• 瀏覽: 5,629
  • 回覆: 85
我們找師父教我們太極應否交學費,師父收錢是否商業行為而要受批評,如果是雙方同意的話又點睇呢?

當然係商業行為咁都要問?

引用:
原帖由 Pseudo 於 2013-10-3 12:02 PM 發表
當然係商業行為咁都要問?

p兄我都知道係商棠行為.但是我係想知道一下,公平交易,一個願教,一個願學,是否不對而已,當然有些師父收費貴而不願教是呃錢行為值得批評.

在下習武多年,體會學費同師傅啲質素成正比,但收得貴唔一定教得好,不過收得平大多數冇料到。

太極,詠春,形意,八卦...,無論邊一家,一個似樣啲師傅都收500~700

其實想唔比錢去學到別人的知識,是否有點兒那個

引用:
原帖由 cyruswyli 於 2013-10-3 01:02 PM 發表
在下習武多年,體會學費同師傅啲質素成正比,但收得貴唔一定教得好,不過收得平大多數冇料到。

太極,詠春,形意,八卦...,無論邊一家,一個似樣啲師傅都收500~700

其實想唔比錢去學到別人的知識,是 ...
同意一半.

「一個似樣啲師傅」係指以教拳為生 (無論兼職或全職),  會係.
不過有d 師傅,  真係你有心佢就教,  

同樣情況, 的確係有case唔使錢、或好少錢、或有咩野搞直情倒貼.
畢竟有d人只為一顆熱心, 自己有閒有錢.
「想」唔比錢去學到別人的知識, 才是, 的確是有點兒那個.

敢有D大大聲講自己吾收錢,姑勿論佢功夫怎樣,係咪好清高,而果D收錢的師父比人話商業化而好吾岩呢?

敢有D大大聲講自己吾收錢,姑勿論佢功夫怎樣,係咪好清高,而果D收錢的師父比人話商業化而好吾岩呢?

引用:
原帖由 taichiman 於 2013-10-3 10:32 AM 發表
我們找師父教我們太極應否交學費,師父收錢是否商業行為而要受批評,如果是雙方同意的話又點睇呢?

重點係貨真價實

引用:
原帖由 膠批 於 2013-10-3 05:25 PM 發表

重點係貨真價實
應同師兄,無付出那來給與,但比左錢就希望有真野教,咁大家先可以雙贏.沒理由一面倒,又吾想比錢,又想要有好野學.呢個世界吾係無,係有心有料師傅,遇翻個有慧根有好學弟子至得.咁大家先有得夾嗎

收唔收學費乃大圍事,為何標籤"太極"?

對學習新事物,一般人來說,唔收學費時多數會懶散、不專注;俾咗學費,出席率都高d,怕蝕底!

有心但無錢學 ,有錢又無心向學 ,要有心有力先成事

引用:
原帖由 sng850 於 2013-10-3 05:50 PM 發表
收唔收學費乃大圍事,為何標籤"太極"?

對學習新事物,一般人來說,唔收學費時多數會懶散、不專注;俾咗學費,出席率都高d,怕蝕底!

當日鄭天熊講 唔收咁貴 你邊會用心學呀  

5俾學費 咁咪收佢菠蘿蓋囉

引用:
原帖由 膠批 於 2013-10-3 06:27 PM 發表

當日鄭天熊講 唔收咁貴 你邊會用心學呀  
有錢吾一定有心,有心吾一定有錢,想收貴d就收貴d啦....

作為一種興趣
$ 當然是其中一個因素
有人願打。有人願崖
冇乜對錯
收 $ 與否跟有冇料關係又不一定很大

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]