• 瀏覽: 2,228
  • 回覆: 10
這雖不是太極拳表演卻做打太極拳到求的鬆與定及從不平衡中找到平衡!
http://www.youtube.com/watch?v=K6rX1AEi57c
這羽毛雖是最小最輕的組合成員,但卻可以保持整體的平衡。打太極拳不要小看小環節,動作一定要細緻,身體要放鬆,才能找到平衡、做到節節貫串。進入香討影片區

保持不斷 如果唔係就會一擊即破(不過通常都係自己整斷自己”重要係刻意地”

excellent power of balancing and concentration.
A good video.

好勉強喎, 師兄.
做到?

鬆與定你講個人定係物?
物本身擺係到, 睇唔到咩鬆與定.
無得緊如果鬆?  野擺係到梗係咁上下定架啦, 因為吊下吊下而不定正常地見到.

找到平衡我百分之一百同意.
係條YOUTUBE既主題.

OTHERS, TOTALLY KIDDING.

「從不平衡」並唔係太極個CASE.
太極個CASE係高手眼光找出不平衡破綻 ; 此處無處不存在氾濫要對付的不平衡'威脅'.

注意 : 不平衡威脅, 太極自練/對打是不存在的.
相反, 這片是威脅而已, 其實一直平衡,  不同於太極.

引用:
原帖由 Pseudo 於 2013-5-24 07:55 AM 發表
好勉強喎, 師兄.
做到?

鬆與定你講個人定係物?
物本身擺係到, 睇唔到咩鬆與定.
無得緊如果鬆?  野擺係到梗係咁上下定架啦, 因為吊下吊下而不定正常地見到.

找到平衡我百分之一百同意.
係條YOU ...
唔係喎,毛師兄講得對喎

"無得緊如果鬆?"
鬆係太極的目標,前人更本唔知人體只有拉(無推),眾多太極拳經裏我就未見過"緊"字啦!可能我睇得少,但師兄應該響玩形意一系的師傅裏聽回來的。雖然"緊"係事實,但練太極拳還是應以"鬆"為目標 (小弟見解)

"「從不平衡」並唔係太極個CASE"
呢個更加係所有人的一大難提,除非你真係有第三隻腳,如果唔係只得兩隻腳的人已經要學平衡。而且分陰陽虛實就是從兩點中找平衡(中定),不單止馬步,其實整個拳架的中定 (有的稱圈心) 亦是重點

引用:
原帖由 aibo228 於 2013-5-24 09:48 AM 發表

唔係喎,毛師兄講得對喎

"無得緊如果鬆?"
鬆係太極的目標,前人更本唔知人體只有拉(無推),眾多太極拳經裏我就未見過"緊"字啦!可能我睇得少,但師兄應該響玩形意一系的師傅裏聽回來 ...
你錯佢都錯.

佢錯在拉埋太極講 + 分析錯條片   (太極部分算岩.  且慢, 唔使開心.  人人上來吹兩句太極都耳熟能詳.)

你, 錯在只講太極   (你講太極算岩.  且慢, 唔使開心.  人人上來吹兩句太極都耳熟能詳.)

~~~

你兩個, 齋吹太極就太極.

拉埋條片, 只係「乜都溝埋, 又吹一餐」而已.

引用:
原帖由 Pseudo 於 2013-5-24 10:29 AM 發表

你錯佢都錯.

佢錯在拉埋太極講 + 分析錯條片   (太極部分算岩.  且慢, 唔使開心.  人人上來吹兩句太極都耳熟能詳.)

你, 錯在只講太極   (你講太極算岩.  且慢, 唔使開心.  人人上來吹兩句太極都耳熟能詳 ...
無所謂

我上嚟唔係吹水就係收料,你覺得我錯......咪錯囉

但毛師兄只係舉例,就好似其它師傅用抱球講合勁,只有舉例舉得好唔好之份 ,佢開頭已經講過唔係太極,所以佢真係無錯囉

仲打咁多字
你真係好有所謂

引用:
原帖由 Pseudo 於 2013-5-24 11:14 AM 發表
仲打咁多字
你真係好有所謂
公司無嘢做先覆你咋

下次覆你打少D......字吓

毛大俠,

一羽不能, 蠅蟲不能落.

引用:
原帖由 史特勞傑 於 2013-5-24 07:03 PM 發表
毛大俠,

一羽不能減, 蠅蟲不能落.
比你講咗我個句!!!!!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]