• 瀏覽: 525,421
  • 回覆: 2,984
  • 追帖: 46
引用:
原帖由 文書同學會 於 2013-6-29 12:20 AM 發表

如果未來一年空缺沒有重大變化,我有信心 GGO 照單全收!
咁知唔知大概要等幾耐先會收晒人? 唔會真係要等到下年吧?

熱賣及精選
引用:
原帖由 文書同學會 於 2013-6-29 12:08 AM 發表

記得要有打不死精神,下次再考過,不用等幾年的,希望你加油,信多我一次啦!
衰過一次係好事黎,下次準備好D啦唯有

做住第二份工先

引用:
原帖由 edmondlsh 於 2013-6-28 11:28 PM 發表

其實check cert o個D係CA/極其量ACO,冇機會/資格俾分俾你架.....

不過當然,如果交漏左野又冇補交番資料,佢一句"no proof"都影響到你中獎o既機會

同埋keep住有禮貌對待任何rank o既同事,對你將來發 ...
多謝師兄提點
門口check cert 果位疑似CA/ACO哥哥,當然亦都要同佢講聲多謝,
我真係好少見咁細心嘅男仔,
連我gf340上有兩份工寫錯左入職年份都睇得出叫我即場改番簽番名,
由check cert、改gf340、逐項簽番名攪左成個鐘至 in,
他然後解釋話點解咁做,因為考官一定會問。
我諗我如果唔係遇著呢位哥哥,可能早已陣亡沙場...

引用:
原帖由 kenkenken1234 於 2013-6-29 01:09 AM 發表
咁知唔知大概要等幾耐先會收晒人? 唔會真係要等到下年吧?
For a year, it's may not be surprisingly.

小子妄言,不知所謂。聞言既慚且愧,惟望諸君海量包涵。
(小子實以犬貓為寵,遂名己如是,非由屬男屬女也。)
謝 文伯~~一直以來的消息~~~!!!

引用:
原帖由 文書同學會 於 2013-6-29 12:31 AM 發表

都話暫時不能透露!放過我啦 GGO 真的會追殺我!
你覺得係適當時候先透露啦!

眾前慎言行,低調養清氣;困中善負重,忍辱蓄志氣
引用:
原帖由 文書同學會 於 2013-6-29 12:00 AM 發表

還好 GGO 真的今天分批出晒所有的 waiting and reject letter,當然有人歡樂有人愁,出 waiting letter 是不分高低分的,落選的等待下一次吧。
根據上一水 b/s 告知,收到 waiting 的記得向文書總會報告或將 le ...
多謝文伯告知!
今日之前有師姐講過 Lotus Notes 可以預先設定 Auto Send 在某個時間內發出大量 email,
將來入職後都要好好研究下 Lotus Notes D 功能。

So lucky you've got

報到先

另想請問所謂"查分"
係咪包埋考官既評價??
或者每題拎左幾多分咁??
請問有冇ching試過?

同埋洗唔洗連埋頭三版一齊寄?

引用:
原帖由 TooLate? 於 2013-6-29 01:30 AM 發表
多謝文伯告知!今日之前有師姐講過 Lotus Notes 可以預先設定 Auto Send 在某個時間內發出大量 email,將來入職後都要好好研究下 Lotus Notes D 功能。
Eager to study, good!

引用:
原帖由 文書同學會 於 2013-6-29 12:00 AM 發表

還好 GGO 真的今天分批出晒所有的 waiting and reject letter,當然有人歡樂有人愁,出 waiting letter 是不分高低分的,落選的等待下一次吧。
根據上一水 b/s 告知,收到 waiting 的記得向文書總會報告或將 le ...
我都收到waiting arr.
想問email俾你地定係打電話同你地講?

引用:
原帖由 文書同學會 於 2013-6-29 12:20 AM 發表

如果未來一年空缺沒有重大變化,我有信心 GGO 照單全收!
文兄,我今天都收到WAITING啦,真的多謝你一直以來的資訊,我今日都打左去文書總會報喜仲轉寄左封EMAIL比佢地睇;聽到你呢個資訊覺得好開心,不過我都諗住聽日寄張FORM去查分的.....今次是第三次考ACO終於有少少交待真好彩....~

見呢度群情洶湧
小弟大膽捎來一則 由上年某些b/s 整理的查分資料 僅供各b/s 參考
如有任何謬誤 敬請指正 http://i.discuss.com.hk/d/images/smilies/default/smile_o05.gif
同樣地 CA 都可以待大放榜後向GGO 查閱有關資料

申請ACO 面試評核報告投考2011 ACO同學會的投考2011 ACO同學會特別鳴謝:
Nxx Jxxx Fxxx
Axx Yxxx

------------------------------------------------------------------------------
查閱資料要求表格
http://www.pcpd.org.hk/chinese/publications/files/Dformc.pdf

• Part 1:公務員事務局 (管理事務部, 行政及資源管理組, 人事事務室) - 香港添馬添美道2號政府總部西翼9樓
  • Part 2: Personal info
  • Part 3: Skip
  • Part 4: 助理文書主任面試評核報告 interview date & time
  • Part 5: Skip
  • Part 6: Tick a+b
  • Part 7: (任君選擇)

FAX: 2111 9538

服務承諾: 40天內會收到

費用: $1

繳費方法:
40日內會收到一張由CSB發出既"demand note",
憑demand note你可於ATM轉賬, 郵局繳費 等等
如以ATM繳費>> 繳費後, 把提款機收據傳真回CSB
如於郵局繳費>>把印有收費的demand note傳真回CSB
如於網上繳費>>把繳費確認回條傳真回CSB

Part 1 地址的source: http://tel.directory.gov.hk/0119000095_CHI.html

引用:
原帖由 ascal 於 2013-6-29 01:50 AM 發表

今天沒有收到waiting or reject mail,即是代表還有機會嗎?

有機會係最後尖子﹖

你幾時in﹖

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]