• 瀏覽: 2,933
  • 回覆: 15
本人宜家系一間英中讀僅 出年dse 想去美國讀書見識下世界
六月考過第一次SAT得1620:~( 數學炒左 verbal480 writing530 maths610)
十月同十二月會再考 預計會有1800~2000左右 十一月考sat2 phy chem math
仲有今年校內都唔系keep得好好 上學期全級排二十幾 不過學期就跌到五十幾) ) 因為撞正sat同埋病左去考 最慘系中文一直都唔及格) ) )
UCLA UCB NYU系我dream school不過都都覺得難d啦:-(
所以都系打算報d無今勁既例如boston u ,prudue,u of Washington UIUC 同UCI,UCD,psu個d
之後再transfer 番去d勁野
但d人又花讀cc會易好多入UCLA個d 所以想大家被d意見

熱賣及精選
引用:
原帖由 mikedeng 於 2013-8-9 12:16 PM 發表

六月考過第一次SAT得1620:~( 數學炒左 verbal480 writing530 maths610)
十月同十二月會再考 預計會有1800~2000左右 十一月考sat2 phy chem math
仲有今 ...
1620去2000, 都唔會好簡易
international入最好睇SAT的75%-tile (2012年)
UC Berkeley: 2230
NYU: 2180
UIUC: 2150
UCLA: 2140
Boston U: 2050
UCD: 1990
UW: 1990
Penn State: 1940
Purdue: 1920
UCI: 1920

因為UCs是睇GPA (Very important)多過SAT (important), 所以看似UCs要求唔高

SAT最好有2000+
如果以上的都唔收, 想去UCs的話最好先去加州的CC
UCs是優先取錄CC, 之後先會再睇其他U的transfer
所以如果去左Penn State/UW/NYU/UIUC/Prudue/UCD/UCI,
好難入番UC Berkeley同UCLA (即使你GPA爆4)

UCI/UCD有TAG Program, 包入一般的科

美國加州留學生
已完成大學本科一年級
Yep, CC is the way to go. Give yourself two years, get used to the education system, culture, and living in US. Your dream will come true

但係我表哥個朋友距系波士頓讀僅東北大學 距話當年距sat都無考 toefl得80+都收 距個fd SAT1600+入到PSU bo 距話SAT有1800+ top50唔系問題

我表哥個朋友話讀cc雖然易升到名校但係會無左兩年intern 同活動
所以叫我認真考慮 SAT暑假狂操僅上1800絕對唔系問題 加上好多大學都系計sat最高個part 數學求其上到700 1800+絕對唔系問題 宜家最驚學校成績會拖累我

引用:
原帖由 mikedeng 於 2013-8-9 12:16 PM 發表

仲有今 ...
TAP of UC Berkeley, UCLA

My name is HarLeOxBridge

我的名字叫 哈魯牛橋
引用:
原帖由 mikedeng 於 2013-8-9 08:41 PM 發表
但係我表哥個朋友距系波士頓讀僅東北大學 距話當年距sat都無考 toefl得80+都收 距個fd SAT1600+入到PSU bo 距話SAT有1800+ top50唔系問題
當年是幾多年前的事? 而且入Northeastern 越來越大競爭 (Northeastern 除左出名co-op之內, 無咩科是特別好)
自從2001年, Northeastern 在US News的排名升左91名, 而SAT的要求同樣地急速上升
而且, 在美國要入大學越來越難. 除左Top 15的SAT分數無咩改變之外(因為已經差不多滿分), 其他的SAT Median一年升100左右
最後, 唔同major有唔同分數要求, 分別可以差300~400分(2400滿分)
引用:
原帖由 mikedeng 於 2013-8-9 08:49 PM 發表

我表哥個朋友話讀cc雖然易升到名校但係會無左兩年intern 同活動
所以叫我認真考慮 SAT暑假狂操僅上1800絕對唔系問題 加上好多大學都系計sat最高個part 數學求其上到700 1800+絕對唔系問題 宜家最驚學校成績會拖累我 ...
大學唔是只睇sat最高個part, 有D唔睇writing(1600滿分), 有D睇曬3 parts(2400滿分).
去CC讀的確好難有intern, 不過通常第一年的學生都唔會有機會做intern; 而且讀CC唔一定無intern, 只是搵的難度大左

打算讀什麼major?

美國加州留學生
已完成大學本科一年級
距今年畢業會國
我本身學校讀僅phy chem bio 所以都系想簡番d理科讀(civil engineering個d)
不過屋企人就想我讀商科啊 econ個d 因為番香港容易搵野做

引用:
原帖由 mikedeng 於 2013-8-11 11:48 AM 發表

距今年畢業會國
我本身學校讀僅phy chem bio 所以都系想簡番d理科讀(civil engineering個d)
不過屋企人就想我讀商科啊 econ個d 因為番香港容易搵野做
番香港做的話, 唔建議讀工程系 (而且SAT Math得610太低, 入到工程系都未必可以畢業)
同埋, 工程系在本科(Bachelor)之中的收生要求是最高 (而且你又是international)
SAT最好可以在75%-tile再加多100, 好似咁:

UC Berkeley: 2330
NYU: 2280
UIUC: 2250
UCLA: 2240
Boston U: 2150
UCD: 2090
UW: 2090
Penn State: 2040
Purdue: 2020
UCI: 2020

同埋, UC Berkeley, UIUC, UCLA, Purdue都是Top Engineering School
高分都未必大機會入

美國加州留學生
已完成大學本科一年級
我sat會再考加= =
我宜家最驚學校d成績....

引用:
原帖由 mikedeng 於 2013-8-11 02:13 PM 發表

我sat會再考加= =
我宜家最驚學校d成績....
學校成績你驚都無用, 都已經改變唔到

而家你只可以考好d SAT/ACT同TOEFL

美國加州留學生
已完成大學本科一年級
= =.......

今洗唔洗搵中介幫手申請好

阿爸阿媽羅 距地淨系識ucla個d

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]