註冊 登入

[車型及車務] 1月2,7,9號 102系,106系,110,118南行於紅隧口情況(#27,119已更新)

1月2,7,9號 102系,106系,110,118南行於紅隧口情況(#27,119已更新) E-mail 此主題給朋友

未經許可,嚴禁轉載

先俾大家睇下盤數

有點minor mistake..8:12分879個班應是102P

PS.起?=由於110尖咀一帶冇乜客(可以講冇客)
所以見到架吉野走埋黎唔清楚係唔係起載
至於118個架懷疑同前車走太埋

另外..今次估算我都係用番上次我講過既估算準則
"約"字=加減5個

睇見呢盤咁既數既時候
真係..唉..
我差D以為多左兩條線係紅隧口開架啦
至於106起載都開始唔係普通事
一部分原因一定包括102做唔掂

至於110個組老九加左兩部車落去拉番個班次做10-13分
但係好明顯睇得出7點半後110已經開始受塞車影響拉疏左班次

118呢老城南行唔該同我減番5-6架車出黎先講啦
只係要補番北行個位
我搭8352走個陣都見北行幾滿下

附送兩張當日老九110既特車

歡迎討論~
不過如果你質疑呢份數據準唔準既話
我冇野可以同你講
又或者個位可以某日去紅隧口自己數

回覆 引用 TOP

精選樓盤
110 係8:06後要隔好耐先有下一架....呢個星期keep住都係咁...
巴打你個數據都要隔24分鐘 恐怖....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LinKingod 於 4/1/2014 00:26 發表

110 係8:06後要隔好耐先有下一架....呢個星期keep住都係咁...
巴打你個數據都要隔24分鐘 恐怖....
呢個時間係新九交接,
通常堆聯營車最唔穩陣係呢d時間..

所以最大問題似乎係呢d交接時間害左好多人,
間接搞到條排隊人龍相當長...

回覆 引用 TOP

110無再開單層咩???

出黎玩就要輸得起, 輸唔起就返屋企
............................節錄自<馬路英雄>

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gpoint2 於 4/1/2014 11:12 發表

110無再開單層咩???
佢而家夠膽開咩...

回覆 引用 TOP

回覆 1# 的帖子

102其實好搵笨下喎, 九巴車有咁舊得咁舊, 連城巴都出10架8架舊車.

............................節錄自<馬路英雄>

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 brianso198 於 2014-1-4 11:14 AM 發表

佢而家夠膽開咩...
非繁忙可能夠膽, 遲下2C,203合併左仲多單層多左出黎...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gpoint2 於 4/1/2014 11:16 發表

非繁忙可能夠膽, 遲下2C,203合併左仲多單層多左出黎...
好老實,
根本佢唔識做呢條新110...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 brianso198 於 2014-1-4 10:01 AM 發表
呢個時間係新九交接,通常堆聯營車最唔穩陣係呢d時間..所以最大問題似乎係呢d交接時間害左好多人,間接搞到條排隊人龍相當長...
不過睇黎老九可以拉多班118做110北角特,開0820.

下星期會再多返人返工,老九時段應該要起碼開4-5班北角特先可以清客~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ae86_tureno 於 2014-1-4 11:30 AM 發表

不過睇黎老九可以拉多班118做110北角特,開0820.

下星期會再多返人返工,老九時段應該要起碼開4-5班北角特先可以清客~

其實可以拉番4-5班118做118特車,就叫佢118A先,原線過海之後落電氣道,然後北角上東廊再跟788番藍灣半島(行富怡道),然後做番118原線。
咁樣可以做番早繁電氣道班客之餘,又可以快D回車番小西灣,話唔定多左班北角>柴東工業區同小西灣客。
不過,只限早繁,晚繁港島方向九記時段真係......死比你睇。
1845-1905可以20分鐘都無車,118條龍都係長到去天橋上面(講繄行去尖東果條),見住有好多過102,106,112,116,171經過,跟住尼1架118P+3架118都清唔晒紅隧D客。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 新巴8號仔 於 2014-1-4 01:48 PM 發表

其實可以拉番4-5班118做118特車,就叫佢118A先,原線過海之後落電氣道,然後北角上東廊再跟788番藍灣半島(行富怡道),然後做番118原線。
咁樣可以做番早繁電氣道班客之餘,又可以快D回車番小西灣,話唔定多左班北角 ...
118同下繁條118P差唔多時間既時候
早繁你條118A會唔夠客
應該話只會食到北角客
番小西灣時間上無優勢
咁不如叫番老九出110特出黎清仲好..

118係應該加車落110度
做番原本既野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 新巴8號仔 於 2014-1-4 01:48 PM 發表

不過,只限早繁,晚繁港島方向九記時段真係......死比你睇。
1845-1905可以20分鐘都無車,118條龍都係長到去天橋上面(講繄行去尖東果條),見住有好多過102,106,112,116,171經過,跟住尼1架118P+3架118都清唔晒紅隧D客。
咁都冇吉車起載?

回覆 引用 TOP

剛才發現..
有點minor mistake..8:12分879個班應是102P
特此更正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mingfai31 於 2014-1-4 02:11 PM 發表

118同下繁條118P差唔多時間既時候
早繁你條118A會唔夠客
應該話只會食到北角客
番小西灣時間上無優勢
咁不如叫番老九出110特出黎清仲好..

118係應該加車落110度
做番原本既野
118加車落110,但只限早繁港島方向,之後要番小西灣做番九龍,而唔係成架車直接過比110。
而呢條118A,主要就係做番九龍落電氣道呢班客,同埋比多個option去柴灣東工業區,反正坐118由巴士廠行入去柴灣工業城果邊唔算近。
呢條線你可以當係一個補償,反正110早繁做唔晒。110出特車,但係都要搵條線找數,如果大家都覺得要118找數,咁不如開呢條118A直接少少。
118早繁已經好快,唔需要再特快。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GT0256 於 2014-1-4 02:18 PM 發表

咁都冇吉車起載?
如果118拉車比110做特車,都要由深水步/旺角拉過去。
或者可以修改一下,將朝早2班118同2班118P改做旺特,然後回程做118A,聯合廣場起載,咁會回車再快D。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。