• 瀏覽: 12,799
  • 回覆: 72
我肩頸痛已經持續左超過2年,期間試過睇西醫骨科,做物理治療半年,沒有效果。於是轉睇中醫推拿同針灸,只係睇完之後一兩日會舒鬆d,好快又痛返,想問下仲有無方法徹底根治呢個病呢?

宜家每日肩膀都好似揹住好重野返工咁......

回覆 引用 TOP

咁中醫話係乜野問題? 有冇頭痛? 多唔多痰?

回覆 引用 TOP

我前後睇過3個中醫師:
一個話我係風濕病,同我推拿,移返正錯位,開藥俾我食,無乜幫助。

第二個話我唔係風濕,只係濕,開藥俾我食,但我食完會肚疴。啱啱嗰排感冒,食左d藥仲咳得厲害,所以唔睇佢。

第三個係針灸醫師,話我係虛,試過針局部痛楚位置,又試過針頭部同手腳,後者比較理想。開左d補益藥俾我,無乜效,宜家轉開d去血瘀滯的藥俾我,未開始食。

自從9月患感冒後,都未完全好返,成日都有痰喺喉嚨,咳又咳唔出。但我感冒前已食緊中藥,唔知關唔關事?

回覆 引用 TOP

九月感冒至今未癒?那現在是否仍然在服治療感冒的中藥?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SmartWai 於 2012-12-13 05:30 PM 發表

我前後睇過3個中醫師:
一個話我係風濕病,同我推拿,移返正錯位,開藥俾我食,無乜幫助。

第二個話我唔係風濕,只係濕,開藥俾我食,但我食完會肚疴。啱啱嗰排感冒,食左d藥仲咳得厲害 ...
咁多個都冇講到你係寒定熱嗎? 中醫辨証最緊要先分屬寒定屬熱架噃~

我記得睇書話肩頸痛主要係有風, 但祛風唔得的話就多係寒凝或痰阻, 令到經氣不利所致

至於食左d藥仲咳得厲害, 其實醫師用藥寒熱搞錯左都可以引致架, 我睇過一個醫案話, 本身病人係有寒咳, 但因為D痰久久未清, 就痰郁化熱, D醫師見有熱象就開左D清熱涼肺藥, 點知飲左後重咳得勁左, 醫案入面話因為寒藥傷左陽氣, 令病人更加無力運化痰濕, 所以重咳得勁左

咁你多左痰之後肩頸痛有冇嚴重左? 病發係幾時? 點開始?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鄧醫師 於 2012-12-13 09:32 PM 發表

九月感冒至今未癒?那現在是否仍然在服治療感冒的中藥?
我食中藥從來都唔係用黎治感冒,只係用黎治肩頸痛。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samsam2012 於 2012-12-13 09:40 PM 發表

咁多個都冇講到你係寒定熱嗎? 中醫辨証最緊要先分屬寒定屬熱架噃~

我記得睇書話肩頸痛主要係有風, 但祛風唔得的話就多係寒凝或痰阻, 令到經氣不利所致

至於食左d藥仲咳得厲害, 其實醫師用藥寒熱搞 ...
其實係我無問寒定熱,醫生又無講......

不過,醫生話我血氣不通,滯左喺肩頸所以通喎!

我痰多與少基本人同肩頸痛唔痛無關,而且我無頭痛,係一開始感冒時就會痛d。幾時開始?感冒由9月開始,宜家淨係得返一個病徵,就係痰多,但係飲左蘋果無花果南北杏湯又會好d。肩頸痛就已經超過2年,成因不明,因為我無撞過,無改過生活習慣,又無經常揹重野,痛左1年後連背包都無攞啦!

回覆 引用 TOP

搵唔到確切病因,係度講乜都冇用,係內科嚟講,一個病可以有多種治法,正所謂同病異治,以肩頸痛為例可以治此病嘅湯劑就多不勝數—桂枝湯(風邪入于肌腠,郁阻營分,絡脈失養)、葛根湯(風寒犯太陽經)、控涎丹(痰飲)、獨活寄生湯(風、寒、濕三痹並氣血虧虛)、附子湯(少陰病陽氣虛弱,水濕不化)、活絡效靈丹(瘀血阻遏經脈);骨傷方面,可以係頸胸椎錯位、頸肌勞損、骨贅增生等肩頸綜合症,所以要開鎖都要搵啱鎖匙至得嘅。

回覆 引用 TOP

我試過桂枝湯無效係咪即係要逐隻藥繼續試?

回覆 引用 TOP

你應該搵個好醫師,而唔係胡亂服藥,食錯咗有害無益,耽誤病情。

回覆 引用 TOP

當然不可能逐條藥方來試,萬一不對症的話有可能有反效果
再者,中藥是講求配伍的。一般會在原方的基礎上進行加減

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pr116 於 2012-12-14 05:58 PM 發表

你應該搵個好醫師,而唔係胡亂服藥,食錯咗有害無益,耽誤病情。
好醫師難求呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鄧醫師 於 2012-12-14 10:11 PM 發表

當然不可能逐條藥方來試,萬一不對症的話有可能有反效果
再者,中藥是講求配伍的。一般會在原方的基礎上進行加減
不同醫師開不同處方,都唔知信邊個好?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SmartWai 於 2012-12-14 11:16 PM 發表

不同醫師開不同處方,都唔知信邊個好?
這樣吧,如果可以的話,你把不同醫師開的藥方貼上來。這裡有很多前輩高人幫你分析的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SmartWai 於 2012-12-14 11:15 PM 發表

好醫師難求呀!
"係一開始感冒時就會痛d"係講你既肩頸痛?

背隻會唔會周不覺凍? 會唔會比一般人怕凍?

好醫師難求呀 <== 感同身受

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]