註冊 登入



打印

lift overrun

lift overrun E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
what is the function of lift overeun



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

係未<喔化屎喼>

真係唔明<喔化暈>,有人話係<喔化屎喼>,咁未係超速呀!鬼話來,曰本叫外來乳,Over speed. 係鬼話,即是話超過正常速度,咁有物装置保護,咁就看下你物野机啦,如果1m就有,机房保險轆,當超過1m就產生作用,鎖住個轆,立刻夾住條保險纜,咁部机乃然運行,如果落,便抽机身個夾將机身夾死,等部机停下來,机房保險轆,电器?該切?电源及机器部份都來,如果超過2.5m.就加强裝置,監控更加多,Overrun.唔知係味你要的,<喔化?>有机會你說係打莊,等你出帖,再理解下。



回覆 引用 TOP

Overrun 唔係 overspeed
OVERRUN 係o係final limit switch 同 lift 槽頂 / 底 之間o既一個距離
俾 lift car 因機械或其他控制問題, 唔會一超越路程 (例如最頂層 至 最低層) 就撞到上頂或撞到buffer

emsd COP 英文版內...overrun 都係叫 overrun
中文版譯做 "越程距離" 及 "超程"

**btw...我唔係做電梯....

[ 本帖最後由 飛天五 於 2013-3-16 12:02 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

[隱藏]
overrun=打上椿或打下椿??



回覆 引用 TOP

回覆 5# 的帖子

我唔識行内術語..
據我所知...lift槽超過左頂層&超過底層嗰D空間就係叫lift overrun..
換言之overrun 唔係動詞, 唔係講緊打樁嗰個動作;而係防止打樁而建造凸出行程嘅部份lift槽..

http://www.emsd.gov.hk/emsd/e_download/pps/bl/cop_of_bl(e)-1996.pdf
依本...第23頁有指引builder lift overrun距離, 可以參考下


[ 本帖最後由 飛天五 於 2013-3-16 01:53 PM 使用
編輯
]



回覆 引用 TOP

其實樓主想問乜



回覆 引用 TOP

飛天五外行人.

咁overrun.聽你吹係最後平層.打莊位多少.Final limit switch.上下位都有.如果個switch在機頂.正常是不咭的.超出一定距離.部機未cut switch,多數8吋.如果正常地下.頂樓不平又超過 final limit.咁未要咭停.令部機不行.但應有衝力.咁有油泵或彈弓.有緩沖.安全.冇問題.其實好多外行人.唔明先會騖.如果知就明白.機电處應該講解給市民知.什麼是升降機,好多謝您關心業界.加油.唔明大家吹下.今日想去食強國任食火煱!


回覆 引用 TOP

應該是overspeed.當超速時、。overspeed governor 就會運作令安全钳停止電梯向下滑。


回覆 引用 TOP

亞黄Sir.你有冇看飛天五內文先

[隱藏]
overrun,就係超出範圍,每机都有,可能我都錯,但正式就要處电處為準,行內話標位,平層到油泵距離,如果快机井底就好高,幾層?,如果真係唔明問机电署比較正確,大家唔好估,有熱?。



回覆 引用 TOP

入黎學下野


回覆 引用 TOP

OVERRUN

有熱線:81082238.機电處.兄弟開始要打电話問功課.飛天五師兄.如果唔通电話一定overheat.你打到overtime都唔得.咁一定overwork.冇計啦你為有 OVER  OVER....... 等黄sir再教你一次.佢寫豬力架構.腫寫手.問佢實知.好極兄有物高見.出帖啦!


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。