• 瀏覽: 6,530
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 太極小子 於 2013-3-5 12:19 PM 發表
究竟太極拳的起源來自那裡? 我比較相信是武當~
http://zh.wikipedia.org/wiki/武当太极拳
http://www.youtube.com/watch?v=BGAwr1n3Wq0
無證據呢!
金庸大作
唔當史實

大作寫得太出色  舉世知名
武當

挑起無數人的好奇心

有巿場

錢WO

明明得咖哩牛腩飯賣, 好多客上來叫揚蕉炒飯......   無貨?   一個叫無 兩個叫無 三個叫無  第四個叫你仲唔學人炒???????????

兩款變三款 三款變四款

咁揚蕉炒飯 係邊個發明架????? 日子耐左佢話係佢   你吹得佢漲咩

引用:
原帖由 早晨 於 2013-3-5 01:50 PM 發表

無證據呢!
金庸大作
唔當史實

大作寫得太出色  舉世知名
武當

挑起無數人的好奇心

有巿場: ...
呢個又話佢係始祖, 果個又話佢係正宗, 講真, 都好難揾到個源頭架啦~ 無所謂啦~ 哈哈~

引用:
原帖由 太極小子 於 2013-3-5 02:20 PM 發表

呢個又話佢係始祖, 果個又話佢係正宗, 講真, 都好難揾到個源頭架啦~ 無所謂啦~ 哈哈~
有些係有典籍記載, 就可信啦
當然有D係無 而又係真的

引用:
原帖由 太極小子 於 2013-3-5 02:20 PM 發表

初見你個貼以為又係賣廣告

其實我應為:太極拳源出武當拳,大家都參考道教嘛 ,但之前唔係叫太極拳之嘛,之後加D嘢,改個名就叫咗太極拳

抄考,中國人最醒

但之前真係唔係叫太極拳呢 反而太極拳出名後,武當拳術改名叫太極拳

偶鍾意睇倚天
乾坤大拿移!
如果識左應該會好好用!

引用:
原帖由 太極書生 於 2013-3-5 04:34 PM 發表

阿寶哥哥,查實武當拳術系咪真系柔拳黎架?抑或大家主觀認定武當山系道教聖地,思想系道家主導,所以覺得武當拳(如果真系有武當道士傳 ...
查實我真係唔太了解,我唔係學武當拳,唔太清楚佢細節,但睇電視,武當有超過二百種拳術,唔知幾多間道觀,對拳術絕對如少林一樣,有參考價值

引用:
原帖由 太極書生 於 2013-3-5 04:34 PM 發表

阿寶哥哥,查實武當拳術系咪真系柔拳黎架?抑或大家主觀認定武當山系道教聖地,思想系道家主導,所以覺得武當拳(如果真系有武當道士傳 ...
又來溫故了   上武當山學太極 節錄了某討論區某某出貼問問:
某某: 「 之前見過在武當山上有間叫做 <武當師行功夫館> 個網頁整得幾PRO...
有無師兄聽過, 或者去過? 我想去試下半年制果個班...」

路人A回 : 勸你唔好去呀,我10年前去過武當1年,根本唔係果回事呀......
陳X行即係鐘X龍果水,根本就唔係傳承武當宗脈,鐘X龍主要師父郭X一,只是閭山龍門,重要武藝一般,而所謂「武當三豐派」,只是當年道協會長王X德搞出黎,連字譜都係當時重作,王X德唔係練武,但又成為左「武當三豐派」13代掌門呀,佢重响2000年左右五十幾數因為糖尿定高血壓病死左,一個咁架門派,一句講晒就係利益兩個字,
武當山本派文革後己經完了,有傳承都離開左武當.....
如果你去功夫館,預計你每日會跑下山,早上打下五步拳,壓下腿,掌上壓,走下五形養生,下午學下武當三豐太極,太乙五行拳,玄武拳,重有夾硬話係武當的形意,八卦,而練劍,塵拂,玄武棍要睇下你「誠意」夠唔夠.............
套用一句武當名言:「未到武當想武當,去到武當上大當」

小弟回 : 我提議!你咁有錢有時間不如做義工

某某: 但係我去學太極架喎... 唔係其他武術, 純綷覺得果度既太極應該會正宗D, 而且有教埋內氣的訓練, 因為唔係度度都有教內氣訓練, 好多地方都只係教太極套路, 師兄你有無其他教埋太極內氣既好提議?

小弟弟回 : 呀哥你想學嘅係氣功,咪再受d傳媒影響啦,唔好幻想有一門功夫唔使辛苦受傷,舒舒服服咁摸下摸下,用d方程式呼吸法就練到健康身健又好揪得!

小小弟注 *根本歷史沒有武當派、也沒有武當太極拳,是e+果d半認可商業行為大C搵食老作,而從前各山道觀的確各有派別,不過是道教派別,武術只不過是入道強身山中防匪的次要....

龍哥D資料幾詳盡!

金庸真係害人不淺,無啦啦搞個武當派出黎!

引用:
原帖由 霹靂狂龍 於 2013-3-5 08:06 PM 發表

又來溫故了   上武當山學太極 節錄了某討論區某某出貼問問:
某某: 「 之前見過在武當山上有間叫做  個網頁整得幾PRO...

路人A回 : 勸你唔好 ...
少林同峨眉 文革都無左武術
少林識功夫的武僧都走曬
而家有的少林功夫 後來找回去教的 有幾多個教練真係做過武僧?
峨眉都有武術  四川拳好多門派據說都係峨眉派傳出
睇倚天 有滅絶 有周子若.....  但真實睇片 峨眉山上都係男人,
睇過段片講峨眉 主持問寺僧有冇學過武術........ 問D老D個D僧人,
結果係 有難言之隱 唔願提及 請回

引用:
原帖由 andyyyy 於 2013-3-6 09:25 AM 發表
金庸真係害人不淺,無啦啦搞個武當派出黎!
又唔可以咁講
人地講明係小說   有常識都知小說係創作唔係史實

如此出色的巨著 係中國人之光  小說著作係無辜的

金庸寫小說只不過為興趣
佢D小說都可以申請列入近代歷史文化遺產保護

引用:
原帖由 霹靂狂龍 於 2013-3-5 08:06 PM 發表

某某: 「 之前見過在武當山上有間叫做  個網頁整得幾PRO...

路人A回 : 勸你唔好 ...
讚 !

要重新審視一下自己那已被人洗過的腦袋

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]