註冊 登入

DIY木櫃 - 水性手掃漆

DIY木櫃 - 水性手掃漆 E-mail 此主題給朋友

DIY個木櫃,用立邦水性手掃漆,由於此產品沒有高光,選用了半光,問題係效果同我預期有D出入.效果吾太令面同光身,我想問可否再油一層水性光油令佢效果好D?如可以有冇牌子介紹? 重有其實出面舖頭木櫃用邊類油漆處理尼? 例如宜家個D...我知道DIY好難做到相同效果,只想從錯誤中學習同下一次可以用好D方法處理, 有冇師兄有高見意見?

回覆 引用 TOP

想做到焗漆既效果?

回覆 引用 TOP

出面果 D係在工廠做,  果D方法係人手做唔到

成日想話買支模型噴槍, 同泵,
寧願慢少少, 最緊要係細細部, 可收埋

回覆 引用 TOP

又吾係一定想完全做到焗漆既效果,即係令到反哂光個隻, 因知道冇乜可能亦吾係我要求.
其實我想做到以下效果, 有光澤一D.

其實我都係用噴槍做,雖然效果不太好.
我只係想佢令身D外表滑身D, 一來外表好睇D, 二來亦想多一層保護, 冇甘易花. 現在真係括下就花

其實水性手婦都係大路野, D師博現場做傢俬或番新木門都有机會用, 佢地用乜方法拋光尼? 係我手勢未到家定係做小程序, 例如真係要上多層透明光漆尼?

回覆 引用 TOP

睇相, 你都巳經做得好好啦,

現在我地平時見到的, 都係工廠製造出來的櫃, 床, 木門, 門框,.... 見慣左,
再睇番人手去做的, 總會覺得好似比較老土, 似係80年代既舊款咁, 比唔上咁,

照計, 係可以用汽車噴油方法, 用原子灰做底, 用機器磨滑後,
再噴汽車用的油漆, 再打磨機去拋光, 但應該好貴

回覆 引用 TOP

tobyfriend師兄,我手工麻麻地咋, 吾係就吾會頭到大埋
你講得啱,我宜家件野望落真係幾老土下
其實我睇宜家D櫃都吾係好焗漆效果, 近睇好多都有燈皮紋添,不過明顯令身滑身過我個件野.

回覆 引用 TOP

水性手掃漆就算用噴法
都5夠油性效果咁正
而家環境 用幼水沙紙打磨
號數600-800都可以
5好省穿d油 滑就得
再噴多一至二次面油
再買利格勒50%啞光水性力架噴面
至少噴兩浸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckl-catcat 於 2014-1-3 12:22 AM 發表

水性手掃漆就算用噴法
都5夠油性效果咁正
而家環境 用幼水沙紙打磨
號數600-800都可以
5好省穿d油 滑就得
再噴多一至二次面油
再買利格勒50%啞光水性力架噴面
至少噴兩浸
真係孤漏寡聞,乜利格立出埋水叻架

我係點心師父,最叻搓大飽。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 開心工作 於 2014-1-3 12:54 AM 發表

真係孤漏寡聞,乜利格立出埋水叻架

5係同你鬧交亦5係窒你
出左好多年 但不是每間油漆舖有賣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckl-catcat 於 2014-1-3 01:06 AM 發表

5係同你鬧交亦5係窒你
出左好多年 但不是每間油漆舖有賣
我都唔係窒你,做寫字樓同商場鋪嘅師傅先會成日接觸水劑細油.

我地做開住家嘅打死都唔會用水劑細油,所以唔知一d都唔奇.

我係點心師父,最叻搓大飽。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 開心工作 於 2014-1-3 01:11 AM 發表

我都唔係窒你,做寫字樓同商場鋪嘅師傅先會成日接觸水劑細油.

我地做開住家嘅打死都唔會用水劑細油,所以唔知一d都唔奇.
做商場 情願開通宵做都5用水性手掃漆同力架
你實問典解 日頭做成本仲大個開夜工做
又說多少少 水油都有味 日頭班巡場聞到
即時要停工 通宵做就和尚擔遮

回覆 引用 TOP

多謝樓上師博指點,你介紹隻利格立好似好Pro,吾知大约幾錢到尼?

回覆 引用 TOP

如果油性水晶漆, 油上水性油面, 會點? 好快甩? 定上唔到?

回覆 引用 TOP

係咪其實一開始用油性漆會好 D 呢?
第一層上力架, 第二至三層上油性漆, 跟住先"省", 會好 D?

回覆 引用 TOP

要拋光,反光面,不一定工厰或大型工具做,用人手打磨拋光都得只不過辛苦
許多方法可做拋光,最簡單噴劑,玩模型都有光油

蠟漆
最屎方法,塗白爉,再用拋光的布去磨,不過底漆要油好厚

市面有隻清潔劑「橙油」我未試過,可否抹完有光澤

木器用汽車噴油方法,好以太跨張

回覆 引用 TOP

31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。