[車型及車務] 見微知著之龍運冇心做

見微知著之龍運冇心做 E-mail 此主題給朋友

我同平日一樣於23xx的時間等e33返屋企
架ht5oo2於2336到左國泰城,不過o係國泰城上到七七八八,冇位就等下一班
好喇,下一班到左國泰城,r_9_99,點知剩返3個位
正常尐班車唔會太多人坐的
2336班機場特車係咪收左所以搞到咁
如果係收左,即係代表收車脫班文化去埋龍運

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
龍記狗記.....差吾多

回覆 引用 TOP

我反而覺得係拎去做N車特車 賺你多D
上次係機場未夠00:15就有架N30上緊客
仲要係就爆  我都尾個批人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mm.k 於 2013-6-14 12:05 發表

我反而覺得係拎去做N車特車 賺你多D
上次係機場未夠00:15就有架N30上緊客
仲要係就爆  我都尾個批人
收車去加落N30就應該唔會~~ 因為龍運車務上所有E線都有車要私返新界收工, 當過咗E線尾車時間而人龍長到正常班次N車唔夠做~~ 龍運就會加開特別車, 新界廠既車會由私返廠改為做一單既N車加班車再收工~~
回正題其實E33多客已經唔係第1日既事, 就算有23:36特車都好只要客多唔少機場客為咗坐都會放棄特車~~ 特別係如果旅遊旺季就更加一定班班機場坐滿要企走~~ 所以雖然龍運收工情況一向都有, 但單係一日半日好難話一定係收車~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 檸檬奶 於 2013-6-14 12:01 AM 發表

我同平日一樣於23xx的時間等e33返屋企
架ht5oo2於2336到左國泰城,不過o係國泰城上到七七八八,冇位就等下一班
好喇,下一班到左國泰城,r_9_99,點知剩返3個位
正常尐班車唔會太多人坐的
2336班機場特車係 ...
只係昨天偶然發生還是呢排日日都係咁先?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=+
14260441 台灣有用資料
25010468 台幣兌換發問專區
24996025 台灣入境資料
21638703 sample台北行程任你抄
記得移走"+"號

記得台灣旅前, 留意簽証同需入境所需文件.

回覆 引用 TOP

11點尾12點頭大把人收工返屋企啦.
你睇吓部車上面多唔多行李囉, 多行李就即係遊客多坐滿部車, 如果無咩行李但係又爆晒車你先問點解都未遲.

N31 都試過企住出青衣啦, ST1 上車都已經要企位, 如果唔係突然有班飛機要落客, 平時點會有呢 d 怪事?  

--- ---
幾年之前有單怪事, E34 尾車遲到, ST1 個站班人見到 E32/E41 呢 d 博覽館車都到埋, 就以為 E34 尾車早開早走, 人人行晒去對面馬路果時, 先見到 E34 尾車經過, 結果班客就同 N30 個司機理論, 要佢將 8 仔機價錢改返去 E34 個價. 呢件事有 d  怪, 0020 果班 N30 應該係遲過 E34 尾車半個鐘先會出現, 唔知點解果次會遲左, 如果係市區 N241 / 42A 呢個情況就唔同, 因為 N241 頭車係 2330 開, 而 42A 尾車係 0025 開, 就算 N241 到先都唔多人會中招.

單車節搞青馬, 渣馬又搞青馬, M$R 又唔願配合呢啲國際盛事去通宵運作, 正苦明知暫時仲未有第二條替代道路可以入機場, 依然係一而再再而三批准果啲機構濫封青馬, 封黎原來都只不過係為左噱頭, 為左方便一啲假日運動家走去地標求婚或者打卡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RU6900@K51 於 2013-6-14 17:16 發表

龍運根本就係冇心做
堆收費唔合理,堆分段又貴到
E33就60分鐘就搞掂一單,E34/E33P就90分鐘先一單
龍運出假豪華車=搏插,一早應該買96架5XX,咁做可以睇下堆長途E線邊班客量係多飛機 ...
宜家龍運最抵比人鬧就係用車問題. 不過E34都講左好多次應該要拆線.....

'Never argue with an idiot .  They'll drag you down to their level and beat you with experience'
2017貴州行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RU6900@K51 於 2013-6-14 17:16 發表

龍運根本就係冇心做
堆收費唔合理,堆分段又貴到
E33就60分鐘就搞掂一單,E34/E33P就90分鐘先一單
龍運出假豪華車=搏插,一早應該買96架5XX,咁做可以睇下堆長途E線邊班客量係多飛機 ...
咁又係,邊夠城巴咁合理地貴 人地E34長過E11但平成$7,E41又抵過E22
龍運出假豪又點,人地D A車平咁多

城巴就真係無心做,人地龍運晨早換哂新車,邊似城巴成堆黑煙躉行機場影響香港形象
堆半豪躉都唔知幾時有車替

回覆 引用 TOP

龍運最大缺點係用左直梯巴士,一部車少左8個座位。

回覆 引用 TOP

典型廢青 如圖所示:

回覆 10# 的帖子

係咩? 城記貴呀?

e21 8 蚊兜青衣客, e32/e42 企硬 10.8 全費.
n21 機場放工去東涌站收 5 蚊, n31 機場放工去東涌逸東村收左接近十年 2x 元全費, 今年先俾區議員嘈到佢肯俾 5.2 分段, 之不過呢, 同樣唔駛出青馬橋, 佢個分段都係要多城記 0.2 先之覺得安樂 ... ...

單車節搞青馬, 渣馬又搞青馬, M$R 又唔願配合呢啲國際盛事去通宵運作, 正苦明知暫時仲未有第二條替代道路可以入機場, 依然係一而再再而三批准果啲機構濫封青馬, 封黎原來都只不過係為左噱頭, 為左方便一啲假日運動家走去地標求婚或者打卡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mac02 於 2013-6-14 07:07 PM 發表

係咩? 城記貴呀?

e21 8 蚊兜青衣客, e32/e42 企硬 10.8 全費.
n21 機場放工去東涌站收 5 蚊, n31 機場放工去東涌逸東村收左接近十年 2x 元全費, 今年先俾區議員嘈到佢肯俾 5.2 分段, 之不過呢, 同樣唔駛出青馬橋 ...
仲有呢?
有無啊?
咁點解城巴線里數短過龍運線都可以貴過佢地?

回覆 引用 TOP

回覆 14# 的帖子

我搭到平車就得啦.

好過有間公司明知機場有大把人放工返去東涌公屋私人樓, 果班人連青馬橋都唔過, 坐得四分一程都要明食人地全費 廿x 蚊食左十幾年.

同樣係機場去東涌站, 車程路線停站點全部一樣, n21 一個鐘三班車俾 5蚊雞分段, n31 一個鐘先得兩班車就俾 5.2 分段.

你話好平果間公司有無推出呢 d 執死雞超平價分段?

--- ---
兩間公司都有搵人笨, 只係搵笨方式有唔同啫, 死揸住 「總行車里數 vs 車費」又點? N31 兜完逸東再兜映灣園先出市區, 呢一段行車里數對於市區客黎講係無意義架喎, 兜多幾條村拉長個總行車里數又有幾難先? 長青美景果班議員話想 N31 行埋青衣南先出荃灣喎, 如果成事, 又有機會拉長個總行車里數啦, 你眼中仲唔係更加抵 d ?

回覆 引用 TOP

44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。