註冊 登入

【教院國是呈獻】~2013新生交通指南,歡迎發問任何有關教院及註冊日ge問題~(吹水亦可)

【教院國是呈獻】~2013新生交通指南,歡迎發問任何有關教院及註冊日ge問題~(吹水亦可) E-mail 此主題給朋友

各位Freshmen大家好!
我地係香港教育學院學生會屬會國是學會!

首先恭喜哂大家入讀教院
8月13及14號分別係
學士課程同高級文憑嘅REG DAY,
當日大家可以選擇唔同嘅交通工具入黎教院

包括:
九巴74K號路線
綠色小巴26號路線
穿梭巴士服務

而係呢到, 我地主要會教大家點樣搭穿梭巴士黎教院,

至於乘搭74K同26黎既同學就可以直接從5.開始睇起

1.

2.

3.

4.
13,14日穿梭巴士服務時間為8:00am到7:00pm
10:30am前10分鐘一班
10:30am後10-15分鐘一班

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

關於REG DAY要帶備既物品﹑宿舍及膳食簡介﹑OCAMP以及學術資訊係另一個POST有提及,
所以我地都唔再重複多一次喇

有任何問題都可以係到問我地,
我地會用最快嘅時間答覆你

實用網址:

新生資訊
註冊日流程(資助學位課程)
註冊日流程(自資學位課程)
註冊日流程(幼稚教院高級文憑)

九巴74K線
綠色小巴26號

回覆 引用 TOP

精選樓盤
呀東好型仔呀~

回覆 引用 TOP

多謝你提供既資訊

我想問問,如果住得好遠,想住HALL,但屋企窮,有冇相關既津貼可以申請咖?

回覆 引用 TOP

回覆 3# 的帖子

其實教院有住宿金可以俾同學申請~
金額大概$5,000至  $7,000,可以係每年 9 月或者 1 月申請!

你不妨睇睇啦
http://www.ied.edu.hk

不過我聽講就每個hall 得好少人apply到,好似得兩三個得,如果你真係想減輕d屋企既負擔,可以試努力d爆四拎船,希望幫到你啦

回覆 引用 TOP

想問一下果架穿梭巴士要幾錢??之前黎教院面試都只係搭過74K...

回覆 引用 TOP

校巴而家$4.7
仲有26號小巴可以搭 $5.8

如果你識FD 入IED,
不如搭的士啦
大埔入IED 都係~$35 好抵

回覆 引用 TOP

自資課程幾時reg?係13定14?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 忘記了帳號 於 2013-8-10 12:55 PM 發表

校巴而家$4.7
仲有26號小巴可以搭 $5.8

如果你識FD 入IED,
不如搭的士啦
大埔入IED 都係~$35 好抵
穿梭巴士學生收費為$4.3,註冊日當日免費乘搭,敬請大家留意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛斯蒂爾 於 2013-8-10 12:59 PM 發表

自資課程幾時reg?係13定14?
所有學士課程均於8月13日進行註冊,詳情可瀏覽
http://www.ied.edu.hk/degree/registration_dse/web/registration4.php

回覆 引用 TOP

回覆 4# 的帖子

多謝晒 估唔到真係有 希望申請成功啦

回覆 引用 TOP

新生應該無學生證 校巴真的可以上嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小狼仔仔 於 11/8/2013 13:45 發表

新生應該無學生證 校巴真的可以上嗎?
可以
註冊當日校巴執照會取消需出示學生證嘅限制

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kit_803 於 2013-8-11 02:32 PM 發表

可以
註冊當日校巴執照會取消需出示學生證嘅限制
咁即係將取消需出示學生證嘅限制擴大至所有學生的註冊日係possible啦

回覆 引用 TOP

問問樓主 國是學會有冇咩活動玩?
我比你地果句「你可以討厭政治 但你唔可以逃避政治」深深吸引
好想知多一點國是的資料哦

回覆 引用 TOP

回覆 14# 的帖子

好開心,好多謝你令我地明白做特刊既心機無白費
其實我地主要搞下政治, 時事有關既活動,例如六四帶會員去集會,靜態既就有一D 講座,希望俾到D 同學有關國情方面既資訊!
未來我地嘗試係學校舉辦一個模擬星期日既"城市論壇",如果你有興趣既不妨留意下啦

回覆 引用 TOP

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。