灰甲分享

灰甲分享 E-mail 此主題給朋友

以下係自己o既親身經驗 (廢事長篇大論,所以in point form)︰

性別︰男
年齡︰3x

左尾趾︰
- 大約係1995 o個年落雨濕水,大半日無換鞋襪,過幾日尾趾皮膚出現香港腳
- 癬菌最終走入甲床,形成灰甲,而皮膚d香港腳用足光粉浸好左
- 07年用本地生產灰甲藥水,keep住每日搽,持續大半年,好左7成,之後因為無恒心而停葯,灰甲好快復發
- 08年試用羅霉樂,一星期搽一次,幾個月都毫無進展,之後改每日搽一次 (沖完涼再用細鉸剪刮走之前搽落既o個層葯水及盡量刮薄d趾甲),但搽左一年半,都只係好到一半,唔能夠根治 (可能係07年停用本地葯水後,產生抗藥性)
- 09年再用翻本地生產灰甲藥水,但完全無效
- 10年起停用所有藥物(自暴自棄),灰甲持續,而尾趾皮膚間歇性出現香港腳徵狀
- 12年7月開始做左2次激光(一個月一次,之後因為太貴無再做),同一時間幫d皮膚搽香港腳藥水(非醫灰甲),再每日幫趾甲搽一隻叫APO-CICLOPIROX藥水 (都係沖完涼刮完甲再搽),近一年過去,呢家好翻8成,會繼續搽,希望最終可以好翻

左食指︰
- 08年起唔知咩事患上香港手 (搽羅霉樂o個隻皮膚葯膚只能治標,最後仍然要出動足光粉),約3個月後患埋灰甲
- 同年開始搽羅霉樂,每日一次,都係沖完涼刮完甲再搽
- 搽左大半年,完全好翻晒,到呢家都未有復發

小小總結︰
- 羅霉樂︰有效 (尤其係發病初期),但要日日搽,而且價錢較貴 (約$260一樽,一年要搽約3.5樽)
- APO-CICLOPIROX︰有效,價錢較平 ($200一樽),一樽可以搽約10個月 (主要係因為容量多d,同埋用剩既藥水無羅霉樂咁易係個樽入面揮發及乾塘)
- 激光︰相信有幫助 (但確認唔到,因為同一時間使用APO-CICLOPIROX),但價錢超貴 (頭一次診金$300,激光灰甲第一隻$600,第二隻起計每隻另加$100;之後覆診診金減至$100,激光收費則不變),姑娘話預計最少做1-3次先有顯著效果,但問佢要做幾次先可以根治,佢話因人而異。

(本人乃病人,非醫生,以上純粹個人分享。)

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
謝謝你的經驗分享。
因以往穿太多尖頭鞋,逼得數只腳甲變厚和呈灰黑色,很難看,所以不敢穿涼鞋,但多年下來無健康問題。

回覆 引用 TOP

食葯,我之前灰甲都有六~七年,什麼羅?樂同中藥都試過,都係唔得,睇醫生後食二排葯後就好返曬,葯大約二百多元左右。

回覆 引用 TOP

請問灰甲未好哂之前係咪唔可以去游水??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a321888 於 2013-6-30 09:07 AM 發表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 westrail1220 於 2013-7-1 07:45 PM 發表
唔係對你病情有影响,而係怕你會傳染他人!  

回覆 引用 TOP

回覆 #5: 灰甲分享

食葯最乾手淨腳,不過可先驗吓肝功能

回覆 引用 TOP

回覆7 #的帖子

唔……!我就情願麻煩些少嘞!

始終癬係皮外傷患,但食壞咗個肝呢,仲煩!   

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 passerbyAA 於 2013-7-2 08:32 AM 發表

唔……!我就情願麻煩些少嘞!

始終癬係皮外傷患,但食壞咗個肝呢,仲煩!   
同意, 食藥真係勁傷肝, 肝對人好重要, 食壞個肝, 手尾長.
我爸爸初初都係食藥, 又要成日驗血, 又煩又怕傷肝, 所以果排日日食健肝素保返個肝.
但食藥都唔可以斷到尾, 而家停藥轉返搽藥, 點都安全D

回覆 引用 TOP

食維他命B雜治癬,加曬太陽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 puihk 於 2013-7-17 02:39 PM 發表
08 用羅霉樂至今,總結都話有效,真的無言,西藥治灰甲從來都未有一個好過,能夠延緩或控制一下已萬幸
講乜嘢?又話總結有效?又話未有一個醫好過?      

回覆 引用 TOP

謝謝你的經驗分享

永不止蝕,坐船常客

回覆 引用 TOP

我媽媽都有灰甲問題, 不過佢都係選擇查百X方灰甲藥水,
佢用緊第3支了, 都好返左唔少, 不過腳甲生得好慢, 所以要Keep住用.

回覆 引用 TOP

灰甲係會傳染架.
引用:
原帖由 westrail1220 於 2013-7-1 07:45 PM 發表

回覆 引用 TOP

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。