• 瀏覽: 6,738
  • 回覆: 18
我之前爬過文, 話如果屋企放三角琴的話最好先設置一個隔音地台
有冇有經驗既過來人可以講講去邊度搵人整呢D地台好?
Budget而家大約預幾多左右? (兩三年前post話大約$3000)

我都只係鋪咗張厚地氈....

應該唔係好得
諗住買6尺grand, 傳聲一定傳得好勁

btw, 順便一問, 通利c3而家賣緊幾錢左右?

安裝隔音地台,是怕三角琴聲音太大,騷擾樓下?可是,琴聲也會由你家的窗口,門縫等位置傳出。音色和音量又跟你家的地板材質,是否多放傢俱有關。彈琴時,琴蓋全打開,半打開,又有影響。

個人認為,一張厚地氈放在琴的聲板下方,足矣。多放些軟性材質在鋼琴頂部,如鋪一張小毛毯,也可改變音色和音量。 倒不如你把鋼琴搬進家後,聽聽音質和音量,再決定是否加隔音墊。安裝一個真正的隔音地台,要把你家現在的地台升高,猶如裝修工程。

引用:
原帖由 BALLADE 於 2013-8-14 01:26 PM 發表
我之前爬過文, 話如果屋企放三角琴的話最好先設置一個隔音地台
有冇有經驗既過來人可以講講去邊度搵人整呢D地台好?
Budget而家大約預幾多左右? (兩三年前post話大約$3000)
C3可以好響,但我部老c3音色唔bright同dynamics好闊,所以唔彈太forte同唔開琴彈都無比人complain. 不過加地台可能作用不大,因為d音都幾project.

引用:
原帖由 jtling8500 於 2013-8-14 06:50 PM 發表
安裝隔音地台,是怕三角琴聲音太大,騷擾樓下?可是,琴聲也會由你家的窗口,門縫等位置傳出。音色和音量又跟你家的地板材質,是否多放傢俱有關。彈琴時,琴蓋全打開,半打開,又有影響。

個人認為,一張厚 ...
嗯, 因為之前直身琴開琴蓋練琴, 練D好嘈既野, 都主要係樓下投訴
反而上面完全無反影過
所以我會打算以樓下隔音為最首要
之後會另外買或訂厚質琴套, 長期套住係琴到局住d聲

引用:
原帖由 e838 於 2013-8-14 07:44 PM 發表

C3可以好響,但我部老c3音色唔bright同dynamics好闊,所以唔彈太forte同唔開琴彈都無比人complain. 不過加地台可能作用不大,因為d音都幾project.

我都會叫調音師幫手搞搞d tone, 令佢唔好咁bright
另外一定唔會開全/半蓋彈
買c3主要係因為佢對音色既反應好快, 教學生比較容易
我諗練d大作品都唔會係屋企練

樓主可以訂做一個琴套, 把後方套住, 減低共振.  不過買了部三角琴卻不能彈奏一些大型作品, 甚是可惜.

還是先把琴買回來再說吧.

[ 本帖最後由 jtling8500 於 2013-8-15 08:25 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

三角琴要就住黎彈, 係我就吾買了教幾多個student先買倒一部三角琴

淘寶買料,例如特厚隔音膠墊

好慘
練琴都比人閙
好彩我吹flue無比人complain

引用:
原帖由 kwan.j 於 2013-8-23 12:52 發表

好慘
練琴都比人閙
好彩我吹flue無比人complain

[img][/img]
都幾煩架
你練flute, 沒人知那家練flute咪沒事囉😆
在廚房練, 廳, 房… 該沒人捉到你😶

引用:
原帖由 BALLADE 於 2013-8-14 20:25 發表

我都會叫調音師幫手搞搞d tone, 令佢唔好咁bright
另外一定唔會開全/半蓋彈
買c3主要係因為佢對音色既反應好快, 教學生比較容易
我諗練d大作品都唔會係屋企練
甘係邊度練?
我暫時練大型既歌都練到7788
而家練bach 都比鄰居投訴, 投訴左2年
真係好麻煩( 唔係三角琴)
早上11:00比我嘈醒關我咩事架? 11:00差唔多都要起床啦😑

引用:
原帖由 Sheepgirl1234 於 2023-9-7 00:14 發表

甘係邊度練?
我暫時練大型既歌都練到7788
而家練bach 都比鄰居投訴, 投訴左2年
真係好麻煩( 唔係三角琴)
早上11:00比我嘈醒關我咩事架? 11:00差唔多都要起床啦😑
11:00am? 我就唔理佢😂😂
9:00 ~21:00 我個仔都係呢段時間練琴。
過21:00 就唔會

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2023-9-9 17:17 發表

11:00am? 我就唔理佢😂😂
9:00 ~21:00 我個仔都係呢段時間練琴。
過21:00 就唔會
星期日你會練嗎?
而家只係答應她星期日12:00 後間中練(其實我都是沒練多)
及我平日早上9:30 準時練。
我一練就練3粒鐘
暫時沒彈大型樂曲
只係練scale 比較大聲
近日又拍晒門,最後平息左⋯ 希望之後佢唔好再煩我

真係唔知點換三角琴哈哈,同埋樓底比較矮

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]