註冊 登入

[車型及車務] 601P上繁服務時間問題

601P上繁服務時間問題 E-mail 此主題給朋友

今日和樂邨8:29見住601P頂閘走
第二架8:37尾班車頂閘走
果陣有約2X人排緊隊 個個迫住去搭其他車到上環
上繁服務時間好唔夠囉 尾班車8:20寶達開

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 lamtktk1 於 2013-11-16 06:36 PM 發表

今日和樂邨8:29見住601P頂閘走
第二架8:37尾班車頂閘走
果陣有約2X人排緊隊 個個迫住去搭其他車到上環
上繁服務時間好唔夠囉 尾班車8:20寶達開
星期六都咁多人?
而家十間公司有八間都係五天工作週

回覆 引用 TOP

星期六好少咁多人

攪乜?

回覆 引用 TOP

601P真係冇得講
首先佢本身去到D主線去唔到既地方
其次佢又某程度上快過601去到灣仔
再加上觀塘,秀茂坪對過海需求量又極高

同埋老實講句,601P已經四圍抽車..不論九巴定新巴
所以有D版友話長遠黎講拆線真係唔係冇可能

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GT0256 於 16/11/2013 18:39 發表

星期六都咁多人?
而家十間公司有八間都係五天工作週
主線去唔到中環變相d人一定要坐601P...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 keroro10 於 2013-11-16 19:49 發表

601P真係冇得講
首先佢本身去到D主線去唔到既地方
其次佢又某程度上快過601去到灣仔
再加上觀塘,秀茂坪對過海需求量又極高

同埋老實講句,601P已經四圍抽車..不論九巴定新巴
所以有D版友話長遠黎講 ...
其實601P如果佢無曉麗苑特車的話, 基本上由祥和苑打後的朋友都唔洗旨意
會上到車. 始終601P真係快好多, 記得初初出來做野返工返灣仔(大約06/7年),
我都係搭601P返工, 因為過海後第一個站已經可以落車. 自己覺得601客源
分佈都好平均; 所以拆線真係我覺得有D機,
但係拆多條線後香港島個總站擺係邊先係問題.

'Don't ever argue with an idiot ...They'll drag you down to their level and beat you with experience'
2017貴州行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonts 於 2013-11-16 09:03 PM 發表

其實601P如果佢無曉麗苑特車的話, 基本上由祥和苑打後的朋友都唔洗旨意
會上到車. 始終601P真係快好多, 記得初初出來做野返工返灣仔(大約06/7年),
我都係搭601P返工, 因為過海後第一個站已經可以落車. 自己覺 ...
其實373A停林士街總站我唔知係咪一個好總站
但有D版友話呢個總站好睇唔好用..

不過老實講句,非繁夠唔夠支撐兩條線又係一個好問題
本身601都係某D時段好客(往金鐘) 例如1000-1500,1700-1900 呢D時間
但其他時間客量都唔係太高
同埋會唔會玩埋690又可以諗下

回覆 引用 TOP

講真果句,601P比起373A/948更值得全日服務,
尤其平日晚間主線601返秀茂坪 d 客量甘精彩,
601P有助清走金鐘至銅鑼灣返秀茂坪/寶達既客,
增加北角客夜晚上到601返秀茂坪既機會

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 keroro10 於 2013-11-16 09:21 PM 發表

本身601都係某D時段好客(往金鐘) 例如1000-1500,1700-1900 呢D時間
但其他時間客量都唔係太高
唔該你睇下平日晚上9-10  601返寶達既客量先再講
特别係星期五晚,銅記果兩站排601條人龍長到呢...

回覆 引用 TOP

601兩巴都好落力做啦,至少繁時
九龍頭車仲係新巴發車,都居然會頂閘

回覆 引用 TOP

其實601P有冇得早繁部分班次不停藍田站,東隧,加快時間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ahwo1933 於 2013-11-16 09:29 PM 發表

唔該你睇下平日晚上9-10  601返寶達既客量先再講
特别係星期五晚,銅記果兩站排601條人龍長到呢...
呢個我知,我只係指出一下601唔係個個時段都多客
如果真係拆線真係有隱憂係到

回覆 引用 TOP

應該調排載客量比較高既ATENU去601+601P

同埋研究由621,641等載客量比較低的星期六班次調配至601P的可行性

601P應不途徑藍田鐵路站以及東隧,以加快車速,不繞經迴旋處.

回覆 引用 TOP

估計係拖卡先造成頂閘
但係服務時間其實應該加長1~2班因為聽人講星期一至五尾班車都幾難上
所以有d人特別提早出門口

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

其實601p去中上環那麼多人 ...601是否搬去中環呢?

XD

回覆 引用 TOP

26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。