足,不是HKU收不足
明德預算收400,實收只有236.

引用:
原帖由 oppo 於 2012-11-10 04:31 PM 發表

只怪學費太貴,但環境差

引用:
原帖由 oppo 於 2012-11-10 04:31 PM 發表

單是香港大學轄下兩所社區學院,便取錄近8,000名學生,較原先預計「收爆」2,500人

我就係問緊佢唔係超收咩何來不足

當珠海學院名正言順,成為大學,自然會有名氣
是否因為很多學生不相信學院14年升格和新校舍13年底啟用,所以收生不足?

引用:
原帖由 fun_crazy 於 2012-11-10 07:23 PM 發表
單是香港大學轄下兩所社區學院,便取錄近8,000名學生,較原先預計「收爆」2,500人

我就係問緊佢唔係超收咩何來不足
依家講緊明德呀....

引用:
原帖由 衰仔七 於 2012-11-10 07:47 PM 發表
當珠海學院名正言順,成為大學,自然會有名氣
是否因為很多學生不相信學院14年升格和新校舍13年底啟用,所以收生不足?
應該係貪有UGC大學作後盾,"保證"自己上去UGC degree

成為大學,自然會有名氣,
唔夠8大有名氣

引用:
原帖由 dylan_l 於 2012-11-10 09:42 PM 發表

應該係貪有UGC大學作後盾,"保證"自己上去UGC degree

成為大學,自然會有名氣,
唔夠8大有名氣
人比人,比死人
升格到證明一間學校有大學應有的水準,名氣都是次要,最重要是質素

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]