• 瀏覽: 5,906
  • 回覆: 16
諗極唔明,點解磯竿要比投竿軟咁多嘅,
投竿硬身啲,係咪就唔可以當磯竿用呢

熱賣及精選
1)好簡單,磯釣好要求控絲,太硬嘅竿先唔太適合。
2)重量,磯竿要成日揸著,因此要輕D,又要輕又要長,咁軟D係好正常。
3)投竿都可以玩磯釣,磯釣嘅精意係用誘餌,主動誘魚到合適區域作釣。同時會用浮波/標將釣組懸掛於水中嘅合適深度作釣。
不過用投竿玩磯釣,可能長度唔適合(太短),又或者對隻手嘅付擔太大(太重)。

引用:
原帖由 wilson_ 於 2013-11-3 11:01 PM 發表

2)重量,磯竿要成日揸著,因此要輕D,又要輕又要長,咁軟D係好正常。
3)投竿都可以玩磯釣,磯釣嘅精意係用誘餌,主動誘魚到合適區域作釣。同時 ...
咁如果唔用誘餌玩磯竿中魚嘅機會係咪會大打折扣架
係咪代表中唔到魚
另我見啲人玩磯釣,中就都有返咁上下大條,

引用:
原帖由 wilson_ 於 2013-11-3 11:01 PM 發表

3)投竿都可以玩磯釣,磯釣嘅精意係用誘餌,主動誘魚到合適區域作釣。同時 ...
咁如果唔用誘餌玩磯竿中魚嘅機會係咪會大打折扣架
係咪代表中唔到魚
另我見啲人玩磯釣,中就都有返咁上下大條,

1)會打折扣,但係浮波會帶著釣組隨水流搵魚,比較主動。
2)係自然界,越大,游得越快,食得越多,當用誘餌引D魚埋黎,食得越多就越大機會食到你口釣餌

磯釣的磯字"日本是解作礁石咁解"這裡先前D c兄講的
所以吾系D咩野特別野
磯竿點解會輕過投竿咁多,其實樓上C兄都講左
注要是經常渣竿在手,吾同投釣可以在大部份時間放低支竿
所以投竿一樣可以左礁石上使用的
不過好多C兄都會用大舊餌同生餌
因為引魚除了打粉用氣味引魚之外
魚有另一感觀,對水面的動作會有特別反應
所以好多C兄會用生餌做誘魚動作
大舊餌是因為當魚"游過時"見到有口餌大大舊又好好味來吸引佢

其實樓主當魚是自己就可,當你行過有舊細細舊野食,丁點都吾起眼既定有舊同樣野大大舊,可以另你食飽飽既,而你有肚餓要搵野食飽飽
就算果舊野差小小但又食得過既你都會選食飽飽果舊瓜

你可能會話南極蝦咁細隻還死的~有食??
但吾好忘記你是有誘餌配合的,而且有防餌呢樣野

生餌吾洗多講啦

所以用投竿綁個浮波就叫磯釣好吾同
其實磯釣我最初有小小視作艇釣的代用品
只系用同釣點吾同咁解

兩個釣法完全唔同

引用:
原帖由 alex_dick 於 2013-11-4 11:27 AM 發表

磯釣的磯字"日本是解作礁石咁解"這裡先前D c兄講的
所以吾系D咩野特別野
磯竿點解會輕過投竿咁多,其實樓上C兄都講左
注要是經常渣竿在手,吾同投釣可以在大部份時間放低支竿
所以投竿一樣可以左礁石上使用的
不過 ...
咁即是用生蝦仔玩磯會合適啲
另問,如我買支18呎磯竿連絞,竿有冇分軟硬度定仲有幾其野注意
絞又要買幾大先啱呢

引用:
原帖由 魚毛王 於 2013-11-4 05:27 PM 發表

另問,如我買支18呎磯竿連絞,竿有冇分軟硬度定仲有幾其野注意
絞又要買幾大先啱呢
如果唔打誘餌,用生餌(魚,蝦,蟹,貝類.....等)係好D

磯竿有分號數同調子,號數越大,越強,調子越先調越挺。

絞2500-3500型號就夠用(注意重量)。**最好配多1到2個線杯

引用:
原帖由 wilson_ 於 2013-11-4 05:54 PM 發表

如果唔打誘餌,用生餌(魚,蝦,蟹,貝類.....等)係好D

磯竿有分號數同調子,號數越大,越強,調子越先調越挺。

絞2500-3500型號就夠用(注意重量)。**最好配多1到2個線杯
咁通常會買幾多號,同埋有冇咩牌子同形號推介
有冇服務態度好啲嘅魚店介紹

係一

引用:
原帖由 魚毛王 於 2013-11-5 07:45 AM 發表

咁通常會買幾多號,同埋有冇咩牌子同形號推介
有冇服務態度好啲嘅魚店介紹

係一
send D野比你睇下先。

引用:
原帖由 魚毛王 於 2013-11-4 05:27 PM 發表

絞又要買幾大先啱呢
用咩同生蝦比先????
如果同死蝦比生蝦系會好好多(我覺得)
攪~樓上C兄都講左
2500杯左右的都ok
問題系你用幾號竿同幾號絲
竿新手見意用1.5號毛竿或所謂萬用竿會好DD

引用:
原帖由 alex_dick 於 2013-11-5 01:02 PM 發表

用咩同生蝦比先????
如果同死蝦比生蝦系會好好多(我覺得)
攪~樓上C兄都講左
2500杯左右的都ok
問題系你用幾號竿同幾號絲
竿新手見意用1.5號毛竿或所謂萬用竿會好DD
唔知我上個月買個支投竿係咪萬用竿黎呢,因為支竿身印有(投磯),個支我係用黎投釣沉低用嘅,但我唔知幾多號,

唔該晒,好有用呀

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]