• 瀏覽: 24,614
  • 回覆: 16
車型就不特別講了, 係1300cc細日本車, 架車都舊舊地, 外殼又唔特別靚, 有花又多石仔洞, 早幾日去車驗車車房話過唔到, 要執都要3幾千, 而家我想唔要, 因為前前後後都整了唔少錢, 車房話可以幫我拎去劏, 比返1,2千我

咁我想問我架車仲有10多日牌費到期, 如果呢幾日比佢有無問題, 有無咩手續要搞? 係咪一定要仍比劏車紙我先呢? 但佢又話架車就到期唔想搞咁多, 等到期先搞唔使轉名咁...

因第一次賣車劏車好多嘢唔知, 麻煩大家指教一下~

精選汽車
引用:
原帖由 mcdull2k 於 2012-12-5 08:05 PM 發表

即付劏車紙.. 唔好有手尾..
一千幾百你去邊劏都係咁既價. 同個frd一齊遊入錦田即收即走.
即係價錢應該係咪無咩點呃我呢? 因我架車都幾多嘢要執, 我就係驚整完加加埋埋都要5, 6千銀或更多, 賣又賣唔到好價就嘔突, 所以諗住劏了算

如果係咁我即係只要同佢講掂數, 即付劏車紙就OK?

thx~

同o埋請問如果我架車真係擺到行車証到期, 咁如要轉比人係咪都係去運輸處就搞掂??

另外請問劏車紙其真係政府文件定係咩嚟??

THX~

見意搵專業收車公司,要出張報消紙你去運輸署報消,這就是正確手續,但好多人怕煩唔再去報,但都問題不大(最緊要政府認可公司)

引用:
原帖由 johnny012078 於 2012-12-5 11:01 PM 發表

見意搵專業收車公司,要出張報消紙你去運輸署報消,這就是正確手續,但好多人怕煩唔再去報,但都問題不大(最緊要政府認可公司)

佢成日想我放低架車比佢, 話簽返張紙証明責任在佢, 又唔係即刻轉名或比劏車紙我, 但聽師兄講好似話有咩事法律上都係要我咩......

我而家張牌簿仲keep喺車房度, 我驚佢死唔比返我.....好煩

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2012-12-5 11:33 PM 發表

佢成日想我放低架車比佢, 話簽返張紙証明責任在佢, 又唔係即刻轉名或比劏車紙我, 但聽師兄講好似話有咩事法律上都係要我咩......

我而家張牌簿仲keep喺車房度, 我驚佢死唔比返我.....好煩
照睇佢唔係幫你劏,
佢你自己收你部車修理好賣返出去,

車房好鐘意以低價收d車返黎執一輪以高價轉讓。

引用:
原帖由 vincentto1119 於 2012-12-6 01:22 AM 發表

照睇佢唔係幫你劏,
佢你自己收你部車修理好賣返出去,
如果當真係咁, 我轉名果度請問知唔知到底係點? 係咪其實都係要簽啲嘢去運輸處搞??

我最驚係轉名問題同有手尾跟

thx

另外我想問,如我架車十日後到期後,如要放比車房,咁有咩手續要搞呢?? 點先安全無手尾跟呢??

請幫忙解答~~~thx

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2012-12-6 08:23 AM 發表

另外我想問,如我架車十日後到期後,如要放比車房,咁有咩手續要搞呢?? 點先安全無手尾跟呢??
請幫忙解答~~~thx
1. 你自己揸去劏車房劏左佢一了百了,最緊係政府認可嘅劏車房。
2. 直接賣比果間垃圾車房,佢收嘅話就叫佢即日去埋運輸處轉埋名唔洗煩!
    但如果佢唔收嘅話!二話不說就即刻攞返牌薄自己攞去劏囉!

PS:
1. 劏車房假期休息,同埋睇清楚張劏車紙嘅日期最好有埋時間(自己寫低)。
2. 自己諗定架車放幾錢唔可以太低因預佢還價!

引用:
原帖由 ericson1213 於 2012-12-6 09:34 AM 發表

1. 你自己揸去劏車房劏左佢一了百了,最緊係政府認可嘅劏車房。
2. 直接賣比果間垃圾車房,佢收嘅話就叫佢即日去埋運輸處轉埋名唔洗煩!
    但如果佢唔收嘅話!二 ...
收到,唔該

去搵政府認可嘅劏車房啦, 佢地有d 會上門收, 即時俾劏車紙你, 架車仲有冇牌費唔係問題, 佢地會拆左原本個車牌, 套個T 牌先拖走你部車.  早幾個月劏左部7人都收番3k幾

引用:
原帖由 pilot168 於 2012-12-6 12:01 PM 發表

去搵政府認可嘅劏車房啦, 佢地有d 會上門收, 即時俾劏車紙你, 架車仲有冇牌費唔係問題, 佢地會拆左原本個車牌, 套個T 牌先拖走你部車.  早幾個月劏左部7人都收番3k幾
想請教點知佢係咪政府認可? 係咪上網搵? 仲有收了劏車紙係咪已代表架車唔係我,有咩事都唔使理,定係都要揸住佢去運輸處搞呢?

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2012-12-6 02:06 PM 發表

想請教點知佢係咪政府認可? 係咪上網搵? 仲有收了劏車紙係咪已代表架車唔係我,有咩事都唔使理,定係都要揸住佢去運輸處搞呢?

網上好多, google 下啦! 預備牌簿copy俾劏車公司, 劏車紙上面寫明架車當日幾點鐘俾人收走, 拿到劏車紙要連牌簿正本去運輸處取消車輛登記.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]