• 瀏覽: 6,849
  • 回覆: 74
  • 追帖: 1
開杯控絲...咁係咪要等條魚拉竿頭先揪佢?但條魚拉得竿頭,都食到好深啦,實無得走,下下要等佢拉竿頭先揪,會唔會變相中少左魚?重有,如果我掟到好遠...睇唔到波,我師傅都話係開杯去feel條絲,等條魚拉竿頭,唔洗睇個波,但我有個疑問,條魚會有咁大力拉到個竿頭?佢既力度真係可以拉到條絲扯到我feel到?請各位賜教

如果要多拉竿頭先抽就真系pk,邊個教你
如果目標魚食得好定既咪p晒k~
這種魚如果要佢拉竿頭即等於佢覺得食完走人(我既睇法)

如果投到好遠,遠到睇吾到標/波既
我會留意竿頭,絲,同手拿絲(好似玩手繩咁)去感覺魚信

引用:
原帖由 alex_dick 於 2013-12-12 02:38 PM 發表 如果要多拉竿頭先抽就真系pk,邊個教你 如果目標魚食得好定既咪p晒k~ 這種魚如果要佢拉竿頭即等於佢覺得食完走人(我既睇法)如果投到好遠,遠到睇吾到標/波既我會留意竿頭,絲,同手拿絲(好 ...
師傅囉佢話魚毛都好一拉都肯定feel到架喎
掟得遠,你話渣手絲咁,係真係扯條絲出黎?我拎隻中指“鏈“住個杯既絲位又得唔得呢

引用:
原帖由 ccfv0954314 於 2013-12-12 02:44 PM 發表
師傅囉佢話魚毛都好一拉都肯定feel到架喎
掟得遠,你話渣手絲咁,係真係扯條絲出黎?我拎隻中指“鏈“住個杯既絲位又得唔得呢

http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androi ...
講到尾感覺到就任何方法都得
感覺吾到就任何方法都吾得
你講的我試過同提絲渣住差好遠
我講的是有些人玩全游動時用的那種方法

佢就係玩全游動

引用:
原帖由 ccfv0954314 於 2013-12-12 03:13 PM 發表
佢就係玩全游動

我系講"有些人"即是吾系全部
我睇片暫時都未見過有人咁做
但我覺得可以利用,同感覺吾錯

引用:
原帖由 alex_dick 於 2013-12-12 03:21 PM 發表 我系講"有些人"即是吾系全部 我睇片暫時都未見過有人咁做 但我覺得可以利用,同感覺吾錯
但係條絲係咁多隻“楷“入面,重扯實佢,唔會重唔敏感咩?咁如果係咁難feel...磯釣要磯遠咪大獲?

引用:
原帖由 ccfv0954314 於 2013-12-12 03:31 PM 發表
但係條絲係咁多隻“楷“入面,重扯實佢,唔會重唔敏感咩?咁如果係咁難feel...磯釣要磯遠咪大獲?

以我經驗吾洗扯實都ok架喎
就算全游動我估都吾系時時都登實掛
我對全游動吾熟希望無諗錯

引用:
原帖由 alex_dick 於 2013-12-12 03:53 PM 發表 以我經驗吾洗扯實都ok架喎就算全游動我估都吾系時時都登實掛我對全游動吾熟希望無諗錯
有流咪登到實一實囉...難釣到仆街...放到佢又係咁走,唔放比佢就比流推到沉波

其實有流份釣組登實會上定下我都未知

不如樓主試下去海灘,(游泳區外),用鉤勾塊1CM X 1CM 嘅膠袋,開杯,手指兜著釣線,叫個朋友係水底用一隻手扯爛塊膠袋,你就知個感覺。

係冇野借力嘅情況下,要扯爛塊膠袋,用力唔會細。

引用:
原帖由 ccfv0954314 於 2013-12-12 02:07 PM 發表 開杯控絲...咁係咪要等條魚拉竿頭先揪佢?但條魚拉得竿頭,都食到好深啦,實無得走,下下要等佢拉竿頭先揪,會唔會變相中少左魚?重有,如果我掟到好遠...睇唔到波,我師傅都話係開杯去feel條絲,等條魚拉 ...
玩全游最主要就係控絲,唔可以太鬆又唔可以太緊,就係要你做到這點,所以你如果做得好就可以把釣組去到你心想的位置

多練習,唔怕龜,有恒心

引用:
原帖由 wilson_ 於 2013-12-12 04:29 PM 發表 不如樓主試下去海灘,(游泳區外),用鉤勾塊1CM X 1CM 嘅膠袋,開杯,手指兜著釣線,叫個朋友係水底用一隻手扯爛塊膠袋,你就知個感覺。 係冇野借力嘅情況下,要扯爛塊膠袋 ...
其實我有諗過,哈,不過無人會咁陪我癲...我諗都係要上天搵次我開左杯控緊絲既時候中一次魚,扯一次竿頭,拉一次絲,我知左個感覺,就會解答左我個問題

引用:
原帖由 roy甘仔 於 2013-12-12 04:44 PM 發表 玩全游最主要就係控絲,唔可以太鬆又唔可以太緊,就係要你做到這點,所以你如果做得好就可以把釣組去到你心想的位置
Roy sir咁如果底流好大,扯住釣棚去,快到係咁超過我想釣既理想位,我係咪可以汁野走人?因為太大流

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]